Fiecare industrie își are vedeta, cel consacrat în istorie ca fiind regele. Industria Pop-ului îl are pe Michael Jackson, industria Rock-ului îl are pe Freddie Mercury și industria manelelor îl are pe…Florin Salam?

Dar există o industrie care nu își are coroana revendicată – cea a rap-ului. Bineînțeles, unii o să-i numească pe Fifty Cent, Tupac, Jay-Z, poate chiar și pe Cheloo sau B.U.G Mafia; legende consacrate în istorie, dar nu regi ai rap-ului.

O să explic mai târziu de ce nu sunt considerați “The Kings Of Rap’’. Acum aș vrea să vă gândiți la toți rapperii pe care îi cunoașteți și să-i ierarhizați în funcție de calitatea pieselor pe care le produc.

Gata? Bun, continuând, dacă ai citit titlul, probabil că știi deja la cine mă refer.
Cel care a luptat împotriva rasismului, împotriva sărăciei, împotriva tuturor oamenilor care au spus că nu poate și cărora le-a demonstrat că, din contră, poate.

Dar, înainte să te grăbești să scrii comentarii negative, dă-mi voie să-ți prezint argumentele.

Cu toții știm că, în secolul al XX-lea, în SUA rasismul si revoltele rasiale erau ceva comun. Persoanele de culoare nu aveau foarte multe moduri de a se exprima, mai ales în muzică. Așa că au creat o nouă industrie muzicală, și anume Rap-ul. Nu era ceva exclusiv pentru ei, dar un om de culoare albă nu avea nicio șansă să se facă remarcat.

Acest lucru se remarcă, mai ales, în filmul 8 mile. Cu toate acestea, Eminem a luptat împotriva rasismului și a făcut ceea ce a dorit să facă, în ciuda asupritorilor. Nu a fost cel mai facil lucru, după cum vă puteți imagina, însă lui niciodată nu i-a fost ușor.

Din momentul nașterii, a fost dezavantajat, născut într-o familie săracă, unde tatăl a plecat pe când el era încă un bebeluș. Au urmat mutări repetate dintr-un oraș în altul din cauza lipsei unui loc de muncă a mamei sale. Aceste mutări au fost dificile, iar lui Eminem, care era un copil foarte introvertit, îi era greu să se adapteze. Cineva care nu aparține unui grup devine automat pradă ușoară pentru bullying. După multe mutări, s-a stabilit în Detroit, într-un cartier de rulote unde majoritatea populației era de culoare. Acolo rasismul și-a făcut simțită prezența.

La vârsta de 11 ani, unchiul său îl introduce în lumea muzicii, în special în cea a Rap-ului. La vârsta de 14 ani, începe să compună. El trebuia să suporte în continuare rasismul, bullying-ul și lipsa unui suport parental, însă acum avea o supapă: muzica îl ajuta să treacă peste toate şi să scape de furie.

După un timp, Eminem întâlnește o femeie pe nume Kim. Se căsătoresc și au un copil, însă, după câțiva ani de la apariția fiicei lor, mariajul se încheie. După un timp, cei doi se recăsătoresc, însă se despart din nou. De data aceasta, Kim cere ,,daune morale” (cu toții știm ce înseamnă asta).
Aceleași daune fiind cerute și de mama lui Eminem, pe motivul defăimării imaginii ei. Toată furia adunată s-a văzut în muzica lui. Piesele lui au devenit mai agresive și a primit foarte mult feedback negativ, până în punctul în care persoana lui s-a divizat în trei.

Eminem nu și-a luat trei nume, ci trei ego-uri. Marshall Mathers (numele lui real), Eminem și Slim Shady. Eminem este fața dură și violentă care apare pe scenă și în fața camerelor. Marshall Mathers este cel care se ocupă de viața personală și Slim Shady este cel care compune, partea încărcată cu ură. Fifty Cent, Tupac, acestea sunt doar nume de scenă. Eminem, Slim Shady sunt mai mult de atât, ele sunt integrate în persoana lui. Există numeroase piese și interviuri în care el le definește pe cele trei.

Eminem a fost desconsiderat toată viața. Abandonat de tatăl său, crescut de o mamă care avea o mulțime de vicii, umilit și bătut la școală, victimă a rasismului, a reușit să devină o legendă a Rap-ului. Ceea ce îl face și mai impresionant este că orice eșec din viața lui a fost transformat într-o piesă, orice argument, într-un vers și orice sentiment negativ, într-o motivație.

Niciodată nu s-a dat bătut, oricât de grea ar fi fost situația, iar asta a motivat alți oameni să continue, a influențat generații întregi. El nu este doar un rapper, este un exemplu. A trecut prin tot și încă se află aici, a avut parte de tot răul posibil și, totuși, încă este în picioare. A motivat mii de oameni să continue… inclusiv pe mine. A schimbat industria rap-ului prin originalitate, motivație, viziune pozitivă asupra lumii, versuri, voce și, în special, prin talent. Din aceste motive, se ridică deasupra oricărui alt rapper și își merită coroana.

Dacă mai ai nevoie de motive suplimentare pentru a-l considera drept rapper-ul care merită coroana: el este singurul rapper care nu vorbește despre bani, femei sau mașini…