Dora Gaitanovici este o tânără ambițioasă, hotărâtă și extrem de talentată. A dovedit toate acestea pe scenă la Vocea României, unde a uimit o țară-ntreagă. Având-o ca antrenor pe Irina Rimes, Dora s-a perfecționat de la o prestație la alta. Ajunsă în marea finală din 14 decembrie 2018, aceasta s-a clasat a doua, însă pentru cei mai mulți, Dora rămâne Vocea României.

Cine este, totuși, Dora Gaitanovici? Știm că are 18 ani și că este elevă la Colegiul Național „B. P. Hașdeu” din Buzău. A studiat pian și saxofon; fiind pasionată de jazz, blues, rock, muzică clasică dar şi folclorică. Are o mulțime de apariții TV și la fel de multe concursuri. Dora Gaitanovici a fost încântată să acorde un interviu Revistei POV21, în care ne-a mărturisit mai multe detalii despre experiența constituită de ultima sa mare realizare.

Bună, Dora. La ce te gândești prima dată când auzi  „Vocea României” ?

Când aud de Vocea României, mă gândesc la una dintre cele mai intense și mai frumoase perioade din viaţa mea! O perioadă marcată prin muzică bună, oameni frumoși, efort, depășire a propriilor limite!

Cum ți s-a schimbat viața după concurs?

Viaţa mea după concurs s-a schimbat puţin, în sensul că am înţeles cât de mult trebuie să muncești ca să reușești pe piaţa muzicală. Acum știu exact ce vreau de la mine. Acum știu să îmi folosesc energia!

Care e cel mai bun sfat pe care ți l-a dat Irina Rimes și ce impact a avut ea, ca om, în viața ta?

Cel mai bun sfat de la Irina Rimes a fost să nu-mi fie teamă de sensibilitatea mea! Într-o perioadă în care publicul vrea ritm, mișcare, veselie, ar fi oricine tentat să se plieze pe cerinţe de genul ăsta! Irina m-a învăţat că nu poţi păcăli publicul, nu poţi să excelezi într-o direcţie pe care nu o ai în firea ta!

Irina pentru mine este un model de om care a reușit și reușește în tot ce își propune! Are o forţă inimaginabilă, deși uneori, după câte un concert este răpusă, dar asta nu se vede. Este un muzician extraordinar, iar cuvintele le mânuiește cu o precizie și un talent rar întâlnite!

Ne poți povesti o întâmplare mai deosebită din timpul acestei experiențe?

Pot enumera foarte multe întâmplări frumoase ! Mi-a rămas în suflet seara în care am împodobit bradul din studioul Irinei împreună cu toată echipa noastră… Sau noaptea în care ne-am strâns după semifinală acasă la Irina, să chefuim!

Care a fost momentul tău preferat din concurs?

Dacă este să mă refer la partea artistică, cel mai mult mi-au plăcut momentele din live-uri! Toate! Le iubesc, pentru că mi-am pus tot sufletul în ele!

Dora Gaitanovici

Toată lumea vede la TV partea spectaculoasă a lucrurilor. Câtă muncă se ascunde, de fapt, în spatele unui moment artistic și cum se aleg piesele cântate de concurenți?

Nu știu cum s-au ales piesele la celelalte echipe, dar la noi s-au ales la masa rotundă, pe metoda propunere-exemplificare. Eu, Irina, producătorii, colaboratorii, bandul, fiecare veneam cu idei, încercam să vedem cum iese și ne-am oprit mereu la ce a ieșit cel mai bine! După asta vine partea de muncă individuală, apoi repetiţiile, apoi repetiţiile din platou, cu bandul și tot așa…

E mult de muncă, dar e minunat!

Care sunt planurile tale de viitor în ceea ce privește muzica?

Pe viitor intenţionez să merg la Conservator, în București, unde voi face secţia de compoziţie muzică clasică. În paralel voi face tot ce cred că trebuie ca să trăiesc din muzică și pentru muzică! Oricum, am idealuri măreţe care îmi impun un nivel de efort susţinut și ridicat! Dar Vocea României te învaţă cu greul, așa că nimic nu mai pare a fi așa dificil!

În încheiere, ce mesaj ai pentru tinerii care se tem să lupte pentru a-și îndeplini visele?

Tinerii pasionaţi de muzică trebuie să privească aceste show-uri de talente ca pe o fereastră pe care și-o deschid, ca pe posibilitatea de a se arăta lumii în forma lor cea mai bună! Și atât! Dacă te gândești la concurs, dueluri, învinși, învingători, atunci nu e ok! Pasiunea, dăruirea și frumosul în artă te conduc acolo unde trebuie – în sufletul omului care te privește și te ascultă!