Ți-ai făcut majoratul ca o nuntă. Bravo, eşti cineva!

Mie-mi trebuie un singur contact cu ceva ca să ştiu dacă-mi place sau nu. De aceea am urât din prima secundă ideea de majorat care să dea mai mult a nuntă decât a ceva reprezentativ pentru 18 ani. Nu mai subliniem acea inocență de copil, nu ne arătăm înțelepciunea adunată-ntr-un creieraş timp de 18 ani, ci punem pe tavă un singur lucru- Ne permitem, avem bani! Suntem cineva!

De la nuntă la majorat – paşi siguri şi evoluție

Ştim cu toții nunta. Are-n centrul atenției două persoane care se iubesc şi vor să fie legitim împreună, vor să cinstească oamenii din jurul lor şi de obicei vor să-şi etaleze puterea financiară. Până aici e bine. Mai avem şi-un dans, băutură, mâncare (adică meniu) şi muzică asigurată de un DJ. Uneori sunt invitate ansambluri sau trupe care întrețin atmosfera. La nunțile care sunt organizate în perimetrele familiilor de rromi, sunt invitați lăutari consacrați şi cântăreți de manele, cum ar fi Guță, Salam sau Sandu Ciorba. Nu, nu Ciorbă! În buletin e Ciorba, am verificat. La nunțile româneşti mai apar şi aceste personaje, dar mai rar.

Acum… ce legătură are nunta cu majoratul? Caz concret!

Am participat la un majorat. Nici nu ştiam că va fi majorat, credeam că împlineşte 17 ani (ups) şi am mers la un restaurant. Ştiam unde merg, dar credeam că există acolo un separeu de 30 de persoane în care să ne simțim bine. M-am îmbrăcat de oraş, relaxat, cu o cămaşă roşie-n carouri, pe dedesubt un tricou negru cu imprimeul unor semne vechi vikinge, blugi şi nişte brățări de piele. Relaxat, de oraş. De plimbare prin parc, chiar. Intru. Întârziasem o jumătate de oră şi mă simțeam prost. La întâlniri şi lucruri importante merg la locul stabilit cu zece minute mai repede ca să nu fiu eu cel care întârzie. Se mai întâmplă şi la case mari… Intru în încăpere.

Erau, cred, 100 de persoane ajunse şi mai veneau. Toți îmbrăcați elegant, cu sacou, cămaşă albă, pantaloni de stofă, ceasuri scumpe, freze gelate şi coafate, pantofi de lac, ca din vitrină toți. Eu ca Bulă. Ies afară, îmi dau seama c-am greşit adresa. E o nuntă. Dar cine mama dracului face nuntă marțea? Iese afară prietenul ăsta al meu şi mă cheamă înăuntru. Am stat o jumătate de oră sau o oră acolo. Ce am putut observa?

1. Meniul era acelaşi. Clasica pizza a fost înlocuită cu piure de cartofi, mazăre şi carne pe grătar.

2. Ce Cola? Dă-i cu coniac! Da, era multă băutură.

3. Imediat ce am ajuns s-a deschis această aniversare cu un dans al prietenului meu alături de iubita lui (acum fosta iubită).

4. Muzica era manipulată de un DJ.

5. La un moment dat s-au arătat un grup de copii ce au dansat.

6. Trecând prin apropierea bucătăriei, am văzut de-afară cum încercau să bage în frigider un ditamai tortul. Era de ciocolată.

Până aici, nuntă-n toată regula! V-am zis eu?

Nu toți sunt la fel

Am mers la o fată care împlinise 18 ani, dar ştiam că nu e genul să facă repetiție pentru nuntă. Eram 20 de persoane, ne-am uitat la un film fain, ne-am jucat jocuri de grup şi ne-am distrat. A fost frumos, mi-a plăcut, aş repeta experiența. Poate… poate mai multe jocuri…

Balamuc şi invitați

Cum? N-ai primit invitație? E ca la nuntă! Tipărită pe hârtie de-aia colorată şi decupată-n forme şmechere. Câți invitați sunt la o chestie de genul? Un moderat 100. Unde-s mai mulți deja vorbim de prea multă burcuşie. Dar de ce să nu fie? Românului nu-i şade bine să se vadă că n-are. De ştiut se ştie, dar nu e pus la curent cu bârfele despre el.

Sfatul meu!

Faceți-vă un majorat de care să vă tihnească. Petreceți-l cu oamenii dragi şi nu urmăriți partea materială. Dacă vreți să fiți cu adevărat productivi, cereți părinților banii pe care i-ați fi dat pe balamuc şi faceți o şcoală de şoferi sau cursuri despre ceva ce te va ajuta în viață. Foloseşte banii ca să îți meargă ție bine. O distracție de scurtă durată nu aduce beneficii.

P.S: Nu am nici o problemă cu cei cărora le place stilul ăsta de majorat. Fiecare cu plăcerile lui! Dar nu uitați. Gusturile se discută.

Cristian-Raul Peterlin
Cristian-Raul Peterlinhttps://jurnalcotidian501195846.wordpress.com/
Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare