Generația noastră e una genială. Spun asta cu mâna pe inimă. Atâta fler și inventivitate pe metru pătrat merită aplauze! Ce să facem, ne adaptăm și noi la secolul ăsta cum putem. Vrăjeala, schemele și scuzele absurde sunt la ordinea zilei, mai ales în relații. Din păcate. Și asta pentru că avem, în același timp, o problemă teribilă în a ne asuma ceea ce trăim sau simțim. Pentru cei mai mulți tineri (tind să cred că adulții sunt mai sinceri), pare mult mai ușor să inventeze o scuză absurdă pentru o despărțire, decât să spună concret cum stă treaba. Adică, nah, suntem generația creativă, ați uitat? De ce se despart oamenii, până la urmă? Sau, cel puțin, ce motive invocă unii pentru a se justifica?

Am vorbit cu 12 tineri pentru a pune în lumină fix minunățiile de care am pomenit anterior. Am dat de niște confesiuni autentice, dar și de altele care mi s-au părut nebunie curată. Vă invit să aruncați un ochi și să ne lăsați în comentarii alte experiențe la fel de cretine pe care le-ați trăit sau auzit de la prietenii de suferință.

Țin să precizez că toate experiențele relatate sunt pe bune, vârstele celor de mai jos la fel. Am modificat însă numele, pentru a păstra confidențialitatea.  Acestea fiind spuse:

„N-am vrut să ies cu un tip odată și i-am spus că am programare la unghii până după 12 noaptea. Nu știu ce tencuială a crezut că-mi pun, dar n-a mai comentat. Nici nu m-a mai sunat după.”- Dana, 17 ani.

„Prietena mea nu suporta faptul că trebuia să am grijă, prima dată, de Obama, motanul meu, și că nu ieșeam cu ea din cauza asta. Ce-i drept, n-am ieșit cu ea vreo 3 săptămâni pentru că aveam grijă de mâță. În final ea mi-a dat gara.” – Andrei, 19 ani.

„După o așa-zisă relație de o lună în care după 2 săptămâni i-am explicat băiatului că am nevoie de spațiu și nu a înțeles, i-am spus că vreau să punem punct, că nu ne potrivim. El a zis că e un motiv neîntemeiat. Și i-am dat motiv întemeiat: eu nu-s mă-ta să-ți suport figurile!”- Roberta, 19 ani.

„Liceul avea doua clădiri, aflate la 3 minute distanță una de cealaltă. Cumva, clasa prietenei mele s-a mutat în cealaltă clădire, fapt care ne-a despărțit. Nu ne mai puteam vedea în pauză, deoarece, vezi Doamne, nu apucam să ajung la ea.”- Cristi, 23 de ani.

„La 22 de ani, nu pot spune că relațiile sunt punctul meu forte. Singura relație serioasă pe care am avut-o a durat un an și s-a terminat exact cum a început: la distanță. 365 de zile de <<te iubesc>> la o distanță de 500 de kilometri. Primul băiat pe care i l-am prezentat mamei și primul băiat care m-a înșelat în prima lună, dar l-am suportat alte unsprezece. Eram în clasa a 12-a. Adică un du-te-vino în capul meu: bac, admitere și o relație la distanță. După ce ne-am așteptat unul pe celălalt un an, relația s-a încheiat pentru că am dat chix la bac. <<Nu pot să mai aștept după tine încă un an, dar o să te iubesc mereu>> și după o lună era într-o relație cu altcineva, pe care mi-o prezentase într-un timp drept o prietenă bună. Clișeistic, nu?”- Alexandra, 22 de ani.

„Mi-a zis una odată ceva gen: simt că trebuie să luăm o pauză, să reluăm mai târziu. Și ea a vrut de fapt să vadă dacă-i iese cu unu’, dacă nu, să vină înapoi la fraier.”- Robert, 17 ani.

„M-a chemat un tip într-o seară la o petrecere, dar cum nu-mi prea plăcea de el, însă voiam să vin la party, când a ajuns lângă mine și m-a luat în brațe, am început să strănut, ascultând sfatul fratelui meu, şi i-am spus că sunt alergică la persoanele greu de suportat. Așa prost m-am simțit după.”- Cristina, 17 ani.

„Când termini o relație cu un bărbat matur, scuzele sunt și mai interesante. Genul acesta de bărbați caută să te protejeze prin scuze abstracte, precum:  <<nu sunt suficient de bun pentru tine, îți dau șansa să găsești pe cineva mai potrivit>> sau <<ești superbă, doar că eu am trecut deja prin prea multe și mi-e frică să încep ceva nou>>. Confuzia se producea inevitabil cand îl vedeam cu alte femei.”- Paula, 22 de ani.

„ <<Nu sunt pregătită pentru o relaţie>>,  dar vezi după că se combină cu altul de două ori cât tine și cu potență financiară mai mare… ah, și cu o coajă de mașină din ’90 pe care el o numește mașină de agățat.”

„ <<Vreau să luăm o pauză>> – ăsta-i motiv atunci când tipa își găsește alt robinet de bani, dar nu vrea să îți dea de bănuit asta, așa că îți bagă scuza ieftină ca să îți dea jet treptat, fără ca tu să știi adevărul. <<N-ai mașină, n-ai bani, n-ai cum să mă răsfeți. >> Aici eu am o vorbă: Gigelu’ bate portofelu’.”- Vlad, 22 de ani.

„Mie mi-a spus unu’ ceva de genu’: sunt bipolar. Sufăr de multiplă personalitate. Nu vreau să te rănesc.”- Ana, 19 ani.

„Cea mai aiurea chestie pe care am auzit-o la o despărțire – dar m-a și enervat la culme – a fost asta: <<cred că ar fi bine să punem punct, pentru că distanța asta îmi omoară orice sentiment. Mă simt ca și cum aș fi în stare să te înșel pe aici și nu vreau să-ți fac asta ție. De aceea, cred că e mai bine să știi ce simt. De ce mesaj? Pentru că sunt mult prea laș ca să-ți răspund la telefon>>”- Bianca, 19 ani.

„ So there was this girl. Ne-am cunoscut pe Facebook – clasic -, am vorbit un an de zile, eram ambii into it, deși era vorba de o distanță de câteva sute de km între noi. Am mers la mare, singur, ca să ne vedem; ea era cu grupul ei. Am stat patru ore împreună, apoi a dispărut: nu mai răspundea la telefon, mesaje, nimic. Scuza slash motivul? <<A fost foarte intens cât a fost, nu aș putea suporta mai mult de atât>>. Cool story, bro! Cam așa omori un om.”- David, 23 de ani.