Prin viață cu poezia

"în Texte/Poezie și literatură" by

Cum ar fi să știm ziua în care murim?

Cum ar fi să ni se reamintească, invariabil, în fiecare dimineață, că o să dispărem într-o seară de joi și nimic nu poate opri asta?

Cum poate omul să accepte moartea? Să se trezească dimineața și să-și deruleze în minte evenimente viitoare ca și cum el stabilește ultima zi… Abia după ce își termină studiile și își face o carieră, pornind de la premisa că o viață fericită se traduce prin diplome și bani.

Cred că dintre toate atitudinile și cognițiile dezvoltate de om, ignoranța și uitarea sunt un fenomen separat, care protejează ființa și o dezintegrează încet, lăsând din ea câteva amintiri din vara aceea târzie, când nu te-ai mai săturat să-ți vezi bunicii sau din ziua în care te-ai bucurat că ai făcut gogoși cu părinții.

Omul știe că o să moară și o știe cu certitudine, dar când află asta? Cine îi spune că trăiește cu un ultim scop, de a dispărea pentru totdeauna? Îmi imaginez viața ca pe un anotimp în care am mereu șansa să mă bucur că pot să respir și mereu neșansa de a uita că trăiesc.

Poate cea mai simplă formă de a trăi prin timp, în afara palpabilului, este prin poezie. Apretat în foi gălbui cu un miros propriu, de flori și pin, omul devine cuvânt, apoi vers, apoi își compune propria muzică prin rostire. Așezat pe hârtie, capătă nemurire, așa cum cel mai frumos loc de pe pământ moare și reînvie în fiecare anotimp, cu alte emoții, alte tonalități, alte necunoscute.

Imediat ce moartea se conturează în dezastru, omul din poezie rămâne cuvânt, ca și cum ăsta ar fi fost apogeul și nimic nu mai poate urma după asta.

Așadar, aștept următoarea stea căzătoare, să mă declar cuvânt și să-mi păstrez în așternut dorința, aproape lucidă, de a fi pe veci teluric și visător, omul care mi-am dorit mereu să fiu, dar nu am fost.

„Și-astfel cum nu-ți cunosc nici rădăcina
Ca viezurele fugi în adăpost,
Te-apasă-n templul tău banal lumina
Și nimeni n-o să știe cine-ai fost” ( A. Păunescu)

Alina Bora

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*