Vorbind despre cariera de scriitor spre care înclină din ce în ce mai mulți tineri pasionați de literatură și cu un potențial artistic ridicat: o carieră în care cifrele îți contrazic nădejdea și te fac să te întrebi dacă are rost să îți pierzi timpul. La o carte vândută cu prețul de 25 lei, autorului îi revin doar 3.74 lei. Sună riscant, nu?

Trăim într-o epocă în care roboții pretind că sunt mai autentici și mai inteligenți decât noi. O epocă în care Lev Tolstoi, Shakespeare, Charles Dickens sunt amintiți doar ca niște fantasme… Într-o lume în care tot ce știi sigur e că totul e nesigur… ai risca să îți urmezi pasiunea pentru doar 4 lei?

La această întrebare am început să mă gândesc și eu. Visul meu se îndreaptă spre a deveni un scriitor de succes și a publica cărți influente, dar cu inflația actuală de publicații, poate că și Mark Twain ar trece neobservat… Însă asta tindem să facem noi, cei pasionați de literatură. Ne dăm seama că, în momentul în care îți așterni gândurile pe o foaie, când îți lași imaginația să zboare și să se transforme în litere care apoi capătă sens, atunci intri pe riscul tău în lumea lui ce ar fi fost dacă.

Scrisul este un proces dificil, implică creativitate, perseverență și dăruire, iar rezultatul e măsura capacităților noastre umane de care nu întotdeauna suntem total conștienți. Pe de-o parte, e vorba de magia pe care un scriitor o pune în practică pentru a-i configura cititorului un întreg univers ficțional în minte, iar de pe altă parte, intervine nesiguranța unui viitor financiar solid.

Însă, dacă vrei să pornești pe acest drum, îți asumi riscul de a te expune în fața necunoscutului, în care trebuie să greșești pentru a învăța, în care vei primi critici care te vor ajuta, dar cel mai important, iți vei urma pasiunea. Autenticitatea vine din interior, nu din materialul unor hârtii verzi sau de alte culori care sunt importante doar în mintea noastră. Nea’ Gică din satul de pe celălalt deal poate trăi viața mai autentic și mai profund decât Ionescu sau Popescu care au câte două facultăți și tot atâtea masterate. Trăirea autentică vine poate din simplitatea pasiunilor.

Prin urmare, sunt suficienți 4 lei și împlinirea simțită, în atingerea unui scop?

Oana Vlad