Dama cu camelii este romanul unei iubiri destrămate de barierele sociale. Dumas-Fiul ne destăinuie  dragostea pe care i-a purtat-o curtezanei Marie Duplessis, idealizată sub forma acestui roman.

Personajele nu rămân însă Dumas-fiul și Marie Duplessis, ci se metamorfozează în Armand Duval – ca îndrăgostit și Marguerite Gautier- drept curtezană.
Dar ca să fii cu adevărat iubit de o curtezană, aceasta este o victorie mult mai grea. În cazul lor, trupul a istovit sufletul, simțurile au mistuit inima, desfrâul a oțelit sentimentele.

Dragostea dintre cei doi este menită să rupă barierele sociale ale Parisului de secol XIX, dar din păcate nu reușește în totalitate.

Cameliile albe sunt semnul prin care Marie Duplessis anunța că este dispusă să accepte propuneri amoroase din partea bărbaților, în timp ce cameliile roșii însemnau răbdare. Acest aspect din realitate a fost transpus de Dumas-fiul în Dama cu camelii, de unde și numele romanului.

Printre altele, cartea abordează tema dragostei dincolo de limitele statului social. Aparențele înșală. Marguerite pare o femeie fericită, dar curtezană fiind, este lipsită de stabilitate și sentimente în relațiile pe care le are cu clienții. Cel care îi deschide ochii în fața adevăratei iubiri este Armand, dar din păcate soarta le este nefavorabilă.

Stilul autorului este accesibil, simplu, obositor doar în momentele în care, păstrând suspansul următoarelor pagini, insistă asupra descrierilor. De asemenea, tehnica începerii cu finalul mi se pare bine folosită, pentru că sporește încă din primele fraze curiozitatea și o menține de-a lungul operei. Deși după câteva pagini crezi că intuiești ceea ce urmează să se întâmple, autorul uimește cu episoade neașteptate, care anticipează un final trist, marcant. Cu toate că este o carte subțire, expresivitatea, suspansul, momentele-cheie sunt foarte bine dozate și reușesc să se îmbine armonios, dând contur unei lecturi plăcute.

Cartea începe în momentul în care, la Paris, sunt puse la licitație bunurile curtezanei decedate, pe nume Marguerite Gautier.

Firul narativ este centrat în jurul acestui personaj feminin, o frumoasă întreținută de bărbați înstăriți, acceptată de societate și, totodată, respinsă de falsa moralitate a oamenilor.

Armand, bulversat de frumusețea amețitoare a tinerei curtezane, se îndrăgostește de Marguerite de îndată ce o zărește pentru prima dată în loja Teatrului de Varietăți. Prima întâlnire e puțin stânjenitoare pentru tânăr, însă acesta nu poate să o uite.
Când primele semne ale bolii Margueritei se arată, acesta se interesează constant de starea ei, fără știrea fetei.
Dragostea lui Armand este ca o scânteie fulgerătoare, pe când cea a Margueritei este calmă și matură.

Aceștia ajung să se iubească nespus de mult, dar gelozia lui Armand le perturbă relația. De aceea, fata renunță la stilul de viață obișnuit, și se mută împreună cu Armand la țară.

Tatăl lui Armand nu e de acord cu relația fiului său cu o curtezană. Dar Marguerite Gautier nu este, însă, o curtezană obişnuită, aşa cum poate bănuiţi deja; împinsă de diferite circumstanțe, păşeşte pe acest drum al amantei aparent mulţumită de sine, preocupându-se numai de lux şi având viaţă dezordonată.
Nu e întotdeauna veselă meseria pe care o avem, mai cu seamă atât timp cât mai avem un pic de inimă.

Ce se ascunde în spate? Rămâne să aflați citind cartea, desigur.