Tăcerea este cea mai cu două tăișuri dintre concepte, și Carla Guelfenbein descrie cât se poate de bine această noțiune în romanul ei “Restul e tăcere”. Pe de-o parte poate fi o minciună, pe de-alta o formă de vindecare. Tommy, un băiețel de doisprezece ani și tatăl său, Juan, conturează cele mai potrivite exemple pentru ambele situații. Bărbatul de vârsta mijlocie, crezând că așa ar fi cel mai bine, înlătură orice amintirii a soției decedate și păstrează tăcerea, în timp ce micuțul Tommy va avea de suferit din cauza acestui fapt.

Moartea unei persoane apropiate poate fi extrem de dureroasă, însă doar atunci când ai petrecut mult timp cu aceea persoană și când știi adevărul din spatele evenimentului. Ei bine, Tommy nu poate spune ca orice copil de vârsta lui că îl așteptă mama acasă, aceasta fiind într-un fel substituită de Alma, cea de-a doua soție a tatălui său, și fata acesteia, Lola. Atunci când pune întrebări despre femeia care i-a dat viață, Juan le evită, iar Alma se supune dorinței soțului ei asemenea unei soții supuse.

Punctul declanșator a ceea ce se dovedește a fi un mare declin în viața celor trei este nunta unui membru al familiei, în cadrul căreia Tommy află din întâmplare un adevăr dureros și confuz. Mama lui, despre care i s-a spus că a a decedat în urma unei boli, de fapt a recurs la sinucidere din cauza durerii sufletești. Copilul, știind că nu va primi răspunsurile dorite, pornește de unul singur în căutarea lor.

Aceeași poveste este prezentată din perspectivele personajelor principale. Probleme anterioare și conflictele interioare îi determină să privească totul în câte un fel diferit. Ce au toți trei în comun este personalitatea dificilă și inabilitatea de a-și exprima gândurile și sentimentele. Autoarea le atribuie câte un simbol pentru a le completa personalitatea cu încă o noțiune relevantă despre ei.

Alma este nefericită în căsnicia cu Juan întrucât acesta mai mult lipsește de acasă decât stă cu familia lui. Cineva drag ei reapare în viața ei și o pune în fața deciziei dificile de a alege între a-și salva relația cu Juan și de a se lăsa pradă infidelităților. În toate aceste momente suferă din cauza influenței mamei din copilărie. Ar face orice numai să nu fie ca și ea.

Juan, în cealaltă extremă, este foarte preocupat de cazul medical al unui copil care suferă de aceeași boală ca și fiul său. Empatia simțită față de pacient în aduce în fața fricii lui cea mai puternică, mai cu precădere pierderea unicul său copil biologic.

Cât despre Tommy, el suferă în tăcere și nu vrea să dea de înțeles că a aflat un mare secret ținut de toți membrii familiei. Nici tatăl lui, dar nici Alma nu par să își dea seama de acest aspect, motiv pentru care emoțiile și lucrurile nespuse vor face din sufletul lui un focar de suferință, generând un comportament rece și distant, marcat de gesturi atipice lui. Boala cardiacă de care suferă nu pare să îl ajute.

Problema de comunicare este cel mai relevant aspect discutat. De asemenea, Carla ilustrează ce nu ar trebui să facă partenerii pentru a menține căsnicia pe linia de plutire și ce efect au asupra noastră traumele anterioare. Situațiile celor trei se rezolvă într-un mod neașteptat și trist, aducându-le tuturor durere și regret, dar în special Tommy va fi cel mai rănit în contextul dat.

Se regăses printre rânduri daunele ce apar odată cu o minciună și ce face o inimă frântă în pragul disperării. Fricile noastre sunt cele care atrag cele mai mari probleme ale noastre și tot ele ne aruncă în brațele realității de care ne este groază. “Restul e tăcere” este unul dintre acele romane pe care îl citești pe nerăsuflate și care poate marca o persoană sensibilă, subiectele lui fiind foarte rafinat alese.

“Cuvintele sunt uneori aidoma săgeților. Se duc și vin, rănind și ucigând, ca în războaie.”

Alexandra Mânzat