Ce memorii să achiziționezi pentru PC-ul tău de gaming

"în Texte" by

Când cumpărăm un PC de buget, întotdeauna ne uităm la principalele componente, mai exact procesorul și placa video. Ceea ce omitem, însă, este faptul că mai există o componentă pe care nimeni nu prea pune accent, și anume memoria RAM. Oare ce memorii RAM să achiziționezi pentru PC-ul tău de gaming?

Acest tip de memorie a revenit la prețuri normale după o lungă perioadă de timp. Am fost curios să aflu care dintre tipurile de memorie RAM merită mai mult cumpărată acum.

Cu câte două frecvențe diferite pe seturile Corsair Vengeance LPX și Patriot Signature de RAM, primul set având 2 module de 4gb care lucrează în dual channel, iar cel din urmă constând în un modul de 8gb. Bineînțeles, lucrează în single channel. Memoriile au fost testate cu latența CL15, împreună cu un Ryzen 3 1200 tactat la 3.9ghz și un RX 460 cu 2gb vram. Modulului tactat la 2666mhz i-a fost aplicat overclock manual, iar modulelor de 3000mhz le-au fost activate profilul XMP 2.0.

Performanța în aplicațiile de zi cu zi, cum ar fi navigarea pe internet și navigarea prin sistemul de operare(Windows 10 în cazul acesta), a fost identică în toate cele 4 cazuri de testare. Testele sintetice nu reprezintă întotdeauna cazuri reale de uz ale componentelor. Așadar am decis să testez patru jocuri populare. Dintre acestea trei sunt de tip E-Sports și unul de tip Battle Royale. Se distinge, astfel, clar care ar fi diferența de performanță atât în jocuri ușor de rulat, cât și în jocuri care forjează mai pronunțat sistemul. În tabelul de mai jos se pot observa pe larg toate rezultatele testelor și modalitățile de testare.

 

 

Pe scurt, modulele de 3000Mhz ating performanțe cu aproape 50% mai mari față de modulul de 2133mhz single channel. Cele de 2133Mhz dual channel cu aproape 25% mai mari. Modulul tactat la 2666Mhz cu puțin peste 15%, diferențele de preț fiind de 30%, 4% respectiv 14%. Astfel deducem faptul că dacă neglijăm memoriile ram și cumpărăm ce e mai ieftin, performanțele sistemului pot scădea drastic, în caz că nu se aplică overclock pe ele.

În concluzie, recomandările mele sunt următoarele:

  1. Dacă chiar nu permite bugetul și e nevoie să achiziționezi modulul cel mai ieftin de pe piață, trebuie să aplici overclock (nu recomand peste 2666Mhz). Astfel obținând performanțe semnificativ mai mari – practic gratis.
  2. Cumpără cel mai ieftin set de module dual channel care specifică faptul că e compatibil cu XMP 2.0. Asta e o caracteristică ce aplică overclock pe memorii la viteze și latențe stabile impuse de producător. Astfel oferă performanțe semnificativ mai ridicate în comparație cu un modul de 2133Mhz. Dacă nu vrei să te complici, un set dual channel de memorii tactate la 2133Mhz e suficient cât să facă o diferență majoră în experiența ta în jocuri.

Bazat pe acestea, rămâne la latitudinea ta ce memorii să achiziționezi pentru PC-ul tău de gaming.

 

Elev la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” în clasa a XII-a - A practicat înot de performanță timp de 8 ani - Vicecampion național la proba de 4x50m liber masculin în anul 2014 - Pasionat de PC hardware și PC modding - Interesat de psihologie

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

stygian blue

stygian blue

optica vrea să ne joace fest(e) schimbă tonurile după preferințe noi nu
Derulează înapoi