Dacă n-ai văzut pe Facebook o postare care anunță căsătoria dintre Vitoria și Nechifor Lipan din ,,Baltagul”, înseamnă că ori trăiești în râpa în care a fost găsit cadavrul lui Nechifor, ori ești norocos. Pentru că îți va arăta cât de imprevizibilă e media și cât de inteligenți sunt majoritatea vecinilor noștri.

Săptămână trecută această postare a fost distribuită de 4000 de persoane, iar majoritatea au crezut că este o pagină de tip Ion Luca Caragiale, Eminescu sau Junimea, care se ocupă de postarea meme-urilor. Dar cine este cu adevărat în spatele ei?

 

N-o să intru în detalii întrebând de ce au internauții români o obsesie cu personajele literare și cu shitposting-ul, având în vedere procentul scăzut al românilor cititori și numărul tinerilor care n-au citit mai mult decât ,,Capra cu trei iezi”. Dar de un lucru putem fi siguri. Atâta scandal în jurul protestului #foaiagoală și stresul pentru simulări și-au lăsat amprenta asupra elevilor.

Cine e in spatelele contului?

Anamaria, o elevă de 15 ani de la Colegiul Național ,,George Coșbuc” Năsăud, s-a gândit să facă un cont cu celebrul personaj Vitoria Lipan. Ceea ce a urmat, însă, i-a întrecut fiecare așteptare: 1.200 de like-uri, 500 de comentarii și 4000 de distribuiri. Plus 900 de cereri de prietenie într-o săptămână. “Sunt surprinsă că acest cont făcut la mișto a devenit atât de faimos într-un timp atât de scurt. Am intrat în pauză și mi-a arătat o colega: <<Uite, Ana, ai făcut 1000 de like-uri!>>. Am rămas șocată.”

Cum s-a intamplat?

Întrebată cum a ajuns să facă acel cont, Anamaria a răspuns: ,, Am vrut să mă votez la un concurs de muzică, adică să îmi dau un like. Și am zis să îmi fac cont cu Vitoria Lipan decât să fie ceva basic cu Anonim. Apoi în aceeași zi altă colegă și-a făcut cont tot în același scop. Iar căsătoria a venit natural.”

Trecând peste surpriză, Anei îi pare rău că o chestie la mișto care n-ar trebui să fie luată în serios primește mai multă atenție decât postări serioase care chiar au mesaje pozitive. Situația devine și mai paradoxală și de plâns atunci când pe lângă amuzament, mulți tineri români își manifestă și… unicitatea. Sigur, pe lângă comentariile cu etichetări care sunt la ordinea zilei, avem parte și de surprize. Mulți dintre fanii Baltagului au dorit sa îi transmită Vitoriei urări sincere:

Alții, au adorat-o în privat sau au încercat să o avertizeze…

Dar desigur, după cum vă așteptați, nicio vedetă nu scapă de critica lumii, de gura satului. Iar mulți chiar vor să distrugă fericirea oamenilor.

    

Printre 500 de astfel de comentarii cu urări de bine, critici, laude și poze cu politicieni pe care nu le putem reproduce aici (nu întrebați), recunoaștem următorul fapt. Cei mai mulți dintre cei ce au văzut minunata postare au recunoscut-o pe Vitoria ca nici mai mult, nici mai puțin decât trimisa lui Dumnezeu. Mulți dintre elevi și-au îndreptat efortul spre a întreba oracolul din Delphi de România dacă… ce credeți? Dacă pică despre ea la simulare. Unii, însă, au fost mai respectabili cu puterile pe care le are femeia emblematică a literaturii române, și au rugat-o, totuși, să influențeze soarta.

Unii chiar au fost mai sufletiști și s-au gandit și la sentimentele femeii îndurerate. Putem să ne bucuram și că cineva a îndrăznit să mustre această întâmplare. Un om mai normal.

Ana spune că este relativ indiferentă față de contul fals și nu știe ce va face în continuare cu acest nivel de influență. Dar nu regretă și le urează elevilor succes la simulare!

Cât despre noi, oamenii de rând, ne rămâne să fim mai grijulii la ce acordăm importanță și să ne întrebăm ce înseamnă satirizarea personajelor și personalităților literare. E o formă prin care unii tineri se apropie de lectură? E o formă de naționalism? Sau e doar un fenomen născut din plictiseală sau prostie? Oricum ar fi, data viitoare când vreți să transmiteți un mesaj viral creați un cont cu Zoe Trahanache sau cu Harap Alb.

Sau puneți-o pe Vitoria Lipan să îl distribuie!