Tinerii din ziua de azi ori au multe pasiuni, ori n-au aproape deloc. Cei care se ocupă de prea multe lucruri neglijează învățatul, iar cei ce se ocupă de prea multă acumulare de informație se dedică acestui lucru, și, practic, nu mai au timp de lucruri obișnuite, firești pentru cei care au timp.

Nu e cazul Ruxandrei Brehar. Știți tinerii ăia geniali? Dacă nu-i știți, faceți cunoștință neapărat cu ea. Dacă-i știți… Înseamnă că ați făcut deja cunoștință cu Ruxi.

La vârsta ei, mulți o iau razna, încep să se afunde în vicii și să-și complice inutil viața. Ruxandra, la cei 16 ani ai săi, nu îndrăznește să nu gândească ambițios. Dacă nu era așa, cum lua măi, frate, 10 în examen la română și 10 în examen la mate? Și-a văzut de pasiunile ei și a urmat o disciplină sportivă pe care toți tinerii ar trebui s-o simtă. Pentru că a crescut cu sportul, a început să aibă un prim rezultat de-a dreptul glorios.

Fata asta, elevă la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, a reușit să facă ceva nemaiîntâlnit. În orașul nostru, înotul e făcut doar așa, să știe copilul să înoate. Ruxandra a adus o primă medalie la națională după mult timp. A mai câştigat una în 2017, la naționale, dar tot greu! La categoria ei de vârstă, vă dați seama, toți sunt zvelți și parcă zboară-n apă, nu înoată. De aceea e o mare concurență. Ruxi a obținut bronzul, după o luptă grea cu propria ei persoană. A tras tare, a strâns din dinți și a reușit.

Ăsta e deja un portret de campion, nu de copil. Stați așa. Ruxi nu-i campioană doar a apelor. Se descurcă bine și la aparatul gândirii! Cine știe cât a fi stat la întuneric să obțină atâta materie cenușie? Continuă pe clasa a X-a, profil matematică-informatică, să cucerească Everestul educației. Pentru ea 10 e nota de început.

Ce credeți? Că doar învață și înoată? Greșiți. Ruxi e pasionată de plimbatul cu bicicleta. Îi plac drumețiile și iubește natura, precum peisajele montane și cele maritime. E optimistă și plină de energie, deschisă pentru absolut orice e nou.  Are două animale de companie, un câine și-o pisică, acestora oferindu-le afecțiunea și atenția pe care necuvântătoarele o cer. Cât noroc pe ele, să fie îngrijite de un geniu…

Îmbină perfect sportul cu învățatul, se organizează bine și îi rămâne timp pentru toate. Nu îi e greu să încerce lucruri noi și se pare că această călire o primește din partea stilului sportiv abordat. A învățat cel mai bine să se gestioneze, coordoneze și să lupte până la capăt pentru șansa ei. Aceste legi nescrise i-au fost insuflate de către antrenorii Tiberiu Horgoș, Duțu Dradici şi Alexandru Gabor.

La primul contact cu apa, ca orice copil, a avut emoții și o oarecare reținere, normală pentru ceva necunoscut. Încet a început să dea din aripioare și ușor-ușor a continuat până bazele acestui sport i se păreau ușoare. A fost aleasă în echipa de performanță și acolo se află și acum. E un loc binemeritat. Nu toți oamenii pot fi campioni. Pot doar să încerce. Ruxandra dă de pământ cu miturile și arată un lucru clar- Se poate!