De ce să nu urmezi tutorialul DIY Viking de la PCGarage

"în Texte" by
Timp de citit: 4 minute

Acum câteva zile mi-a atras atenția un video care mi s-a părut foarte interesant, și anume tutorialul asamblării kit-ului Viking AMD Do It Yourself Edition. Inițial, am apreciat enorm această inițiativă de a încuraja începătorii să-și asambleze singuri calculatorul, deoarece îndemna clienții să învețe lucruri pe care până atunci nu au avut ocazia să le exploreze, majoritar din frica de a face o greșeală care duce la moartea unora sau mai multor componente. Înainte să vizionez acest tutorial, am decis să arunc o privire peste comentariile video-ului, observând că părerile erau împărțite în privința corectitudinii pașilor pentru a asambla sistemul. După ce am vizionat clipul de două ori, nu mi-a venit să cred că vedeta PCGarage, Mădălin Armeanu, poate să facă atâtea greșeli într-o simplă asamblare de sistem. Astfel, am decis să prezint într-un articol aceste greșeli.

Link către tutorial: aici

Prima dată voi aborda greșelile de asamblare făcute în video.

În primul rând, se observă greșeli în privința instalării procesorului (minutul 12:54), cooler-ului (14:30) și memoriilor (16:00). Instalarea procesorului este, în general, simplă, adică se introduce procesorul în poziția corectă în soclu și se fixează cu ajutorul brațului. Acesta nu necesită apăsarea procesorului în timp ce se lasă în jos brațul de fixare, greșeală destul de serioasă, pentru că un începător care apasă din greșeală mai tare asupra procesorului riscă să strice soclul prin ruperea brațului de fixare. În privința cooler-ului nu a fost o greșeală prea mare, având în vedere că a fost corectat de colegul din backstage să fixeze șuruburile pe diagonală (chiar dacă pe filmare Mădălin îl montează fix cum nu trebuie), pentru a evita presiunea prea mare într-o parte pe procesor. Faptul că a folosit cutia plăcii de bază a fost o metodă neinspirată pentru instalarea cooler-ului, deoarece cutia nu este o suprafață destul de tare încât să țină backplate-ul pentru instalarea cooler-ului în loc, acesta mișcându-se în timpul instalării cooler-ului, îngreunând procesul considerabil. Instalarea cooler-ului cu logo-ul către slot-urile pentru memoria RAM e o problemă de asemenea, deoarece acesta acoperă puțin primul slot. În video putem observa cum Mădălin înghesuie stick-ul de memorie în primul slot, rezultând în instalarea puțin înclinată, deși celelalte sloturi erau libere, iar recomandat este ca în cazul instalării unui singur modul de memorie să fie pus în slotul al doilea.

În al doilea rând, cablurile de la panoul frontal au fost trase prin spatele plăcii de bază pentru a ajunge la conectori (minutul 24:50), ceea ce este o greșeală enormă din două motive. Carcasa dispune de o gaură în subsolul carcasei special pentru aceste cabluri care ușurează munca depusă pentru a aranja cablurile în spate, dar aceasta nu a fost folosită strict pentru cablul USB 3.0. Mai mult, trecerea respectivelor cabluri prin spatele plăcii de bază poate rezulta în ieșirea firelor sau chiar ruperea conectorilor de pe placa de bază în momentul în care sunt trase pentru a arăta estetic mai bine (minutul 29:51). În plus, cablurile se află în zona chipset-ului plăcii de bază, zonă care se încălzeșe semnificativ. Astfel, există o posibilitate mare ca învelișurile de protecție ale cablurilor să se topească, iar cablurile neprotejate să creeze un scurt la contactul cu placa de bază. Pe scurt, eventuala moarte a plăcii de bază.

Strângerea maximă a bridelor (minutul 34:35) utilizate pentru a fixa cablurile este o altă greșeală ce va afecta PC-ul în cazul unor eventuale dezasamblări, deoarece, chiar și cu ajutorul unui clește sfic, riscul de a tăia cablurile este foarte mare. Pentru a ordona cablurile trebuie folosite mai multe bride în mai multe puncte de fixare strânse în așa fel încât vârful șurubelniței să încapă între aceasta și cabluri.

Am lăsat la urmă greșeala pe care am considerat-o de neiertat, și anume fixarea plăcii de bază în doar șase șuruburi din șapte (minutul 39:30). Aici nu dau vina doar pe Mădălin, ci și pe cele câteva persoane care au văzut video-ul înainte să devină public, în special pe editorul video-ului, care chiar și pe o poză mărită a plăcii de bază a omis să încercuiască cea de-a șaptea gaură pentru prinderea plăcii de bază. Acel șurub fixează extrema dreaptă a plăcii de bază, făcând scoaterea cablurilor SATA și a celui de alimentare cu 24 de pini mult mai ușoară.

În continuare am să abordez greșelile făcute în privința explicațiilor pentru I/O Shield (minutul 6:30) și șuruburile de prindere ale panourilor carcasei (minutul 16:43).

Acestea nu sunt atât de grave încât să compromită tutorialul, dar denotă că acesta nu verifică informațiile înainte să le ofere publicului. În video, el a precizat că tăblița pentru porturile input/output se pune pentru a bloca praful să intre în carcasă, fapt total aberant, praful intrând oricum prin alte orificii din carcasă. Aceasta are rolul de a alinia mult mai ușor placa de baza cu standoff-urile pe care se montează aceasta. După câteva minute, acesta a numit șuruburile panourilor carcasei “thumbless”, continuând să explice că acestea pot fi deșurubate cu ajutorul mâinii datorită formei lor. Denumirea corectă este “thumbscrew”, iar traducerea termenului utilizat de el este “fără deget/degete”, total opusul a ceva făcut special pentru a fi utilizat cu mâna.

În concluzie, prin acest articol nu vreau să se înțeleagă faptul că tutorialul acesta este prost și nu trebuie urmărit, până la urmă calculatorul a pornit la sfârșitul asamblării (Deși, o dovadă că dădea semnal video ar fi fost bine-venită). Vreau să subliniez faptul că Mădălin are experiență vastă în asamblarea PC-urilor, iar metodele folosite de el necesită acea experiență pentru a evita eventuale neplăceri precum stricarea componentelor. Un începător care nu a avut contact cu asamblarea unui calculator până în momentul de față are toate șansele să defecteze ceva în timpul asamblării. Succesul lui nu garantează succesul clienților. Ceea ce recomand eu este să vizionați tutoriale de la canale renumite de Youtube (Linus Tech Tips, TechYESCity, Bitwit), care au experiență mult mai multă în domeniu și explică mult mai bine pas cu pas asamblarea unui calculator.

Elev la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” în clasa a XII-a - A practicat înot de performanță timp de 8 ani - Vicecampion național la proba de 4x50m liber masculin în anul 2014 - Pasionat de PC hardware și PC modding - Interesat de psihologie

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*