• 51156305_235730487306337_2700689132375506944_n.jpg

Carmen Baloșin – despre experiența Națiunilor Unite în Italia

"în Poezie și literatură" by

Carmen Baloșin este o tânără de 19 ani, care locuiește încă de când era mică în Roma, dar orașul din care provine este Râmnicu-Vâlcea. Ea este studentă în primul an la Facultatea de Știinte Politice și Relații Internaționale din cadrul Universității Sapienza. Chiar dacă în trecut aceasta se visa stewardesa, acum orientările sale s-au schimbat, iar politica o atrage din ce în ce mai mult. Pentru că este o fire care dorește să ducă la bun sfârșit ceea ce își propune, Carmen face parte din UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), având funcția de Assistant Director.

 

Conform wikipedia.org, ,,scopul organizației este de a contribui la pacea și securitatea lumii prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații pentru a se reuși stabilirea unui respect față de justiție universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie, după Carta Națiunilor Unite.”

 

Î: Cum te-ai descrie în câteva cuvinte pentru a te introduce cât mai bine cititorilor noștri?

R: Sunt o persoana foarte ambițioasă și lucrez extrem de mult pentru a reuși să-mi ating scopurile. Nu renunț niciodată, indiferent de situație. Îmi place sa călătoresc și să descopăr noi tradiții. Ador limbile străine și vorbesc cursiv patru: italiana, engleza, spaniola și franceză. Personal, cred că  învățând o limbă straină,  asimilezi cultura împreuna cu tradițiile acelei țării, iar ca rezultat, te dezvolți exponențial tu ca persoană.

 

Î: Cum a început experiența ta legată de UNESCO?

R: Experiența aceasta a început acum 2 ani când am avut pentru prima dată rolul de delegat. Diferența între director și delegat este imensa, deoarece delegatul trebuie să pregătească un discurs bazat pe națiunea pe care o reprezintă, iar directorul trebuie să dirijeze o comisie întreaga de studenți, cunoscând topicul principal și toate regulile de procedura utilizate de Națiunile Unite. De exemplu, comisia mea ’’2019 UNESCO” era compusă din aproximativ 200 de delegați. Iar proiectul a adunat in jur de 3.500-3.700 de studenți proveniți din Franța, Malta și Belgia.

 

 

 

Î: Ce ai prezentat în primul tău discurs când ai avut rolul de delegat?

R: Primul meu rol de delegat a fost destul de amuzant, deoarece reprezentam Cuba în comisia SOCHUM, iar topicul principal era “Indigenous People, when climate change affects cultural identities”. Problema principala a fost ca în Cuba nu mai sunt de mult indigeni și a trebuit sa mă descurc cumva. Având parte de o asemenea experiența,  nu poți să nu te dezvolți ca persoana, fiindcă ești înconjurat de sute de delegați cu idei diferite de-ale tale. Foarte importantă este comunicarea, schimbul de idei și capacitatea de a exprima clar gândurile. Rezoluția la problemă trebuie să implice o alianță cu mai multe națiuni care apoi va fi prezentată in ziua de closing cremony. Deci fundamentala a fost relația construită in comisie cu cei care făceau parte din alianță.

Î: Anul acesta ai ocupat o nouă poziție: cea de „Assistant Director”. Cum ai reușit?

R: Assistant director este prima treapta către a fi director. După experiența de delegat, am primit un email de la United Network, în care eram invitată să dau un interviu pentru a face parte din staff. Niciodată nu aș fi crezut că am sa reușesc deoarece foarte multe persoane participaseră. Interviul s-a derulat  complet în limba engleză, iar întrebările principale erau despre persoana noastră și cum ne-am fi descurcat în anumite situații. După terminarea interviului, normal și de drept, rezultatele ieșeau după doua săptămâni, dar răspunsul mi-a fost dat pe loc. Spre fericirea mea a fost unul pozitiv.

 

Î: Care au fost urmările după numirea ta ca în această funcție?

R: După ce am fost numită assistant director a urmat un curs de pregătire timp de 3 luni în fiecare weekend, iar Camera Deputaților a fost locația stabilită pentru comisia nostră. Prin simulările pe care le-am facut la acest curs, am învățat tot ce este in background guide, adică o mică introducere la topic și care ar trebui sa fie aspectele pe care delegații ar trebui să se concentreze. La aceste simulări mai învățam cum să dirijâm perfect și corespunzător o comisie plină de studenți, urmărind reguli specifice utilizate de Națiunile Unite. De exemplu, un delegat pentru a putea vorbi, trebuie sa facă o moțiune cu un timp total definit și un timp per speaker definit. Moțiunea trebuie votată și pusă in aplicare. De asemenea, acestea vin aprobate pe baza unor reguli procedimentale. După finalizarea cursului au fost afișate comisiile, iar atunci am văzut că anul acesta comisia mea va fi UNESCO.

Î: Ce studiezi în prezent și ce ai vrea să devii în viitor?

R: Sunt în primul an de facultate la Științe Politice și Relatii Internaționale din cadrul Universității Sapienza, Roma, iar in viitor mi-ar plăcea să lucrez în Parlamentul European din Bruxelles sau pentru Națiunile Unite in New York.

 

Î: Care sunt hobby-urile tale?

R: Îmi place foarte mult sportul. Am făcut opt ani de atletism. Mă încânta festivalele, mai ales cele care au loc în Spania.  Ador să citesc, am casa plină de cărți. Sunt foarte selectivă, nu citesc orice, dar literatura engleză și rusa mă fascinează imens. Jane Austen este una dintre scriitoarele mele preferate, împreuna cu Charles Baudelaire, Charlotte Bronte și Arthur Golden. ,,Memoria unei gheișe” este o carte pe care am citit-o când aveam zece ani și datorită acesteia, am aflat cât de frumoasa și misterioasa poate fi cultura japoneză. Când am recitit-o după câțiva ani am, înțeles-o pe deplin. Acesta este farmecul cărților, de fiecare dată găsești un detaliu care iți dă o interpretare complet diferită de cea precedentă.

 

Î: Ce sfat ai pentru tinerii ce vor să își îndeplinească un vis, deși sunt nesigur pe ei?

R: Să încerce, căci nu au nimic de pierdut, ci dimpotrivă, mult de câștigat. Și eu am plecat de jos fără nicio bază, fără nimic, dar am încercat și am reușit. Trebuie sa aibă curajul  de a-și dovedi lor însuși că sunt capabili de a face orice își propun, fără să se dea bătuți la primul obstacol.

 

Î: Care este mesajul tău pentru cititorii revistei POV21?

R: Sa aibă curajul de a trai, căci avem doar o singură viața și merita trăită cât mai mult.

 

Deoarece Carmen este o fată foarte creativă, v-aș sugera să dați o geană pe pagina ei de Instagram, pe care o consideră și un fel de blog personal, unde propriile sale trăiri se îmbină prin citate și fotografii realizate chiar de ea:

 

Elevă la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu" în clasa a X-a, profil economic. Este îndrăzneață, perseverentă și creativă. Nu se mulțumește cu puțin și încearcă să realizeze lucruri cât mai frumoase. Deși e la început în echipa POV21, dorește să acumuleze cât mai multă experiență, dezvoltându-se.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*