În orașul Aguascalientes din Mexic, o fetiță și-a pus capăt zilelor după lungi ani în care mama ei o învinovățea că s-a despărțit din cauza ei de tatăl său.

Aceasta s-a sinucis prin spânzurare în ziua unei mari sărbători mexicane, numită Trei Regi. Cei care au găsit-o pe fetiță nu au putut să-i recupereze viața.

„Cred că cel mai mare cadou de această sărbătoare este că eu nu mai sunt.”

Aceasta a lăsat un bilețel de adio în care îi spune mamei că o iubește, dar își cere scuze pentru că a fost 10 ani povara ei. Scrisoarea de adio a fetiței:

„Dragă Trei Regi, nu vreau să întreb decât dacă mama va fi cea mai fericită femeie din lume atunci când eu nu voi mai fi aici pentru că nu i-am adus decât durere în viaţă de când m-am născut. Eu sunt motivul pentru care tata a plecat din casa noastră. Vreau să o rog pe mama să fie calmă, să nu muncească prea mult şi vreau să îi dăruiesc fericire. Sper ca într-o zi să îţi aminteşti de mine şi, dacă ne vom întâlni în cer, mă vei iubi şi mă vei îmbrăţişa. Cred că cel mai mare cadou de această sărbătoare este dacă eu nu mai sunt. Mereu mi-ai spus că ţi-ai fi dorit să nu mă fi născut. Te iubesc foarte mult, mamă.”

Ziua celor Trei Magi/Regi se referă la momentul în care craii din țări îndepărtate au venit să-l vadă pe pruncul Iisus, dăruindu-i aur, smirnă și tămâie. Sute de adulți și copii s-au adunat pe străzile Madridului pentru a participa la parada tradițională.

În Spania, sărbătoarea celor Trei Magi depășește ca importanță Crăciunul. Tradiția spune că cei trei magi – Gaspar, Melchor și Baltazar –  au ajuns la Iisus pe un cal, o cămilă și un elefant și i-au adus daruri la naștere. De Ziua Magilor, străzile din Spania se umplu de culoare odată cu sosirea carelor alegorice, din care copiilor le sunt aruncate dulciuri. Tot pe 6 ianuarie, spaniolii mănâncă o prăjitură tradițională numită „roscon”. Mii de familii s-au adunat și în piața principală din capitala Mexicului. Aici, cei mici au primit cadouri de la personaje care îi întruchipează pe cei trei magi. În ajunul marii sărbători a celor trei magi, copiii mexicani obișnuiesc umple cu fân o pereche de pantofi, cu credința că cei trei magi le vor pune acolo cadouri și dulciuri.

Părinți, dacă citiți ce scriu aici, vă rog un lucru – aveți grijă cum vorbiți cu copiii voștri. Puteți să-i altoiți puțin, dar nu le spuneți cuvinte grele, pentru că sunteți singurele persoane importante pentru ei. Copiii se sprijină de voi, se bazează și iau ca exemplu pe părinți. Nu le distrugeți speranțele atât de incisiv și, vă rog, nu îi împovărați cu frustrări, stres sau obsesii. Ei au o gândire a lor pe care uneori nu o putem înțelege. Dar un cuvânt doare mai mult decât o palmă.