Cu toții avem o pasiune care ne leagă, indiferent care ar fi aceasta. Pentru acești patru tineri din clasa a 10-a din Dorohoi, județul Botoșani, pasiunea pentru graffiti i-a determinat să pună în aplicare ceea ce știu și, cu acordul școlii, să deseneze un astfel de grafitti pe peretele din clasă. Aceștia și-au împărțit sarcinile astfel: Samuel (zis și Sami) a executat lucrarea propriu-zisă, iar Denis, Isac și Robert s-au ocupat de filmarea procesului și editarea video-ului final. Video-ul îl puteți vedea dând click aici.

 

Î: Cum ați descoperit pasiunea pentru graffiti?

 

S: Când eram mic, fratele meu si prietenii lui își petreceau timpul făcând graffiti, iar eu eram fascinat de ce putea să creeze prin artă. Astfel, prin munca mea continui tradiția începută de acesta. În clasa a șaptea am început să lucrez mai serios când un prieten, poreclit Doff, a venit din Italia și am format o echipă, Double H Crew.

I: Eu văzusem graffiti-ul în videourile cu hip-hop vechi și mi s-au părut interesante. Apoi l-am văzut pe Sami că făcea și el, deci am devenit din ce în ce mai atras de ele.

D: Sami m-a îndrumat de la bun început în arta graffiti-urilor, tot ceea ce știu azi se datorează lui.

 

Î: Care este povestea din spatele acestui proiect? Ați întâmpinat greutăți?

 

S: Am pus pe instagram o poză cu un graffiti realizat de mine, iar Dan, vărul meu, m-a întrebat dacă aș putea să fac așa ceva și pe peretele din sala lor de clasă. Nu puteam să ratez așa o ocazie, așa că am acceptat propunerea imediat. Dan și colegii lui au reușit, cu greu, să-și convingă diriginta. După ce am stabilit ce și cum facem, mi-am rupt mâna când jucam baschet, dar imediat ce am scos ghipsul de pe mână, am trecut la treabă.

D: Noi ne-am distrat de minune în timpul filmărilor găsind tot felul de unghiuri și poziții din care să filmăm. Pentru realizarea videoclipului am avut parte de ajutor din partea CGG GUȚIC Image Studio, care ne-a oferit o perspectivă intereasantă legată de anumite cadre speciale. Cu toate acestea, am făcut febră de la aerosolii din aer și calculatorul mi se stricase la scurt timp după finalizarea graffiti-ului din cauza unui șoc de curent. Cu o întârziere de 4 luni, m-am pus să editez filmările, iar 8 ore mai târziu am terminat și încărcat proiectul finalizat pe Youtube.

R: Dan, vărul lui Sami, a intrat la un moment dat în timpul lucrărilor să ne ajute și să facă la rândul lui poze, dar, câteva minute mai târziu, după ce a simțit mirosul de aerosol din sală, a plecat în grabă. Eu am avut rol de trepied majoritatea timpului, unde eram poziționat, acolo rămâneam cât era necesar.

 

Î: Are vreo semnificație anume cuvântul pe care ați ales să îl puneți pe perete?

 

S: Cuvântul ales este “Army”, deoarece Dan și colegii acestuia își zic “Armata doamnei Cezara“, după numele dirigintei lor. În plus, am vrut să fie ceva care să caracterizeze toți elevii din generațiile viitoare care vor învăța în acea sală de clasă, nu doar pentru cei din prezent.

 

Î: V-ați gândit să mai faceți proiecte de genul acesta în viitor?

 

S: Personal aș vrea să dezvolt cât de mult posibil Double H Crew prin tot felul de evenimente. De exemplu, curând vom organiza un eveniment cu cât de mulți practicanți din Moldova. Cert este că vreau să las o amprentă măcar pe plan local prin artă, acesta este obiectivul meu momentan.

D: De obicei Sami este cel care vine cu ideile de genul acesta. Indiferent de proiectul propus, va avea sprijinul nostru în caz că va fi nevoie.

 

Î: Per total, sunteți mulțumiți de rezultat?

 

S: A fost o experiență interesantă cu un rezultat mai mult decât satisfăcător. Adevăratele piedici au fost mâna mea ruptă și stricarea PC-ului lui Denis, trecând destul de ușor peste micile probleme, cum ar fi bugetul mic pentru materiale și condiția în care era peretele. Ghinionul peste care am dat a încetinit foarte mult proiectul, dar important este că l-am finalizat. Sincer, mi-ar plăcea să văd școli care lasă elevii să personalizeze clasele în care studiază, fie prin graffiti, fie prin alte mijloace, eu unul m-aș simți mai bine într-un mediu care îmi place, nu între patru pereți monotoni.

 

 

 

 

Aici sunt alte două opere de-ale lui Samuel: