Maya are acum 19 ani, dar probabil că încă se prostituează. Are grijă de frații ei și de un copil pe care tatăl l-a părăsit, muncește în condiții greu de imaginat ca să le asigure pâinea de zi cu zi celor din țară și suferă enorm, pentru că la vârsta de 17 ani a căzut în capcana unui loverboy.

Să ne familiarizăm cu noțiunea nouă de loverboy. Traficanţii de persoane sunt buni cunoscători ai psihologiei umane, ştiu ce butoane trebuie apăsate ca să păstreze controlul asupra victimei. Cu toţii cedăm mai uşor în faţa unei rugăminţi, atunci când ea vine din partea unui prieten sau a unei rude, şi traficanţii ştiu foarte bine acest lucru. Recrutorul iniţiază o relaţie de prietenie cu victima, care apoi se transformă într-o relaţie de iubire, sau cel puțin asta știe victima, şi astfel îi câştigă încrederea. Loverboy-ul este carismatic şi ştie cum să îşi aleagă victimele din grupuri vulnerabile. El ajunge să fie o persoană de suport pentru victimă şi chiar pentru familia ei. Relaţia de cuplu dintre cei doi este firească până la un punct şi poate dura câteva luni sau câţiva ani.

Maya a găsit brusc un bărbat care, spune ea, arăta foarte bine, iar ea era topită efectiv după el. Cumva s-au cunoscut și de acolo a început calvarul vieții ei.

E greu să fii fată, zic eu, pentru că toți băieții pun ochii pe tine și băieții, mai ales de la noi din oraș, ne privesc de parcă am fi o bancă cu bani. Adică se uită la tine și zice: „Îmi va aduce bani!” Chiar și-n cazul meu s-a întâmplat și-o să vă spun chiar ce s-a întâmplat în viața mea. Așa începe reportajul celor de la Thomson Reuters Foundation, Romanian girls trafficked into Europe’s sex industry generations.

După o săptămână de relație, Mayei i s-a propus să meargă cu el la Constanța unde să presteze masaj. De fapt, acolo nu se rezuma totul la masaj, dar ea, din iubirea oarbă pe care-o avea, a acceptat.

În Cernavodă este o problemă foarte mare, nu știu să spun, așa, un procent, dar 75% dintre fete ajung să facă lucrul ăsta – a declarat Luiza Wells, voluntară la o școală din Cernavodă.

Am venit acasă. Mă simțeam foarte urâtă, mă simțeam murdară, nu puteam să mă apropiu de copil. El (loverboy-ul) vorbea cu altă fată, eu dormeam singură cu copilul. Am acceptat. Și-așa, nu aveam de ales. Am mai apelat o dată la poliția de la noi și au spus: ,,Tu ți l-ai ales, dacă vrei, pleci, dacă nu, copilul rămâne la el pentru că e pe numele lui – el este major, tu ești minoră”. M-am despărțit de acest băiat, îmi doresc foarte, foarte mult să recuperez copilul de la el.

Cu toate că i s-au luat drepturile de a fi împreună cu copilul ei, Maya e optimistă că într-o zi îl va recupera. A spus, în lacrimi că voi lupta.

În septembrie 2016, Maya a făcut 18 ani, s-a recuplat cu iubitul ei și au plecat împreună în Elveția, unde a lucrat într-un bordel pentru opt luni. O prostituată poate câștiga în Elveția 1000 de euro pe săptămână.

Problemele continuă!

România ocupă un alarmant loc în ierarhia traficului de persoane. Republica Moldova ocupă primul loc, iar România o urmează. Țările țintă sunt Elveția, Olanda, Germania, Italia și Spania.

Inspectoratele Județene de Poliție demarează o acțiune de tip educativ în școlile din România, prin care vor să informeze și să prevină tinerii să nu cadă în aceste capcane, care le periclitează viitorul și viața. Dacă credeţi că vă aflaţi într-o relaţie abuzivă sau sunteți victima unui potenţial traficant, puteţi apela fie la 112, fie la HelpLine 0.800.800.678 sau +4.021.313.3100.