Oh, călătoria în timp – arma cu care putem controla în șfârșit destinul omenirii. Pentru prima dată în istorie putem distruge și rescrie istoria.

Suntem iarăși zei, departe de marionetele fluturilor. Controlăm cea mai sfântă și prețioasă monedă de schimb a universului.

Marcus a încercat zile întregi să îl readucă pe Daniel înapoi. Toate dispozitivele de comunicare erau un eșec total.

Supărat, a repus mașinăria în funcțiune pentru a merge în 2004. Odată ieșit pe partea cealaltă a portalului, a avut șocul suprem. Mașinăria se defectase și ajunse în 1979.

Din dragoste, prin ceea ce l-a ajutat Daniel în apogeul epocii lui, acesta urma să fie numele cu care și-a botezat copilul.

A aflat ulterior că el era tatăl lui Daniel, cel mai bun prieten al său din copilărie. Și-a crescut copilul care urma să dispară din brațele sale peste 50 de ani.

Și anii au trecut, până când Daniel a venit acasă și a pomenit de profesorul Cezar.

După 25 de ani de cercetări proprii, în același timp, crescându-l pe Daniel, își îndeplinise scopul. Trebuia să ajungă cu orice preț mai repede în viitor.

Adevărul fusese scris:

Marcus a devenit Felix, tatăl lui Daniel.

Daniel a devenit Cezar, profesorul celor doi tineri.

Marcus-Felix a călătorit înapoi în viitor și l-a găsit pe Cezar-Daniel.

-Bucuros să mă revezi? a spus Felix

-După atâta timp, da. Acum știu unde ai dispărut atâta amar de vreme! a răspuns Cezar

-Putem spune că timpul ne-a jucat o farsă, nu?

-De ce ai venit?

-Ca să te opresc din a te pierde.

-Trebuia să fiu pierdut, căci altfel nu am fi învățat atâtea. Dacă fiul tău nu mai ajunge ceea ce sunt astăzi, ceva îl determină pe Marcus să vină după mine și să devină ceea ce ești tu azi?

Șocul lor se încheiase. Amândoi aveau deja 70 de ani. Erau parte din istorie și, totuși, după atâta timp, lucrurile aproape reveniseră la normal.

-Suntem păpuși ale universului.

-I-a plăcut să se joace cu noi.  A fost cea mai bună farsă făcută de univers.

Cei doi au râs aspru și s-au uitat adânc în pământ. Cu lacrimi, nu și-au putut răspunde cine este mai bun, după ani de zile.

Și până la urmă: Cine a fost mentorul dintre cei doi?

Este un simplu paradox dublu nedeterminat. Puzzle-ul pune întrebarea fundamentală: Cine a fost primul profesor? Marcus sau Daniel?

Marcus și-a pregătit viitorul cel mai bun prieten care devenea profesorul lui. Daniel și-a pregătit tatăl și savantul care a pus bazele științei pe care o preda.

Iluzia, apariția informației, este ceea ce împiedică acest lucru să existe. Dar ipotetic, călătoria în timp este posibilă. Unde să fie greșeala?

Să vină întotdeauna câte un Marcus și un Daniel dintr-un alt univers care să influențeze toate ramurile asemănătoare?

Se poate opri circuitul undeva?

Pradoxul clasic al originii informației este simplu. Un asasin din viitor încearcă să-l ucidă pe Hitler. Nebunia lui Hitler ulterioară provoacă al Doilea Război Mondial și îl determină pe asasin să încerce o schimbare.

Asasinul e parte din informație.

Un profesor primește schemele călătoriei în timp, inventează mașina, pleacă în trecut și își dă rezultatele versiunii sale mai tinere. De unde a venit informația?

Cauza și efectul sunt elemente simple. Teoria haosului pune la îndoială foarte multe legi pe care azi le cunoaștem.

Minunatul paradox dublu provoacă două circuite intersectate. Avem de-a face cu două paradoxuri ce se îmbină și se anulează reciproc.

Marcus a fost primul călător, Daniel a fost al doilea, Felix a fost ultimul.

Putem întoarce povestea invers. Vom avea același rezultat. Este uimitor cum funcționează timpul și cum măsoară acesta evoluția universului.

***

Partea I: PRIMUL CĂLĂTOR ÎN TIMP

PARTEA II: Alt călător temporal. Legile timpului.

PARTEA III: Ultimul călător în timp.