Astăzi, revin cu un nou city guide pe care îl pregătesc de ceva timp, dar pe care nu aveam suficientă inspirație  să îl scriu. Orașul ales este Sighetu Marmației, un oraș bogat în istorie și tradiție. Am avut ocazia să-l vizitez  acum ceva timp și mi-a plăcut foarte mult. Am mers acolo pentru a vedea Închisoarea de la Sighet, însă, pe lângă acest loc faimos, am mai vizitat câteva locații semnificative pentru această parte a țării.

După cum știți – sau nu – eu sunt pasionată de istorie. Am îndragit-o încă din anii de școală și a rămas una dintre favoritele mele. Cu toate acestea, am mers pe drumuri separate, eu alegând o facultate cu un profil diferit.

Trecând peste aceste mici detalii, orașul Sighetu Marmației merită vizitat de orice turist care își dorește un weekend relaxant, într-o parte pitorească a României.

Închisoarea Sighet

Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Închisoarea de la Sighet, aceasta fiind folosită, în perioada comunistă, drept închisoare politică pentru toți cei ce se împotriveau regimului comunist. Printre deținuții închisorii se numărau și Iuliu Maniu (președinte al PNT și fost prim-ministru al României), Ioan Mihail Racoviță ( fost General al Armatei Române) și mulți alții. În curtea închisorii veți găsi o operă de artă din bronz numită Cortegiul Sacrificatilor, realizată de sculptorul Aurel I. Vlad. Vă recomand să nu vă grăbiți și, de asemenea, să intrați în fiecare cameră pentru a putea vedea bucăți din trecutul acestei țări.

 

Picture 217

Picture 236

Picture 238

Picture 316

 

Cimitirul Săracilor

Cimitirul Săracilor este un alt loc reprezentativ pentru Memorialul de la Sighet. În acest cimitir au fost îngropați,  clandestin, cincizeci și patru de deținuți ai închisorii. Din păcate, mormintele nu au putut fi identificate, iar pentru comemorarea acestor victime, în anul 1999, a fost desenat un contur al țării în exteriorul căruia au fost plantați puieți care între timp au crescut, rămânând amintirea vie a suferințelor din trecut.

 

Picture 358

 

Muzeul Satului Maramureşean

La intrare în Sighet, pe partea dreaptă, este o stradă care duce la Muzeul Satului Maramureșean. Acesta este un muzeu în aer liber, în care  puteți vedea case tradiționale vechi ( secolele XVI-XX) și alte unelte. Muzeul este foarte interesant și unic datorită faptului că nu se rezumă la simplă  încăpere, ci este amplasat pe un deal de la intrarea din oraș. Elementul central al acestui muzeu este biserica din centrul satului, o biserică construită în secolul al XVI-lea.

 

Picture 330

 

Cimitirul Vesel din Săpânţa

Un ultim loc pe care nu trebuie să uitați să îl vizitați este Cimitirul Vesel din Săpânța. Cimitirul se află la o distanță de aproximativ 30 km de Sighet, acesta fiind foarte cunoscut în întreaga Europă datorită crucilor viu colorate (albastru de Săpânța) și a poveștilor pe care acestea le prezintă. Cea mai notorie cruce este cea a soacrei, fiind cea mai pozată și reprodusă în industria suvenirurilor.

Picture 452

Picture 460

20170122_131554

 

Sper că v-am stârnit interesul. Pe viitor, vă sfătuiesc să vizitați acest oraș minunat.

Lorena Mesesan