Esența: mitul lui Sartre

"în Texte/Poezie și literatură" by
Timp de citit: 2 minute

Filozoful francez Jean-Paul Sartre vorbea despre stilul de viață autentic, nedeterminat de snobism sau de mecanismul văzut-copiat, asimiliat din tendința de a fi aliniat la standardele societății actuale. Ce-i drept, a trăi autentic înseamnă a-ți urma propriul drum, a cărui destinație finală este Esența de ființă umană, iar singura cale spre aceasta e, desigur, existența (pe principiu că fiecare clipă trecută reprezintă  noduri, care se conectează într-un lanț ce te atrage din ce în ce mai aproape de rostul tău în viață), precum o ghindă se dezvoltă treptat, până la stadiul maturității, când va rezulta într-un arbore. Pentru că aceasta era Esența ei, ultimul nivel: copacul.

Sub nicio formă Esența nu poate fi găsită, dacă individul nu o recunoaște la un moment dat, indiferent de numele pe care i-l atribuie: destin, lucarare providențială, noroc.

Esența oferă o strălucire distinctivă. Tocmai pentru că oamenii ce și-au găsit Esența sunt imposibil de ratat, fiind rari. Ei sunt cei memroabili. Sunt cei care dăinuie în în viață. Și în moarte. Cei care rămân în amintirea colectivă a Universului; faptul acesta demonstrează că nu toți indivizii își descoperă Esența. Cei mai mulți mor, iar odată cu ei, și amintirea lor; sunt răpiți fără drept de întoarcere în memoria existenței.

Revenind, Esența este rezultatul vieții, ceea ce îți dăruiește ea la un moment dat cu totul și fără rezerve. Ți-O trimite ca pe un disc frisbee, care ulterior ți se lovește violent de cap; însă tu nu cazi, dar te simți copleșit și amețit de pe urma loviturii, pentru că în același timp nu erai pregătit pentru Ea, însă totuși de-a lungul anilor ți-ai însușit abilitățile necesare ca să o suporți.

Esența poate să se materializeze (și) ca o Greață, precum o descrie Sartre. Greața este gazul pe care îl emană inconștientul în momentul în care anumite bariere ale psihicului sunt străpunse de idei revelatoare, sublime, distrugând definitiv tot ceea ce știai despre tine și lumea în care trăiești. După ce Greața va începe să se manifeste, vei fi stăpânit de un gol adânc, pentru că Ea este indicatorul vieții autentice, cea care a stat mult prea mult timp captivă în străfundurile personalității. Acum ajungi să realizezi că toți acei ani, a fi, de fapt a fost nimic mai mult decât o MINCIUNĂ; a ajuns acum să se dizolve și să-ți demonstreze că trăiai într-o iluzie, într-o iluzie oribilă, fadă, marginală, redundentă, absurdă, necurată… mortală.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*