Cartea „Vândută la 13 ani” de Patricia McCormick este o adevărată capodoperă datorită felului inedit în care autoarea relatează o poveste extrem de serioasă și  regăsită în viață de zi cu zi. Autoarea abordează tema fetelor care sunt vândute pe piața prostituției, apelând la un exemplu concret.

Eroina cărții este Lakshmi, o tânără de doar 13 ani din Nepal care se confruntă cu o societate plină de prejudecăți, societate patronată de sexism și misoginism. Biata fată trăiește alături de mama sa, fratele și tatăl său vitreg. Aceasta îndura o viață săracă în care singura sa alinare era căprița sa Tali și recolta sa mică și pricăjită de castraveți, pe care o  îngrijea cu strictețe asemeni propriilor copii. Mama sa o ajută să treacă mai ușor peste provocările acelei societăți corupte de o mentalitate murdară.

Ei bine, în Nepalul de demult și, probabil, Nepalul actual, bărbatul era venerat și avea dreptul de viață și de moarte asupra femeilor, inclusiv asupra fiicei. Tatăl vitreg al eroinei era un bărbat josnic. Nu muncea, trăia din banii câștigați de Ama, mama lui Lakshmi. Mai mult, pierdea banii fără sens la o ceainărie, unde mărea lista de datorii pe zi ce trecea.

Într-o zi, bărbatul a ajuns acasă furios, spunând că datoria lui a crescut, silind-o pe Ama să își vândă perechea de cercei de aur la care ținea foarte mult. Aceasta, văzându-se îngropată în datorii și de faptul că avea nevoie de mâncare, a cedat și a vândut bijuteriile la care ținea atât de mult.

Cu toate că acea vânzare a adus o sumă de bani în casă, totalul respectiv a fost distrus fără nici o remușcare de către tatăl vitreg, care decisese că singură lor scăpare e să o vândă pe săraca fată de doar 13 ani sub pretextul că va fi „slujnică”. Fata a acceptat acest lucru, gândindu-se că astfel își va ajuta mama, nebănuind ce o va aștepta cu adevărat.

În ziua imediat următoare, fata însoțită de tatăl său vitreg a fost dusă în sat, unde era așteptată de o femeie care îi oferise bărbatului suma de 800 de rupii în schimbul fetei. Bărbatul a luat banii și a plecat spre casă cu un coș cu cumpărături în care Laksmi strecurase o sticluță de Cola pentru mama sa, Cola fiind consumată doar de cei foarte avuți.

Fata a călătorit zile în șir alături de femeia care o cumpărase, străbătând mai mult de zece orașe pe jos sau cu alte mijloace de transport, până ce a ajuns undeva în India. Odată ajunsă la o destinație necunoscută, a fost întâmpinată de o femeie masivă cu trăsături predominante care o examina din cap până în picioare, instruind-o în același timp, obligând-o să spună că nu are decât 12 ani, dacă va fi întrebată.

Fata nu înțelegea de ce era îmbrăcată în haine elegante, crezând că ea va fi slujnică, neștiind ce o așteaptă de fapt. În momentul în care aceasta este pusă să meargă cu primul său client se sperie, îl rănește pe acesta și fuge, fiind prinsă de doamna masivă care o bate și o amenință. Acea femeie îi explică faptul că fata îi datorează o sumă imensă de bani pe care îi va restitui muncind ca prostituată. Fata refuză acest lucru și este ținută încuiată și înfometată zile în șir ajungând la deshidratare. Singura persoană care o ajută era Shahanna care îi aducea pe ascuns câte un pahar cu apă.

După multe zile trăite în acest fel, vine la fată Mumtaz – adică femeia masivă, care o hrănește cu iaurt; după care fata adoarme. Când se trezește, realizează că nu se află în camera sa, ci se află într-o cameră cu un bărbat, neputând să se miște sau să vorbească. Această suferă primul său abuz, care a fost totodată și cel mai dureros. După acesta au mai urmat o serie de astfel de abuzuri, ea fiind sedată permanent de Mumtaz. După o perioadă fata ajunge să meargă conștientă cu bărbați, din dorința de a-și plăti cât mai repede datoria.

Fiind o fată extrem de inteligentă, întâlnește un băiat mai mic decât ea, care mergea la școală și a cărui mamă se afla în situația ei, aceștia locuind practic în aceeași clădire. Acel băiat o învață să vorbească puțină engleză și să citească, însă aceste „cursuri” sunt inutile pentru o fată închisă în acel mediu. Trăind cu mai multe femei, descoperă diferite personalități, pe unele admirându-le, pe altele blamându-le. De asemenea, în acea casă a „toleranței” descoperă pentru prima dată televizorul.

Gândindu-se că poate va reuși să fugă, află de la celelalte fete că dacă va încerca, va fi prinsă, rasă în cap, umilită și bătută, deoarece poliția o apără pe Mumtaz. Conștientizând acest lucru, decide că va da tot ce se poate pentru a ieși cât mai repede. Ea începe să strângă mai mulți bani, însă, în zadar, deoarece suma era imensă.

Într-o zi, însă, a apărut un bărbat american, care a mers cu ea și i-a promis că dacă îi va spune ce se întâmplă, o va lua și o va duce în siguranță. Fata se sperie și nu îi spune nimic, primind însă o carte de vizită de la acel american care pleacă imediat ce i-o înmânează.

Tânăra continuă să îl aștepte pe american, numărând zilele, decizând că îi va spune tot ce vrea să știe în schimbul libertăți ei. Americanul nu mai vine, însă după multe săptămâni apare un alt american, care, de această dată îi arată și niște poze ale locului în care urma să fie dusă. Acesta îi promite că va veni după ea.

Fata continuă să practice acele lucruri murdare săptămâni în șir, fără a mai spera că cineva va  veni, până într-o zi când pe ușa mare dă buzna omul care îi promisese că va reveni, însoțit de poliție. Aceștia o arestează pe Mumtaz și le scot pe femei din acel loc.

Autoarea încheie opera astfel, continuarea nemaifiind precizată, presupunem doar că aceste femei au fost duse într-un loc în care au fost ajutate și incluse într-un proces de școlarizare.

Această carte cutremurătoare ne prezintă, din păcate, viața în nemiloasa lume în care ne aflăm. Exemplul eroinei noastre este doar unul, dintr-un număr mare de cazuri care adesea se sfârșesc tragic.

Propun să ne gândim bine la alegerile pe care le facem și să mulțumim pentru tot ce avem!