Câteva articole mai târziu, revin cu partea a doua din seria De ce am ales să dau la geogra?

Pe fundal, încă auzeam cuvintele rostite de directoarea și profesorii liceului pe care l-am absolvit eu, împreună cu mulți alții, anul trecut. Evenimentul mi-a generat o stare nostalgică, care m-a îndemnat să scriu acest text sub pretextul  reîmprospătării memoriei, și ca o dulce și emoționantă amintire a vremurilor, care nu am crezut că urmau să treacă așa de repede.

 Ce m-a făcut  să aleg Facultatea de Geografie și cum mi-am dat seama că nu o să regret această decizie.

Totul a început într-o vară călduroasă, mai exact vara anului 2014, când am avut ocazia să fiu ghid turistic pentru un grup de dansatori din Israel, veniţi la noi în oraș pentru Festivalul Internațional de Folclor Nunta Zamfirei, pentru a-și prezenta dansul tradițional. Am petrecut câteva zile cu ei, timp în care le-am prezentat orașul,  pe care ei l-au perceput ca fiind bogat în oameni buni, fericiți și binevoitori. Atunci mi-am dat seama că asta era ceea ce voiam să fac. Voiam să le povestesc oamenilor despre locul unde m-am născut și să le arăt partea frumoasă a acestor toposuri românești.

Până astăzi, pot spune că acele zile în care eu mă chinuiam să le explic cât mai bine ceea ce ei vedeau (în engleză, desigur; mi-aș fi dorit eu să știu arabă, dar nu aveam astfel de cunoștințe) au fost ca un buton de pornire pentru viitorul meu, respectiv pentru dorința mea de a fi ghid turistic.

În urma acestei experiențe, aș vrea să vă ofer un sfat foarte prețios: interacționați cu toți oamenii. Să nu aveți prejudecăți! În momentul în care judeci o carte după copertă, o faci dintr-o singură perspectivă, de aceea, întâi trebuie să o citești, să-i descifrezi substraturile, iar de-abia apoi să îți formezi o părere concretă. Atunci când cunoști oameni care provin din alt mediu față de cel în care tu ai crescut, îți dai seama că persoanele acelea te pot face să îți schimbi ideile despre lumea în care trăiești.

Ultimul lucru pe care aș dori să vi-l spun: orice drum ați alege în viață, alegeți-l cu inima.

Fiți siguri de ceea ce vreți și nu lăsați pe nimeni să vă aleagă cursul vieții. Altfel, peste câțiva ani, când ajungeți la maturitate, vă pare rău că nu faceți ceea ce vreți cu-adevărat și că jobul pe care îl aveți nu vă aduce bucurie. Ba mai mult, el vă creează o stare adâncă de frustrare, într-un mix cu un sentiment pregnant de tristețe.

Viața e mult  prea scurtă pentru a face ceva ce nu te bucură, ce nu te împlinește.

 

10574525_760930357298374_115098558750529968_n

Picture 021

Lorena Mesesan