Unul dintre cele mai populare, răspândite și complete sporturi de contact și auto-apărare este, fără îndoială, judo-ul. România a câștigat, ani de-a rândul, o sumedenie de medalii la acest sport, atât în concursuri europene cât și pe plan mondial.

Astăzi vom discuta cu un judoka, Iosif Adrian Șulcă pe numele lui, care a reușit – la numai 17 ani! – să se întoarcă acasă cu medalia de aur, de la Jocurile Olimpice din Buenos Aires.

 

Salut, Adrian! Îți mulțumesc pentru timpul acordat și țin să te felicit pentru realizările tale și mai ales pentru locul de pe podium la jocurile olimpice!

Î: De cât timp practici acest sport și ce anume te-a făcut să alegi judo-ul în detrimentul atâtor altor sporturi?

R: Practic acest sport de aproape de 10 ani.Prietenii din orașul meu m-au făcut să mă apuc de acest sport deoarece voiam mereu să ies să mă joc afară iar toți erau la antrenamente de judo. Mai apoi, am început să mă rog de bunica și de mama să mă lase să mă apuc de acest sport.

 

Î: Ce înseamnă judo-ul pentru tine? Cum crezi că te-a ajutat această artă marțială să te formezi, de-a lungul timpului?

R: Pentru mine judo-ul este mai mult decât un sport; practic, e un stil de viață. Acest sport m-a ajutat să nu renunț în viață, indiferent de cât de greu a fost.

 

Î: Viața unui sportiv de performanță este destul de grea și plină de sacrificii. Cum te-ai descurcat cu acest aspect? Care crezi că este diferența dintre un sportiv de performanță și un tânăr obișnuit, de vârsta ta?

R: Sincer, pe mine nu m-a interesat dacă este vreo diferență între mine și  un tânăr de vârsta mea, deoarece mă concentram pe antrenamente. Presupun că tinerii de vârsta mea au mai mult timp pentru distracție.

 

Î: Te-ai gândit vreodată să renunți la judo? Dacă da, ce anume te-a făcut să continui să lupți și să urci pe tatami? (n.a. salteaua de luptă)

R: Mereu am avut momente grele, dar cu ajutorul unui antrenor – Denis Mititelu – care mereu a fost lângă mine și m-a împins foarte mult de la spate în privința judo-ului, nu am renunțat și nu o să renunț vreodată.

 

Î: Comparativ cu alte concursuri la care ai participat, atât din punct de vedere al organizării cât și al adversarilor tăi, cum ți s-au părut jocurile olimpice?

R: Jocurile olimpice de tineret sunt un început foarte bun de carieră. Nu pot spune că a fost la fel de greu ca și la campionatul european, dar nu a fost necesar să subestimez pe nimeni.

 

Î: Suntem la începutul lui 2019. Care sunt rezoluțiile tale pentru acest an?

R: În acest an voi da, ca și până acum, totul să obțin rezultate cât mai bune chiar dacă o să fie puțin mai greu la juniori. Trebuie să mă antrenez din greu ca să progresez.

 

Î: Ai recomanda judo-ul, ca și arta marțială pentru auto-apărare? De ce ai sfătui pe cineva să îmbrace un kimono și să practice judo și nu alte sporturi de contact, precum box sau krav maga?

 

R: Pe lângă alte sporturi, judo-ul este un sport al prieteniei și respectului. Ca să practici acest sport, este nevoie să  să treci câte puțin prin fiecare sport, pentru că ai nevoie. În România avem nevoie de o masă mare de sportivi, ca să ne ajutăm unul pe celălat. Chiar dacă e sport individual, nu te poți antrena singur, ci ai nevoie de diferite stiluri de luptă, în judo.

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și îți doresc să reușești să-ți îndeplinești toate obiectivele! Mult noroc și putere de muncă!

Vlad Țolan