Cred cu tărie că toți își doresc să renască; toți oamenii își doresc să se reinventeze, să evolueze, să crească, să se dezvolte, însă unii au o soartă mult mai crudă. Leucemia, cunoscută sub numele informal de „cancer sangvin”, este o boală cu care, doar în anul 2018, au fost diagnosticați peste patru sute treizeci și șapte de mii de persoane (conform WCRF.org). Printre ei se numără și Andreea, o tânără în vârstă de 15 ani, care ascunde o poveste presărată cu momente deosebit de dificile, din localitatea Romuli, județul Bistrița Năsăud.

Andreea, locuind alături de mama sa și concubinul femeii, plus ceilalți trei frați ai săi –  în contextul în care cel  mai mare dintre cei patru copii era plecat la muncă  în Olanda, pentru îmbunătățirea situației financiare a familiei – adolescenta a remarcat niște dureri neobișnuite încă de la începutul anului 2018; cei doi adulți, îngrijorați, au decis atunci să consulte diferiți medici specialiști. Ulterior, când diagnosticul i-a fost pus asemenea unui sigiliu roșu arzător și definitiv,  tânăra s-a văzut nevoită să înfrunte o realitate nemaiîntâlnită, care la prima vedere părea un cuțit  spintecător de vise. Curând, internată în spital, Andreea a fost supusă unui tratament aspru și costisitor, ceea ce între timp i-a împiedicat continuarea studiilor, nereușind să sușină Evaluarea Națională, examenul-tranziție dintre etapa gimnazială și liceală a învățământului preuniversitar.

Astfel că, Echipa POV21 și-a luat angajamentul de a o ajuta în lupta ei pentru viață. Organizând un concert caritabil în Năsăud, cu susținerea Primăriei Năsăud și a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, am reușit, mână în mână, să strângem suma de 9140 lei. Aceștia au ajuns la Andreea de îndată ce a fost adunată. Colega noastră Gina Bontaș, alături de interpreta Alina Ceuca, s-au deplasat la Spitalul de Urgențe, unde au întâlnit-o  și i-au înmânat personal banii;  au împărtășit diverse gânduri și au descoperit curajul, fragilitatea, visurile și determinarea Andreei. Una dintre cele mai mari dorințe ale fetei este să revină acasă, printre cei dragi, loc în care o așteaptă sora ei, acum  în clasa a VIII-a, alături de fratele ei mai mic. De asemenea, speranța Andreei constă într-o vindecare progresivă a bolii, astfel încât să fie capabilă să susțină, alături de cealaltă soră, Evaluarea Națională.

 

La eveniment au fost invitați numeroși interpreți, având o paletă largă de genuri muzicale. Au fost invitați „The Serpents”, urmați în aceleași acorduri de folk de Maria Matean și trupa lui Sorin Găzdac. Ulterior, repertoriul s-a apropiat mai mult de publicul din sală și s-a trecut la muzica populară, în glasurile lui Alina Ceuca, Emilian Coruți și Oana Matei Coruți, Bogdan Berbercar, Petre Petruse și Ioan Dordoi. Având câte ceva pentru toate gusturile, sala s-a umplut pe nesimțite, iar Gina Bontaș i-a felicitat personal pe invitați pentru bunătatea de care au dat dovadă:
„Cel ce spune că este imposibil, nu ar trebui să-l împiedice pe cel care nu crede așa ceva. Dragii mei, toți cei care în seara aceasta vă aflați în această sală ne-ați demonstrat ca nu este imposibil să o ajutăm pe Andreea. Această fetiță este o luptătoare, își dorește să ajungă sănătoasă acasă la frățiorii ei. Fără dumneavoastră, fără artiștii cu suflet mare care au acceptat invitația noastră la primul apel telefonic, fără bunăvoința autorităților locale, dar nu în ultimul rând, fără întreaga echipă organizatoare POV21, acest eveniment nu era posibil. Vă mulțumesc din tot sufletul! Ne-ați demonstrat faptul că nu este imposibil să o ajutăm pe Andreea.”

Întreaga echipă este mândră și bucuroasă pentru această realizare. Îi dorim Andreei sănătate, fericire și o viață cât mai liniștită alături de oamenii care o iubesc. Le mulțumim, încă o dată invitaților pentru că au răspuns pozitiv la chemarea noastră și au participat la îndeplinirea unui vis pur și nobil, sau măcar, au contribuit la îndeplinirea unei părți din el.

Cătălin Cornea

Cristian-Raul Peterlin

Diana Fiscutean

1 COMENTARIU