Legea nr. 1: Timpul este o dimensiune interconectată cu alte dimensiuni.

Legea nr. 2: Orice călătorie în timp este posibilă atâta timp cât nu pune în pericol existența călătorului în timp sau a călătoriei acestuia.

Legea nr. 3: Timpul fix este predestinat. Schimbările sunt părți din mecanismul temporal ce mențin ordinea.

Legea nr. 4: Timpul dinamic și schimbările acestuia sunt interzise de către legile fizicii și mecanicii temporale.

Legea nr. 5: Timpul multiuniversal este format din timpuri înseriate și timpuri paralele.

Legea nr. 6: Orice schimbare duce la un lanț de schimbări în timpul înseriat conform efectului fluturelui.

Legea nr. 7: Orice schimbare nu afectează timpurile paralele.

 

Este anul 2004. Mașinăria este terminată și ținută secretă, iar cei doi studenți împreună cu magnificul lor profesor au marea deschidere programată.

Un străin apare într-o noapte și sabotează mașinăria. Arde publicațiile și teoriile din birou și dispare fără urmă în portalul creat de aceasta.

Următoarea zi, congresul începe. Primul prototip de călătorie în timp a particulelor este pregătit.

O fisură de curenți se formează și provoacă o explozie electromagnetică. Toți oamenii din sală sunt speriați, în timp ce studenții, profesorul și asistenții împietresc de spaimă și confuzie.

Lucrările lor au dispărut pentru totdeauna și, odată cu acelea, s-a distrus și un vis. Mașinăria este suspendată de academie și de guvern.

Felix, tatăl lui Daniel, a dispărut.

Marcus și Daniel s-au certat și au continuat să aprofundeze știința.

Așa au trecut 25 de ani de cercetări și căutări, cei doi s-au îmbogățit din patente și brevete, ajutați din spate de genialul profesor.

Cursa celor 2 devenea tot mai intensă.

Este iar anul 2029. Roboții au înlocuit mare parte din locurile de muncă, Statele Unite ale Americii au încheiat un tratat economic cu Japonia și Germania pentru introducerea unor locuri de muncă în corporații.

S-au pus bazele teoriei electro-gravitației cuantice, iar superconductivitatea se folosește la scară din ce în ce mai largă la computerele cuantice. Băncile sunt conduse de Inteligențe Artificiale, clinicile au introdus vaccinurile cu naniți pentru a opri extinderea celulelor cancerigene.

Aproape 50% din orașe au clădiri din sticlă, în timp ce mașina electrică este o normalitate.

Profesorul Cezar privea stupefiat la călătorul în timp intrat în biroul său.

– Bucuros să mă revezi?

– După atâta timp, da. Acum știu unde ai dispărut atâta amar de vreme.

– Putem spune că timpul ne-a jucat o farsă, nu?

– De ce ai venit?

– Ca să te opresc din a te pierde.

După ce mașinăria era pregătită, armata și serviciile statului – împreună cu marii academicieni – admirau sursa către o altă lume. Era oficială existența călătoriilor în timp.

– Suntem pe cale de a face o schimbare epocală! Omul a cucerit în milenii scoarța terestră, apele, aerul, vidul. În epoca primordială a călătoriilor spațiile, munca noastră, alături de moștenirea doctorului profesor Cezar, este pe cale de a deveni realitate. Domnilor, vă prezentăm primul aparat funcțional de călătorie în timp din istorie!

Și imediat ce Marcus și-a terminat discursul, a pornit mașinăria. Daniel își pregăti emițătorul radio și costumul special de călătorie prin portal.

– Colegul meu va intra în poarta spațio-temporală și imediat ce va ieși în partea opusă, va amplasa dispozitivul cu ajutorul căruia să putem comunica cu trecutul, mai exact anul 2004, 10 septembrie, ora 20:00:00.

Dispozitivul începu să sune din în ce mai zgomotos, până se formă un titirez de energie capabil să spargă dimensiunea spațiu-timp. Un portal cu imaginea trecutului apăru. Era un laborator vechi.

Daniel ezită, privind adânc către posibila sa moarte. Ceea ce nu știa nici comisia, nici cei doi oameni de știință, era faptul că Daniel urma să fie pierdut pentru totdeauna. Experimentul a fost un eșec și, odată cu el,  întoarcerea lui Daniel cu emițătorul acasă.

După mii de încercări complexe, toți se panicaseră, numai profesorul Cezar a oftat și a privit în jos.

Daniel căzu în 2004. Era primul călător în timp sau cel puțin așa se bănuia…

A plantat dispozitivul radio-temporal, însă nu reuși să se conecteze la prezentul său. Calculele sale de 25 de ani au fost în zadar, poate pentru că viitorul nu fusese scris încă și putea schimba ceva.

A ajuns acasă în vremea pe când era copil. S-a căutat pe sine pentru a-și lăsa mesaje. A fost șocat să își revadă părinții iar tineri… La fel ca și primul călător în timp.

Văzu iar trecutul său și, neavând ce să facă, a început să îl caute pe profesorul Cezar tânăr. Știa că era data în care mentorul său de-o viață trebuia să pășească la universitate.

Imediat întors la universitate, a înțeles întâmplarea pentru totdeauna. A conștientizat că el era profesorul Cezar, el a fost tot timpul… A urlat, a zbierat, însă strigătele lui nu ajuneau până în viitor.

– Poate pot schimba viitorul acum că sunt în timpul acesta.

Îi rămânea un singur lucru de făcut. Să pregătească doi tineri pentru a-i pregăti mașinăria cu care să se întoarcă acasă.

El trebuia să pregătească studenții și unul din ei era nevoit să devină el însuși.

Și așa a ajuns unul dintre savanții geniali, pregătindu-se pe sine și pe prietenul său, Marcus, mereu aflat în competiția cunoașterii.

Marcus a rămas distrus sufletește în 2029. Lucrările sale s-au suspendat, iar odată cu moartea prietenului său de-o viață, nu-i mai rămăsese nimic altceva de făcut.

Pregătise un plan: să-l aducă înapoi acasă.

 

***

Partea I: PRIMUL CĂLĂTOR ÎN TIMP

PARTEA II: Alt călător temporal. Legile timpului.

(urmează)

PARTEA III: Ultimul călător în timp.