Sâmbătă, 23 martie, a avut loc o acțiune organizată de Tășuleasa Social, la care au participat aproximativ 1500 de oameni din Bistrița, Mureș și Cluj. Aceștia au dat viață Pădurii Transilvania 5.0, ce se întinde pe zece hectare în comuna Sânmihaiul de Câmpie, din județul Bistrița-Năsăud.

 

La această împădurire am participat și eu cu cel mai mare drag, fiind al doilea an în care fac parte dintre voluntarii ce doresc să facă un bine naturii, și automat, nouă, oamenilor.

 

Am ajuns la locul plantației în jurul orei 9, urmând să ne scriem toți numele pe o listă și să primim brățările însemnate cu numărul parcelei unde eram fiecare repartizați, alăturat sloganului: ,,AM PLANTAT PĂDUREA TRANSILVANIA 5.0”.

 

 

Start la plantat!

Alin Ușeriu, președintele asociației Tășuleasa Social, a întâmpinat, ca de fiecare dată, oamenii, prin introducerea a ceea ce urma să se întâmple în acea zi. Toată lumea era nerăbdătoare să înceapă această mare și frumoasă acțiune, întrucât la ora 10 fiecare dintre noi ne-am pus mănușile, am luat o sapă și am început să urcăm dealul, ajungând în vârful parcelei, conform numărului de pe brățară. Cei de la Romsilva (Regia Naționala a Pădurilor) ne-au explicat fiecare pas al unei plantații corecte și ne-au ajutat de fiecare dată când le ceream ajutorul. S-au plantat goruni, frasini și pini negri, iar ceea ce ni se repeta era: ,,Avem nevoie de calitate, nu de cantitate.”.

 

 

Munca e brățara de aur

Vremea prielnică, muzica bună și atmosfera creată de energia tuturor au făcut în așa fel încât cele aproximativ cinci ore de plantat să treacă foarte repede. La această împădurire au participat și autoritățile din Bistrița, jandarmii fiind considerați de Alin Ușeriu cei mai harnici voluntari. În timpul acțiunii, organizatorii au împărțit sticle cu apă și turtă dulce celor care lucrau de zor.

 

După faptă și răsplată

În jurul orei 15 am coborât să mâncăm și să ne luăm adeverințele de voluntariat, acestea fiind foarte importante, în special pentru noi, tinerii, în momentul în care vom dori să ne angajăm. Cei de la Tășuleasa Social au avut și o surpriză pentru noi: un domn în vârstă, care a cântat la frunză și la muzicuță, diverse cântece din zone diferite ale țării.

 

 

 

,,Organizatorii au fost geniali. În general, oamenii de acolo au fost super drăguți și faini. Ideea în sine e foarte bună și cred că ar trebui să se țină de această tradiție. M-am simțit foarte bine știind că am contribuit la plantarea altei păduri Tășu. Turta dulce, nota 10 cu steluță.” ne-a transmis Andreea Catalano, președintele Consiliului Școlar al Elevilor din CNAM.

 

Automat când faci un lucru bun, te simți mai bine. Așa a fost la Tășu, cu fiecare copăcel pe care îl plantam, mi se îmbunătățea starea. Puțin a contat cât am avut de urcat până la parcela 8, pentru că acolo ne-a așteptat o priveliște minunată și urmau să vina cele mai minunate momente.” a declarat Luisa Dondaș, membru al echipei POV21.

 

 

Gândurile organizatorilor

La sfârșitul acțiunii, Alin Ușeriu și-a găsit cu greu cuvintele, căci l-a impresionat ceea ce multitudinea de oameni a reușit să realizeze, considerând-o una dintre cele mai grele împăduriri de până acum: ,,Nici nu-i de povestit, la cât de frumos a fost. Mari mulțumiri pentru faptu’ că ați fost aici. Cred că au fost astăzi, aici, povești extraordinar de frumoase, pe care le aveți dumneavoastră. Să le transportați acasă! Neapărat să veniți la Pădurea Transilvania 6.0. Nu știu unde o vom face, dar cu siguranță cred că o vom face pentru că este o sărbătoare atât de mare, încât merită făcută.”

 

Apoi, acesta ne-a împărtășit o experiență uimitoare, din care cu toții avem ceva de învățat: ,,Cea mai frumoasă poveste, pe care trebuie să v-o spun și dumneavoastră, din moment ce am și acceptul lui: o persoană care nu vede a fost pe una din parcelele grele. A plantat copaci cu noi. Deci îți vine să te bușească plânsul, când auzi că sunt oameni, care fără să vadă, au venit aici. Ei nu știu ce au făcut, dar eu o să-i asigur. Le vom povesti tuturor celor care nu au fost aici, că sunt mai orbi decât orbii adevărați, că nu participă la activitățile astea care merită făcute.”

 

De asemenea, îndemnul la a face cât mai mult bine nu a ezitat să apară: ,,Pădurea are mare nevoie de oameni care s-o îndrăgească. În acest moment, echilibrul este stricat, sunt mai mulți oameni care își doresc s-o ducă acasă, s-o ducă în conturile lor. Eu cred că dacă dumneavoastră vă înmulțiți – și avem, har Domnului, exemple între noi – la un moment dat, nu mai poate să aibă niciun dușman.”

 

Foto: Facebook Tășuleasa Social, Gălățan Silviu și arhiva personală