De ce port negru?

"în Diverse/Texte" by

Când vede românul negru, spune clar și răspicat: DOLIU!

Asocierea negrului cu obiceiul doliului este adânc înrădăcinată în cultura noastră. O știm cu toții: la înmormântări și apoi, în perioada de doliu, se poartă negru. Care este însă originea acestei cutume? Atotprezent în Europa – și, mai mult, în lumea creștină, el lipsește în alte culturi, acolo unde alte culori – albul, violetul sau chiar galbenul – compun estetica doliului.

Nu, nene care stai pe bancă și spargi semințe în timp ce rupi zarurile de la table, nu port doliu pentru că sunt îmbrăcat în negru! Nu, tanti care desfaci păstăi în poală și stai cu picioarele pe țeava de gaz în timp ce nepoata de cinci ani strânge boabele de pe jos, nu port doliu pentru că sunt îmbrăcat în negru!

Modă sau nu, îmi place a purta negru

Că tot vine vorba de modă – Părerea mea este că acest cuvânt nu ar avea dreptul să fie într-un dicționar. De ce? Simplu. Nu există modă! Trebuie să te îmbraci cum îți place, nu cum se „dictează” și mai ales, domn’le, fii tu. Nu te costuma ca un măscărici. Exemplu: în cap ai o instalație făurită dintr-o plasă de țânțari cu sârmă, globulețe mici și mult sclipici. În picioare opincuțe roz, pantalonii rupți cât de tare și nu știu, peste, o geacă de blugi descheiată, un sutien semi transparent. Modă! Iar, ca să fie treaba treabă, o găină în lesă pe care o tragi după tine. Ia, mănâncă modă, dragul meu!

Și albul e pentru doliu

Caracteristicile prin care semnalăm doliul sunt îmbrăcămințile noncolore (alb și negru), dar și culori mai închise cum ar fi albastrul închis și verdele închis. Nici nu poate exista o formulă standard pentru cum arătăm doliul. Mai mult ne ajută fața, acțiunile și vocea. Deci, elemente fizice. Cel mai bun exemplu îl găsim la soția lui Sergiu Nicolaescu ce s-a îmbrăcat în alb la înmormântarea acestuia.

Asocierea cu stilul muzical preferat

Asculți Rock, muzică clasică sau de petrecere? Probabil că dacă asculți rock vei fi îmbrăcat predominant în negru (și bocanci, să nu uităm de bocanci). Clasica… aici e cu cântec la propriu. Aici e o categorie de oameni ce se respectă, cărora le place totul „la dungă”, excepție fiind cei ce ascultă și rock și clasică. Aceia preferă negrul simplu. La muzica de petrecere văd o treabă tare interesantă. Aici sunt cei care au „modă” și preferă același tip de blugi (rupți), cămășuțe în carouri peste tricouri care au un titlu mare scris pe piept care sclipește și în picioare adidașii tip gheată.

Studiile arată că…!

Avem informații legate de un studiu că negrul este preferat atât de bărbați cât și de femei!

Majoritatea oamenilor consideră negrul drept cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de un interviu pentru un job sau de o întâlnire romantică.
Dacă vorbim despre inteligență, se pare că ești integrat ignorant și prostuț dacă porți roz, portocaliu sau galben. În schimb, negrul reușește să te claseze printre cerebrali chiar dacă nu ești…

Când vine vorba de o primă întâlnire, bărbații spun că ar prefera ca femeile să se îmbrace în roșu, alb sau negru. La polul opus, femeile preferă să vadă bărbații îmbrăcați în negru, alb sau albastru.

Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi