Principiul e simplu – oamenii sunt siceri! Și am dat peste Cristina, o fată inteligentă și SINCERĂ care are o părere extrem de obiectivă față de sistemul nostru de învățământ. Tot ceea ce mi-a zis, se potrivește perfect cu părerea mea.

Cristina studiază la un liceu de prestigiu din Bistrița și e deschisă cu publicul. Îi plac provocările și e o fire ambițioasă. Din diferite motive, am să îi păstrez anonimă identitatea. Poate e mai bine așa. Iar din discuția mea cu ea, am decis să fac un mic combo de păreri. Rezultatul:

Școala ne învață și lucruri bune, dar multe lucruri sunt inutile. Iar pe acele inutilități ne stă nouă o medie care ne lansează mai departe pe un drum spre un domeniu, oricare ar fi el. Nu e corect. Plus, când ajungi la o facultate, nici măcar nu ai o bază. Ești singur și neajutorat, ca și cum te-ai naște înc-o dată.

Suntem destul de influențați să țintim sus. Influența asta e adusă de părinți, care vor să ne fie bine în viață și cei mai mulți se pun în locul copilului sau copiilor lor. Ceea ce e total greșit. Am colegi care au mers la profile reale chiar dacă nu se descurcă, și au de tras și de suferit. E o situație tragică să descoperi că locul tău nu e acolo unde vor părinții tăi și îi dezamăgești.

Problema începe de când suntem mici și continuă până când murim. Ne preocupă viitorul și ne punem pielea-n joc pentru un prezent care se poate realiza cu bazele trecutului. Iar noi nu prea avem în spate lucruri care să reprezinte o garanție. Este destul de complicat să ne plecăm capul în fața unei programe inutile pe care, că vrei, că nu, trebuie să o înghiți ca pe un pahar al rușinii.

.„Bacalaureatul naţional trebuie să rămână bacalaureat naţional, pentru că, dacă ne uităm la liceele din această ţară, dacă ne uităm la structura liceelor, o să constatăm că sunt liceele teoretice şi nu numai unde promovarea este peste 90% la examenul de bacalaureat, deci se poate. La liceele acestea nu avem nevoie de pregătire remedială. Vom avea nevoie acolo unde problemele se impun, cum ar fi la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii. Societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi”.

,,Deci bacalaureatul naţional va rămâne bacalaureat naţional. Personal nu cred că trebuie să stricăm bacalaureatul naţional aşa cum este, merge bine, cei care promovează fac faţă mai departe. Deci practic n-aş opta pentru modificarea bacalaureatului naţional. Dar la liceele tehnologice, unde vă spuneam că promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces spre universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala post liceală”, a mai declarat Andronescu.

Să reflectăm la spusele dânsei – cât de bun e Bac-ul și cu ce ne ajută materia în plus pe care o învățăm patru ani, pe lângă cea de examen?

Nu avem nevoie de BAC dacă alegem să plecăm din țară din cauza condițiilor pe care instituțiile care ar trebui, teoretic, să le ofere, nu o fac.