Biserica din imagine este singurul lăcaș de cult ortodox din zona Modenei Est și văzând-o, mi-a picat fața.

Nu avea curte, era situată într-un parc în care-și făceau câinii nevoile. Nu era zonă de maximă intensitate, cum am zis, un parc găsit între blocuri. Clădirea în sine are undeva la 14 metri (din care turnul măsoară dublu cât cadrul pereților), construită din cărămidă și semănând cu o brutărie, din față. De o modestie rar întâlnită.

Despre Catedrala Mântuirii Neamului – informații formale:

În 2006, Evenimentul Zilei a estimat costul noii catedrale care urma să fie construite, de peste 500 milioane de euro, inclusiv prețul terenului. În 2007, Patriarhul Daniel a estimat costul clădirii, excluzând terenul, la aproximativ 400 milioane de euro. În 2008, Le Figaro a estimat costul la un miliard de euro.

În 2007, guvernul a anunțat că va dona 30 de milioane de lei (8 milioane de euro) pentru construcția noii catedrale. Parlamentul a legiferat că o jumătate din costul Catedralei va proveni de la stat. Acest act a fost criticat. Daniel Dăianu, un deputat european liberal, a sugerat că este vorba despre cheltuieli populiste, iar fondurile ar proveni din alte domenii de cheltuieli. Remus Cernea, șeful Asociației Solidaritatea pentru libertatea de conștiință s-a plâns că finanțarea catedralei cu bani publici discriminează finanțarea altor proiecte.

În 2010, anul începerii construcției, Patriarhia spunea că va construi Catedrala „din fonduri proprii și din contribuțiile credincioșilor, și nu cu bani de la Buget”. Totuși, la începutul anului 2011 guvernul a donat 10 milioane de lei, iar Primăria Capitalei a acordat aceeași sumă.

În 2013, costurile  catedralei au fost estimate la 400 milioane de lei. În 2015, la cinci ani după începerea lucrărilor de construcție, costul total al structurii catedralei fără finisaje a fost reevaluat la 91 milioane de euro.

În primăvara anului 2017, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spunea că estimarea costului de construcție este de 80 milioane de euro, fiind deja cheltuite 65 de milioane până în acel moment. Ar mai fi nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro pentru a ridica în forma finală Biserica. Este vorba despre banii Patriarhiei Române, banii din donațiile credincioșilor din țară și din străinătate. Aceste donații sunt peste 20-30% din suma finală. A doua sursă de finanțare o constituie Guvernul României, care, în limita bugetară disponibilă, acordă, în fiecare an, un ajutor financiar,  și a treia sursă de finanțare o constituie administrațiile locale.

În noiembrie 2018, Patriarhia Română a transmis că până în prezent pentru catedrală s-au cheltuit 110 milioane de euro din care „un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale”.

Probabil bisericuța modestă din parcul pentru câini a fost ridicată cu mult timp în urmă, dar ca o aproximație, consider că s-a ridicat cu vreo 30.000 de euro, prețuri actuale. Pe ea se vede că este lucrată din materiale din altă construcție, dar… să n-o facem de râs, comparând-o cu megalomania noastră.

Sper să deschidem ochii. Prea suntem umbriți de cuvinte goale, neîmpărtășite cu glasul sufletului. Sper să ne revenim, să continuăm să luptăm cu prostia și… un om spunea ceva foarte frumos.

„Până data viitoare să fiți cu minte, nu cuminți. Pa!” – Mihai Bendeac