Vreau să abordăm subiecte din ce în ce mai serioase și să fiu pe o undă cu cititorii. Subiectul de azi este controversat și des discutat de către cei care nu prea au ce face acasă și își bat gura fără folos pe la televizor. Iau și ei o pâine, nu-s de condamnat, dar sistemul te vrea tuns, ar fi păcat să nu îți lași plete!

Acum, momentul în care vă prezint centrul atenției din articol- MANIPULAREA.

Un termen destul de întâlnit, poate prea întâlnit. L-am făcut atât de comun că nici nu îi mai oferim importanță… sau nici nu știm ce înseamnă. Vă ajut cu explicațiile de specialitate și îi oferim credite DEX-ului.

MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive. (< fr. manipuler)

Cum românul e as la interpretare, din start cuvântul manipulare nu este sinonim cu ceva scris de mână și nici o alăturare de cuvinte, unul un substantiv comun simplu, iar celălalt… o mică „licenție”. Termenul de manipulare trebuie luat extrem de în serios și nu trebuie să îi atribuim altceva decât asta- influență/voință străină indusă. Modul prin care ni se injectează și-n unghii termeni, tipologii, idei, semne, sunt extrem de incisive, dând un rezultat rapid și eficient pentru manipulator. Manipulatul nici nu o să își dea seama de influență, iar capcana pentru șoricei care joacă pe masă după cum dictează pisicile până să-i mănânce este întinsă.

Suntem într-un mediu de influență extrem de restrâns. Ca mediu. Ca influență e vast, iar mediul restrâns pentru influența vastă e propice pentru degajarea de influxuri pline de noroi, cu țină sigură- creierul. Acest instrument pentru memorii, rațiune și gânduri care plutește într-un lichid din craniul nostru (practic levitează), acceptă orice informație pe care i-o dai. Nu e computer să-ți dea Error 404 not found. El absoarbe, e un burete, e probabil singura ta parte introvertită, în cazurile în care ești un extrovertit și-ți place să propagi informația. Creierul e introverit. Îi place să stea în vizuina lui și când e strigat dă câte un răspuns sub formă de ecou.

Creierul uman poate fi păcălit prin multe procedee, majoritatea fiind psihologice. Acolo stăm prost și cedăm. Iar sensibilismele ne ating creierul, inima și glandele lacrimale, după care ne înmuiem ca mielușeii. Se încearcă să ni se prezinte cât mai mulți oameni în altă lumină. Noi îi vedem cum sunt, observăm că nu știu vorbi corect limba română, dar ce să vezi? Brusc sunt mame eroine sau suferă de ceva boală fatală, iar orice lucru care poate afecta ființa lui umană, dezintegrând-o, atunci scapă și de pușcărie, norocosul/norocoasa.

„Pornită din stadiul de manipulare,
Minciuna-i o ficţiune interesantă
Construită cu multă premeditare
S-opună adevărului altă variantă.

Inventată-n scop de-autoapărare
Sau de ieşire dintr-o fază jenantă,
Pornită din stadiul de manipulare,
Minciuna-i o ficţiune interesantă.

Viaţa ne-arată alt adevăr de stare
– Idee, pare-se, tot mai pregnantă –
Minciuna şi politicienii fac grătare
Într-o coabitare tot mai repugnantă
Pornită din stadiul de manipulare.”                  (Rondelul minciunii-Costel Avrămescu)

Nu te lăsa manipulat. Orice ai face, caută-ți un drum al tău și nu asculta de alte guri. Că tot a fost un articol al lui Emilian Horea aici despre românisme… Gura lumii-i slobodă! Știi cum s-o închizi? Lasă-ți, frate, plete!