Realitatea virtuală: iluzie și virtuozitate

"în Texte" by

Ce este realitatea virtuală?

Realitatea virtuală este lumea ambianțelor artificiale create pe calculator, care oferă o simulare a realității atât de reușită, încât utilizatorul are impresia prezenței fizice aproape reale, atât în anumite locuri din realitate, cât și în locuri imaginare.

Noua revoluție cibernetică a fost impulsionată de apariția mănușilor de date – cu sau fără fir – și de platformele virtuale în care utilizatorul se poate deplasa fizic în orice direcție.

Simulatoarele pentru antrenarea piloților de avioane, atât de călători sau de marfă, cât și de vânătoare au pus bazele utopiei pixelate în care umanitatea preferă să se cufunde.

Platformele pentru jocuri electronice și mediul virtual se împletesc informatic și transpun simțurile noastre într-o cușcă de animații.

În comedia Sci-Fi numită ,,Pixels”, în tinerețe, în anii ’80, Sam Sam Brenner, Will Cooper, Ludlow Lamonsoff și Eddie Fire Blaster Plant au salvat lumea de sute de ori… jucând jocuri de arcadă cu 25 de cenți o partidă. Azi însă sunt nevoiți să facă acest lucru pe bune. Extratereștrii descoperă niște casete video cu vechile jocuri. Considerate o declarație de război, aceștia lansează un asalt brutal asupra Pământului. Aceste jocuri de arcadă le servesc drept model. Cooper, președintele Statelor Unite, face apel la vechii săi prieteni pentru a împiedica distrugerea Pământului.

 

Lucrurile încep să devină și mai sinistre când în scenă apare holografia.

 

Holografia este înregistrarea unei imagini tridimensionale pe un suport în general bidimensional. Aceasta este o formă avansată a tehnicii fotografice, iar înregistrările obținute se numesc holograme. Aceeași metodă se poate aplica și la înregistrarea, redarea și prelucrarea datelor de altă natură decât cele vizuale.

Cu ajutorul unui sistem de holograme putem da senzația unei călătorii pe Marte, unei discuții cu un dictator din istorie sau unei participări la evenimente de la distanță.

 

În viitorul apropiat, vom putea să recreăm memoriile și filmările cu cele mai fabuloase personalități istorice.

 

Am descris în jurnalele mele apariția conceptului de “Hologram party”. Pentru prima dată, imaginația începe să devină fotoni.

Nu va dura mult până când religiile își vor transcende profeții în holograme pentru a le vorbi din cărțile sacre.

Plasând computere pe fiecare clădire, holografia va revoluționa felul în care percepem orașele și societatea în ansamblu. Laserul și fotonii inteligenți sunt succesoarele televiziunii și ale cinematografiei.

De la filme 3D și 4DX, animația provoacă emoție, iar emoția leagă sufletul.

Am descris o invenție futuristă numită generator de ,,virtuoni”, care constă într-o bază de date cu toate mințile pe care le-a avut omenirea, extrase din ADN-urile găsite în oase și rămășițe. O memorie împinsă de o Inteligență Artificială joacă rolul unui suflet, ce duce deja la nebunie. Ce-ar fi să întâlnești holograma lui Iulius Cezar pe strada care e perfect programată să fie ceea ce e în memorie?

Impulsionați de Inteligență Artificială, vom ajunge să ne tragem de propria coadă încălcând legea 0 a lui Asimov pentru mașinării și holograme: își vor dori propria lor lume.

 

Nu vom mai putea face distincția între realitatea virtuală și realitatea adevărată

 

Inteligența Artificială ne va împinge să pedalăm mai repede spre viitor.

În filmul ,,Virtuosity”: Facem cunoștință cu Sid 6.7., un melanj de 200 de personalități criminale, o creație virtuală concepută special pentru a pune la încercare poliția din L. A. A reușit sã treacă dincolo de granițele spațiului cibernetic și, dacă ați crezut cã Sid este de neînvins într-o lume guvernatã de bytes, așteptați să vedeți ce este în stare să facă într-o lume în carne și oase.

Sid este sadic, inteligent, periculos și capabil sã înfrunte orice armã grație abilitãții de regenerare a trupului sãu de o texturã ce are la bazã siliconul.

Parker Barnes este un polițist din Los Angeles care a luat la un moment dat legea în mâinile lui și acum, soarta întregului oraș. Este datoria lui sã-l dezactiveze pe Sid. Dar cum va reuși sã opreascã ceea ce este de neoprit în realitatea virtualã?  Dacă realitatea virtuală se va proteja de ea însăși? Să fie previziunile lui Asimov adevărate? Să fim blocați între două lumi?

Pixelii ne vor încurca discernământul în mod cert. În Japonia un bărbat s-a căsătorit cu o hologramă!

Dacă este surprinzător în 2009, un alt tânăr nipon s-a căsătorit cu personajul unui joc video. A existat o ceremonie colectivă la care mirii au purtat ochelari de realitate virtuală.

În filmul ,,HER”, personajul principal se îndrăgostește de bot-ul creat de o aplicație după gusturile sale. Dragostea cibernetică devine o problemă de rang global. Aplicația este făcută pentru a te îndrăgosti de programele ei!

În ,,Demolition man”,  Stalone îl joacă pe polițistul trezit în 2032 după o criogenie de aproape 40 de ani. Una dintre șefele poliției îi cere să facă dragoste cu el, ca apoi să îi aducă o cască simulator care să provoace iluzia mentală de a face sex.

Întrebată de cum apar copiii, răspunde că fiecare om este făcut la eprubetă și apoi crescut în incubatoare speciale, reproducerea animală fiind de domeniul trecutului…

În ,,Perfect Pixels”, o trupă rock are nevoie de o solistă, iar un prieten programator proiectează o hologramă după gusturile sale, care va fi noul membru al trupei. Visul său se îndeplinește când reușește să îmbutelieze perfecțiunea feminină.

 

Deci există perfecțiune  în grafuri?

 

Da.  Problema însă constă în latura naturală și morală a lucrurilor.

Este imposibil – din punct de vedere plastic și artistic – să creezi un om de la zero facial, care nu a existat până acum. Un singur exemplu controversat ne curmă însă ipotezele. Leonardo da Vinci a creat-o pe Mona Lisa cu acel chip al cărui ochi te-ar privi din orice unghi. Și tot nu știm dacă acea femeie a existat…

Cu o realitate virtuală nemanevrată corespunzător, vom da ochii de șoimi pe ochii de sticlă sau – românește vorbind – vom da pasărea din mână pentru cioara de pe gard.

Precum în Matrix, vom ajunge schizofrenici. Imaginația noastră bolnavă va prinde contur: orașe în care ne vom speria de hologramele mașinilor de poliție sau transpunerea în filme care va deschide o nouă sectă, precum în filmul “Surogate”.

Concluzia este inevitabilă. Vom avea o societate foarte ambientală în viitorul apropiat…

Ne vom încurca pe străzi cu cetățeni-roboți care plimbă câini și livrează pizza sau cu cyborgi și holograme comis-voiajori.

Student la mecatronică, Universitatea Politehnica București, pasionat de robotică, știință popularizată și literatură Sci-Fi, consilier educațional, este un iubitor al psihologiei, leadership-ului și scrisului. În conflictul dintre umaniști și realiști, acesta continuă să demonstreze unificarea dintre imaginație și logică. Adoră călătoriile lungi, puzzle-uri și strategia, filozofia și simbolistica, dar mai ales, provocările intelectuale din știință și tehnologie.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi