Prezența din ce în ce mai ridicată a programelor de informare din rândul elevilor de gimnaziu se face resimțită și la Școala Gimnazială Dumitra, unde în cadrul proiectului ,,Prietenul la nevoie se cunoaște” s-a desfășurat o activitate cu rol exclusiv educativ, intitulată ,,Traficul de persoane”.

Profesor consilier educativ, Maricean Paula, autorul acestui proect, împreună cu Agent de Poliție Cobzalau Anamaria au colaborat în scopul întreținerii unei sesiuni interactive de clădire a unei baze comune de cunoștințe, alături de elevii din Dumitra.

Împrăștierea informației: un scurt rezumat al existenței umane

Bazându-se pe principiul clasic, conform căruia a dărui este mai important decât a primi, cele două, plus cadrele didactice Avram Claudia și Steopoaie Ancuța le-au oferit copiilor un cadou a cărui longevitate o întrece pe oricare alta: cunoștințele. Subestimnarea valorii și a influenței învățăturilor poate fi ușor efectuată, fapt pentru care s-a insistat într-o mai mică sau mai mare măsură pe subiectul: violența în rândul minorilor și încrederea lor în polițiști.

S-au susținut prezentări, s-au creat bannere cu mesaje precum „STOP HUMAN TRAFFICKING” sau  ,,STOP TRAFICULUI UMAN” și s-au tras numeroase concluzii la final: încălcarea normelor sociale de către copii și adolescenți reprezintă o problemă curentă și atotprezentă, care este sancționată din punct de vedere penal; iar prevenirea delicvenței juvenile stă la baza conștietizării, apoi, desgur a ameliorării ei pe cale organică, adică prin oferirea unei educații conforme.

Ulterior, moderatorii  proiectului „Prietenul la nevoie se cunoaște”  au dorit insuflarea încrederii stabile în poliție, în statulul agenților  și nu în ultimul rând, pregătirea tinerilor pentru viață.