Imaginați-vă un perimetru stins, împietrit din toate direcțiile de lumini reci. În el vă aflați voi, singuri, speriați și pregătiți să vă săpați în întuneric câteva minute de libertate. O să rămâneți în lumina palidă a unor becuri până când o să vă cuprindă agonia sau până când o să găsiți o cale de a suporta zgomotul – zgomotul din mintea voastră. Ce o să faceți cu toate dorințele voastre? Cu idealurile? Cu amintirile?

Ei bine… Trebuie să săpați adânc, până la cea mai rea zi pe care ați avut-o, până la cel mai lung coșmar și până la ziua în care te-ai certat cel mai rău cu mama ta. După ce le-ai scos pe toate la suprafață, epuizat și probabil descurajat, va trebui să le accepți așa cum sunt. Va trebui să îți spui că e normal să ai o zi rea sau să visezi că fratele tău te urmărește cu un cuțit printr-o casă albă. Poate chiar e.

Vreau să te pui în fața celui mai rău lucru pe care îl crezi despre tine și să zâmbești, să vezi că nu asta te face pe tine om, că tu ești fiecare zi în care te-ai bucurat de soare, fiecare cuvânt frumos pe care l-ai spus despre prietenii tăi, fiecare lacrimă pe care ai dat-o în schimbul unei zile cu ai tăi. Vreau să deschizi ochii și să vezi care a fost cel mai rău și josnic lucru pe care l-ai făcut. Acum amintește-ți de ce ai făcut asta. Pune-ți problemele în fața prezentului și în fața ta așa cum aștepți ca alții să îți explice un comportament care te deranjează. Fii cinstit cu tine și iubește fiecare parte din tine; partea cu lumină rece și pe cea cu tine, în curtea casei.

Acum ce vezi? Ce a mai rămas de văzut? După ce te-ai împăcat cu tine, ce a mai rămas? Ai rămas tot tu. Doar că de data asta „tu” se traduce prin curaj și iubire. Sper să ai curajul să sapi adânc, de fiecare dată când nu mai poți respira. Să ai curajul să faci din perimetrul tău un loc de joacă; să faci din lumina rece un răsărit. Dacă nu se poate, sparge-le, o să te descurci și fără lumină. Pune mâna și caută în întuneric o șurubelniță, să repari ceea ce este stricat în mintea ta.

 

Alina Bora