Tot stau și mă minunez în ultimul timp de chestiunea de o importanță colosală menționată în titlu. Știu, știu, există alte lucruri cu care să-ți bați capul acum, mai ales dacă ești pe-a 12-a și-ți bate bacul la ușă de nici nu știi unde să te ascunzi.

Totuși, cum tu nu știi să stai în banca ta, te apuci să diseci situații cum e asta. De ce se tem băieții ca de dracu’ să ia fetele la dans? Ei bine, nu știm! Să ne spună domnii ce-i cu emoțiile astea de domnișoară de pension, în contextul în care tot ei se bat cu pumnii-n piept de atâta bărbăție, încă de când li se schimbă vocea.

De ce n-au băieții inițiativă? Hai să dăm contextul unei petreceri, al unui bal. Oricât dat din cap pe rock ar fi în plan; și oricâtă zbenguială pe manele și lăutărești ar presupune cheful, la un moment dat vine și o piesă lentă. Sau mai multe.

Mă’ da reacționează domnii ca de parcă atunci s-ar împlini toate profețiile lui Nostradamus cu sfârșitul lumii. Îi vezi cum încep să transpire,  cum fac pași în spate. Se retrag într-un colț și înghit în gol, de zici că atunci și-au luat condmanarea la moarte.

Pedeapsa supremă a secolului 21 a devenit, se pare, dansul în doi; valsul ăla care te împinge să ieși afară la țigară doar pentru a nu fi pus în situația de a te face de căcat în fața prietenilor tăi la fel de șmecheri și de masculi.

Mno, și dacă băieții rămân să se uite la tavan, în telefon, sau fug în turmă la o țigărușă, fetelor le rămâne să suspine în gol, să fredoneze aceleași melodii ale căror versuri le știu pe de rost, cu speranța că poate poate are vreunul curaj…

Vă sună cunoscut?

Nu mai există conexiuni între tineri. Și domnii vin cu aceeași replică: la ce ne trebuie romantisme? Mno bun, dar să nu v-aud după aia că vă plângeți că fetele din ziua de azi nu știu să aprecieze, sunt niște materialiste, niște neserioase etc.

Știți de ce au nevoie fetele? Inițiativă din partea voastră, mă’! Mie mi s-ar părea penibil să mă apuc să invit eu băieții la dans. De aia sunt băieți, nu? Sau să ne fi schimbat atât de mult rolurile în societate odată cu acest război al sexelor? Să aștepte dumnealor să fie chemați pe ringul de dans de tipe? Hai nu zău.

Se pierde încet încet acel aer bărbătesc pe care îl aveau cândva tipii. N-o să mă apuc acum să comentez aspecte ca îmbrăcămintea sau mai știu eu altceva; dar să începi să transpiri și să-ți cauți țigărușa în buzunar ca să ieși afară în momentul în care începe un vals e jenant.

Hai să dau un exemplu concret: balul clasei a 12-a. L-am avut în toamnă. Totul frumos, festiv, elegant, alea alea.. Și bagă prima piesă lentă. Apar câteva cupluri. Câțiva profesori și… ei. Ce le-a fost dat ochilor mei să vadă! S-au luat frumos de mânuță vreo 4 cupluri de băieți și au ieșit la dans. Pe o piesă de genul. Ăla era vals toată ziua, frații mei. Șoc și stupoare pe profesori, asta a fost!

Normal că toată lumea s-a prăpădit de râs. Nu ești privilegiat să vezi așa ceva în fiecare ziulică a vieții tale. Ce-au făcut băieții, de fapt? Pentru că le-a fost jenă să intre-n vorbă cu o tipă și s-o invite la dans și-au luat de mână colegii de bancă. Ceee romantic. Acum să mă scuze cititorii dacă era vreun cuplu gay pe acolo. Cine-s eu să mă pun în calea dragostei?

Dar știu sigur că iubita unuia dintr ei, aflată la masa de lângă, a așteptat și a tot așteptat s-o ia iubi la dans; și când a văzut că nu se-ntâmplă, a luat-o pe cea mai bună prietenă de mânuță și s-au retras la baie. Ca gagicile. Ce, ele n-au dreptul?

Cert e că s-a lăsat cu lacrimi și suspine.

Adică, pe bune? Ești cu gagica la bal și dansezi vals cu colegul de bancă? Trăim vremuri mișto, frații mei.

Acuma, tot ce-am scris aici nu-i nici hate, nu-i nici frustrare; c-am știut să mă-nconjor mereu de oameni faini care s-au comportat cu mine exemplar. Și-am știut și să-mi aleg prietenii în materie de băieți.

Îmi spun punctele de vedere și-o fac fără frica de a ofensa pe cineva. Domnilor, ca să meritați acest statut, trebuie să vă ridicați la nivelul său. Până la urmă nici nu contează așa de mult să știți să dansați, dacă de asta vă temeți.

Vă asigur eu că o tipă va aprecia enorm până și că vă bălăngăniți lângă ea în timp ce-i cuprindeți talia, în loc să căutați cu ochii prima ieșire de urgență. Gesturi, boss, gesturi. Astea fac diferența în materie de orice în viața asta. Și ca să vă vând un pont, așa ne alegem noi fetele partenerii. În funcție de tupeu, în funcție de inițiativă. Știți ce aveți de făcut de acum înainte, nu?