Realitatea augmentată este lumea trăită prin simțuri auxiliare. Toate invențiile sunt o formă de extindere a percepțiilor noastre, iar unealta este expresia și manifestarea minții. De ce străbunii noștri nu se pot adapta astăzi?

Cum se va depăși omenirea pe ea însăși prin AR?

 

Știm că tehnologia este deja parte din noi, la propriu și la figurat. E necasară o pană de curent ca să te simți în Evul Mediu, iar din punct de vedere evolutiv, toate acestea le-am făcut la comanda unor stimuli. Când ne-a fost frig, am inventat focul. Când ne-a venit rău de mers pe jos, am inventat automobilul și tot așa până în ziua de azi.

Prin televiziune, oamenii și-au conectat ochii la ansamblul evenimentelor derulate global. Prin telefonie, șoaptele au traversat sute de kilometri, încălzind inimile apropiaților. Prin internet, ne-am conectat lumile, ochii, urechile și mințile.

Omul a fost cel mai prost animal al naturii. Lipsit de colți sau gheare, s-a adaptat prin a-și folosi creativitatea și a-și expansiona simțurile.  Arcul cu săgeți și praștia au triumfat natura și au dat naștere artificialității. Pentru prima dată în istorie puterea, viteza și rezistența fizică umană au fost amplificate.

Conform realității augmentate, natura va fi de domeniul trecutului, căci este înscris genetic să ne depășim limitele și să ne creăm propria noastră natură.

 

Fiind un înotător mediocru, omul a preferat să inventeze submarine, vapoare și așa a cucerit apele planetei.

 

Fiind un călător slab, motorul cu abur și automobilul l-au ajutat să cucerească suprafața scoarței terestre. Fiind inspirit de zborul pasarilor, cand a inteles presiunea si principiile zborului, am cucerit vazduhul.

Astăzi începem să ne recreem țesuturi și organe, iar odată ce vom putea printa atomic celulele va începe o revoluție științifică de proporții colosale.

Thomas Edison spunea: ,,Până când omul nu va duplica un fir de iarbă, natura poate râde în hohote la aşa numita lui cunoştinţă ştiinţifică.”

Și totuși, viitorul în care vor exista bănci de organe artificiale e aproape, însă cine va stabili prețul acestora? Oamenii cu statut social înalt își vor permite augmentări. Fie că vorbim de organe artificiale, fie că vorbim de cele naturale. Oamenii cu dezabilități vor deveni mai înzestrați decât ceilalți prin simplul fapt că organele artificiale vor fi proiectate să ofere abilitați avansate. Atașările vor duce la schimbări exponențiale ce devin normalitate.

 

Pisicile văd în infraroșu noaptea, iar omul a exploatat acest lucru creând ochelarii cu raze X. Câinii aud ultrasunete și acest lucru a împins la inventarea unor noi dispozitive de a asculta sunete mai greu de perceput.

 

Practic, tehnologia copiază noi simțuri de la natură pentru om.

 

În Deus Ex: Human Revolution, omenirea este condusă de diverse facțiuni cu scopuri nebune. Sarif Industries era corporația ce vindea organe bionice descoperind rețeta ,,nemuririi”, iar Illuminati dorea implementarea acestora pentru a controla omenirea prin chip-uri până când fundația lui Hugh Darrow tradează corporația de organe pentru a anihila oamenii ce și-au implantat organele și a a opri progresul umanității pe motive sociale, morale și religioase.

Iar în continuarea sa, Deus Ex: Mankind Divided, un grup de teroriști și hackeri atacă cibernetic populațiile de ,,cyborgi” ale orașelor pentru a le scoate la iveală violența. Grupul de teroriști cibernetici se dovedește a fi folosit de structurile statale pentru a porni o segregație, cei cu organe artificiale trebuind a fi exterminați.

 

Prima inimă artificială funcțională

Despre egalitatea socială, despre drepturi și șanse la viață începe un lung șir de discuții…

Dacă mașinăriile vor deveni parte noi, iar noi din ele, adormind oameni, trezindu-ne cyborgi, balanța umanității se va intensifica.

Conspirațiile spun că telefoanele smart și computerele avasante sunt un pas de tranziție spre epoca controlului global. Deja știm că în diverse țări au început implanturi de cipuri. Umanitatea va fi obligată să își înscrie un cod de bară într-un microcip şi să revină la sclavagism.

În vremurile în care India era cea mai bogată țară din lume, supranumită şi ,,tărâmul de aur”, populația ei se confruntă cu o mare criză: plictiseala. Se întâmplă acum în Occident şi toate țările occidentalizate sunt în aceiaşi situație psihologică. Oamenii liberi sunt atât de plictisiți încât uneori îşi doresc să şi moară, potrivit forumurilor!

Religiile orientale au exploatat plictiseala şi au mințit oamenii: ,,Imaginați-vă că în următoarele vieți veți repeta şi această plictiseală.”Apoi India a devenit săracă. Şi când țara a sărăcit, a dispărut şi plictiseala. Un om sărac nu se plictiseşte niciodată, nu are timp. Fuge, vrea să fie în pas cu epoca, munceşte mult si nu are timp de televizor, filme, muzee şi muzică. Singura lui distracție mai este sexul. De aceea in țările sărace se fac mulți copii.

Populația țărilor sărace se reduce treptat din cauza folosirii abuzive a televizoarelor, tabletelor, radiourilor, calculatoarelor. Populația este distrasă de la a se mai reproduce.”

 

O glumă a bunicului meu reflectă inerent realitatea:

 

,,Bunicul meu a prins inventarea radioului şi a avut 7 copii. Tatăl meu a prins apariția televiziunii şi a avut 2 copii. Eu am prins internetul… şi aici se termină familia.”

În 2010, începe proiecția imaginilor direct în ochiul uman, creând efectul de realitate virtuală. Celularele inteligente încorporate în haine vor trimite un sunet direct în ureche. Un asistent virtual va ajuta umanitatea în viață cotidiană. Acesta va traduce instantaneu orice limbă străină. Totul va fi strâns integrat cu viața zilnică alaturi de mini-computere conectate la internet.

Deja în 2014 capacitatea supercomputer-ului va fi egală cu capacitatea creierului uman. Calculatoarele nu vor mai fi obiecte separate convenționale, fiind încorporate în haine și obiecte banale.

Până în 2020, PC-urile ating o putere de calcul egală creierului uman. În scopuri medicale va începe utilizarea nanotehnologiilor. Nanoboții vor ajuta celulele umane. Ele vor produce o scanare detaliată a creierului uman, care va permite să înțelegem detaliile funcționării sale. Până la sfârșitul acestui deceniu, în industrie vor fi utilizate la scară largă nanatehnologiile care vor duce la o reducere semnificativă a prețului de producție al tuturor produselor. Prin 2029, tehnologia trece testul Turing, dovedind prezența minții. Acest lucru va fi realizat prin intermediul unei simulări pe calculator a creierului uman.

În anii 2030, nanomașinile vor fi introduse direct în creier, punând în aplicare „primirea” și „emanarea” semnalelor arbitrare din celulele creierului.

În 2040, organismul își poate schimba orice formă, fiind format dintr-un număr mare de nanoroboți. Organele interne sunt înlocuite cu dispozitive cibernetice mult mai performante.

Kurzweil promite începutul singularității tehnologice în 2045. Întregul pământ va avea un computer gigant, care să răspândească acest proces în întregul univers.