Tocmai am urmărit întreaga serie „Gossip Girl” și am rămas total fascinată. M-a marcat atât de mult serialul ăsta, încât îmi venea să cred că orice aș urmări, nu m-ar mulțumi la fel de mult. Căutând ceva ce mi-ar putea stârni curiozitatea, am dat peste You, serial în care personajul principal este jucat chiar de Penn Badgley, cel care îl interpretează pe Dan în „Gossip Girl”. Nici nu s-a mai pus problema să caut recenzii sau să citesc o descriere succintă, am dat play și m-am lăsat (cu)prinsă de acțiune.

În You, personajul principal, Joe Goldberg, este capabil să facă orice pentru persoana iubită, chiar să ucidă cu sânge rece pe oricine  îi stă în cale. A fost o trecere bruscă de la Dan la Joe, dar bineînțeles, nu m-aș fi gândit să regăsesc același personaj. Revenind la acțiune, nu te vei aștepta în nici o secundă la ceea ce va urma să se întâmple, fiindcă vei descoperi constant latura întunecată a lui Joe. Statutul său social – de director al unei librării – nu te-ar face să te gândești că în spatele personalității pe care o prezintă celor din jur, se ascunde chiar un psihopat.

El se îndrăgostește de frumoasa blondină Guinevere Beck, o tipă smart și o scriitoare excelentă, dar care se lasă acaparată de lumea celor bogați, pierzându-și identitatea, tocmai pentru că vrea sa facă parte din ea. Ce postează pe social media nu reflectă întotdeauna realitatea, precum se întâmpla chiar și în viețile noastre de zi cu zi. Spre exemplu, e imposibil să nu cunoști măcar un caz al unui cuplu care pare fericit pe Facebook, deși tu știi adevărata situație.

Joe e un om isteț, căci el cunoaște limbajul paraverbal foarte bine, întrucât din primele momente în care interacționează cu Beck, își dă seama de intențiile acesteia. Cu un mic search pe Google, el găsește profilurile publice ale acesteia de pe fiecare rețea de socializare în parte, viața lui Beck fiind expusă total pe internet. În acest fel, Joe află foarte multe lucruri despre ea: familia, prietenii, pasiunile. Aici serialul ne oferă o lecție: să privăm anumite lucruri din viața noastră, de internet.

Joe înfățișează o latură întunecată, accentuată de gelozia sa puternică; tocmai de aceea fură telefonul lui Beck, intră în casa acesteia când este plecată sau o urmărește. Pe scurt, un adevărat stalker. Tocmai de aceea l-am numit și psihopat. O idolatrizează atât de mult pe tânăra scriitoare, încât decurge la fapte foarte murdare.

La un moment dat apare Benji, fostul iubit al lui Beck, care o vrea înapoi, cică. El se dovedește a fi doar un profitor și astfel îi face mult rău fetei, iar Joe observă asta, încercând să îl elimine din viața ei: „Nu mai rezist. Îmi pare rău, dar nu mai pot. E clar cum ești. Ești orbită de iubire. Și tot ceea ce iubești, scrisul, orașul ăsta, prietenii, mai ales bărbații ca Benji, toate astea au în comun că nu te vor iubi la rândul lor. Iar tu le dai totul. E incredibil până unde se poate ajunge, Back. Ultimii romantici adevărați…”.

Următorul obstacol ce îl împiedică din a o avea pe Beck așa cum își dorește este Peach Salinger (jucată de Shay Mitchell, fiind cunoscută datorită serialului „Pretty Little Liars”, în rolul lui Emily Fields), cea mai ,,bună prietenă” a scriitoarei, care are și o mică obsesie față de Guinevere, bineînțeles, dezvoltând o anumită ură față de Joe.

Fiind foarte competitiv, tânărul reușește să înlăture aceste două persoane toxice din viața fetei de care s-a îndrăgostit, însă deși el crede că a făcut ceva bun pentru ea, lucrurile se înrăutățesc, încât ea apeleaza la un psihoterapeut, fiindu-i greu să treacă peste despărțirea bruscă a celor care au făcut parte din viața ei. De aici mi-am dat seama de faptul că dacă oamenii la care ținem sunt înconjurați de probleme, nu e necesar să facem noi ,,toată treaba” ca ei să se simtă din nou bine. Fiecare om are rânduiala lui și știe cum își gestionează relațiile cu ceilalți.

,,E un sentiment groaznic. Să știi că s-au stricat lucrurile, și să nu poți face nimic să le schimbi.”

Felul în care scapă de Benji și Peach e macabru. Cred că puteți și voi să anticipați răspunsul încă de la început, când am descris acest personaj. Dar pe parcurs, am aflat că Joe se comportă în acest fel din cauza sechelelor, pot spune, din copilărie. Deținătorul librăriei, domnul Mooney, l-a crescut de la o vârstă fragedă, acesta având parte de o altfel de educație, bărbatul fiind foarte autoritar, folosind chiar tortura emoțională.

,,Joe: Am fost prost să mă înfurii. Am greșit, iar tu încerci să mă corectezi.

D-l Mooney: Știu că e greu de înțeles, dar uneori facem lucruri dificile de dragul cuiva. Știu ce demoni te încearcă. Mă încearcă și pe mine. E nevoie de disciplină ca să-i învingi. De aia sunt așa de dur cu tine și pretind perfecțiunea. Iubirea pentru cărți. Respectul. Încerc să-ți transmit un cod etic, ca să nu ajungi ca tatăl tău.’’

,,Tipul care deține librăria mi-a spus odată că toate cărțile te fac să descoperi un adevăr esențial. Și anume că, dacă ai un anumit coeficient de inteligență, viața e greu de suportat.”

Un alt personaj al acestui serial este Paco, un băiețel inteligent, pasionat de lectură, dar care nu poate trăi fericit din cauza iubitului mamei lui. Bărbatul ajunge mereu în stare de ebrietate acasă, cearta fiind la ordinea zilei, iar astfel băiețelul este silit să-și petrecă timpul pe scările blocului unde locuiește. Deși l-am prezentat pe Joe până acum ca pe un personaj negativ, el are de fapt o inimă foarte mare, luându-l oarecum pe Paco sub aripa lui. Îi oferea cărți și îl învăța de toate:

,,Cele mai valoroase lucruri sunt, de obicei, cele mai plăpânde. Și au nevoie de cineva ca noi să le protejeze, da? “

,,Primul pas, când repari un lucru, e să știi că, oricât ar părea de distrus, poate fi mereu recuperat.”

,,Să știi că e normal ca lucrurile să meargă rău uneori. Dar tu poți să fii un om bun.”

,,Cărțile astea sunt mult mai vii și mai prețioase decât majoritatea oamenilor.”

Iubirea dintre Joe și Beck e chiar foarte mare, însă până în momentul în care scriitoarea își dă seama că ,,Fără încredere nu avem nimic”, descoperind cealaltă față a iubitului său. Cum va reacționa aceasta și care sunt metodele la care recurge Joe? Dacă ți-am stârnit curiozitatea și consideri că acest gen de serial (thriller) te atrage, ți-l sugerez. Personal nu-l îndrăgesc atât de mult, însă fiecare are propriile gusturi. Chiar dacă acțiunea în sine nu pot zice că m-a dat total pe spate, mi-au rămas întipărite în minte anumite ,,învățături” pe care le-am dedus din faptele personajelor sau din spusele lor. Când Joe se afla în fața agentului care investiga decesul lui Peach, tânărul a spus ceva foarte important: „Oricât de grav ar fi, păstrează-ți calmul.”. Iar în urma analizei relațiilor din viața sa, el a afirmat că: ,,Se pare că rolul unor persoane e să îți demonstreze ce nu ți se potrivește. Iar al altora să-ți arate exact ce ți se potrivește.”

You are un singur sezon ce cuprinde zece episoade, fiind disponibil pe Netflix și Lifetime. Următorul sezon se anunță în toamna sau iarna acestui an, conform screenrant.com. Serialul este bazat pe cartea scrisă de Caroline Kepnes, iar în urma unei căutări pe Google, am descoperit că sunt foarte multe abateri de la aceasta. V-aș lăsa un link, dar ar fi prea multe spoilere, dacă veți decide într-un final să urmăriți You. Între timp, puteți vedea trailerul aici:
https://m.youtube.com/watch?v=cKOhno0IMpA.

Vizionare plăcută!