Jurnal- strada principală, Modena, ora 11:18, 25 decembrie, o plimbare cu bicicleta, Italia

O plimbare destul de scurtă, dar de perspectivă. Eu și-o bicicletă, pe un drum pe care îl cunoșteam, pentru că ducea direct la un Ipercoop. După o sală polivalentă a orașului, văd un cort mare înconjurat de tiruri. Era un circ care încă părea funcțional, aș putea spune *locuit*. Apoi mi-a venit în gând un lucru. Am auzit că circarii au o viață grea, legată de locul lor de muncă, legată de drumuri și multe repetiții care storc omul de energie.

În Italia, Orfei este un nume pe care l-au deținut fotbaliști, actrițe și oameni de cultură, iar acesta probabil și-a adoptat acest nume după popularitatea purtătorilor săi.

Circurile italienești sunt populare, scumpe și vechi (ca înființare), în rest, sunt destul de îngrijite, iar animalele întreținute.

Aici, în Italia, copiilor le sunt susținute fericirea, bucuria și distracția, pentru că în această țară predomină   persoanele trecute de șaizeci de ani. Așa că, fiecare copil are un piedestal, chit că-i de culoare sau nu. Copiii sunt extrem de prețioși și reprezintă viitorul țării. Deci, circurile sunt ca tabletele pentru ai noștri. Nu știu cât de pline sunt arenele circurilor, dar știu că nu se duce lipsă de circuri în orașe.

Clovnii par amuzanți. Se comportă ciudat, ca să îți ofere stare de confort. Te satisface faptul că pare mai prost decât tine, pentru că el alunecă pe-o coajă de banană. Dar, surpriză- el știe ce face. Aceasta este cheia televiziunii- cel din fața ta să fie mai prost, așa va fi urmărit și luat în râs. Așa se-atrage publicul ăla destul de dumb care n-are pretenții. Aici vorbim de copii, în cazul copiilor. Iar în politica românească, vorbim de cei care cu un litru de ulei votează ce se dictează.

Vezi tigri și lei care acționează la comandă- nu știi câte ore de muncă de dresaj au în spate. De dresori nu mai zic.

Dansatoarele alea frumoase, zvelte și incredibil de elastice se ascund după machiaj pentru un singur motiv- nu ai vrea să le vezi cearcănele alea care nu mai sunt ținute nici măcar de injecții și creme cu scopul de a le aranja fața.

Magicienii se tem spectacol de spectacol ca ceva să nu meargă prost și acolo să se încheie slujba lor pentru circ și public.

Oamenii ăștia trăiesc pentru circ. Probabil au și un rai al circului unde își continuă profesia și după ce părăsesc cușca pe care ei o numesc viață. Trăind într-un cort, ei văd altfel lucrurile. Iar noi îi judecăm. Păcat.

Câțiva clovni români:

Victor Mono Ciacanica împreună cu Anton Mile, zis Tonino, au format cel mai cunoscut cuplu de clovni. Ca și alți artiști, au crescut pe lângă circ și au făcut ceea ce știau ei mai bine: comedie. Pentru scurt timp, Ciacanica a mai lucrat în compania lui Titi Niculescu. S-a stins din viața în 1968, iar celebrele sale costume și o parte din numere au fost preluate de Titi Crețu. Costelini, Boni Sache, Siminica, Sandi Crețu, Țăndărică, frații Tudorică, Iosif Lupescu au fost clovni celebri. Grig Grigorescu sau Ion Irimia care erau specializați pe comedie muzicală.