Din categoria Netflix and chill:

De curând am terminat Atypical, un serial marca Netflix – trailer-ul îl poți vedea aici. Este producția potrivită, la timpul potrivit; mai exact serialul pe care îl termini într-o zi sau două, când simți nevoia acută să găsești ceva frumos, comic, care nu necesită prea multă concentrare. Este genul acela de serial pe care îl poți vedea de sărbători cu familia și prietenii, dacă simți că nu mai reziști înaintea filmelor cu tematica sezonului festiv.

 

Când îți găsești… o iubită de probă

În principal este conturată povestea lui Sam – Samuel, un adolescent care suferă de autism, ce studiază la un liceu de neurotypicals, adică persoane care nu au această boală. În paralel Sam face terapie și ajunge încetul cu încetul să se îndrăgostească de psiholoaga lui, care îl consiliază și îl ajută cu sfaturi în dragoste. Curând, își va găsi o iubită de probă, adică una pe care să testeze metodele auzite de la psiholog, înainte să-i mărturisească  acesteia – psiholoagei – sentimentele lui reale.

 

 

Viața lui este presărată de problemele inevitabile ce se agață de această etapă a existenței  – familia, pasiunea sa obsesivă pentru biologie și geografie, în special continentul Antartica; și desigur,  în jurul dorinței pregnante de a-și găsi o iubită. Faptul că suferă de autism nu îl oprește să își creeze o viață normală, însă această boală reprzintă o lesă ce îl ține mereu cu un pas, doi sau chiar trei în spatele tinerilor de vârsta lui.

 

Problemele de familie și… relațiile extraconjugale

Ceea ce m-a atras la acest serial în primă instanță a fost faptul că nu s-a intenționat portretizarea dramatică a unei persoane ce suferă de autism, ci din contră, mai dergbă a fost de foarte multe ori comic și engaging. Episoadele fiind relativ scurte – 30 de minute per episod în medie – au fost concetrate cu acțiune, neexistând momente de umplutură.
În primul sezon este surpinsă și relația dintre părinții lui Sam; felul cum mama lui va alege să aibă o relație extraconjugală de scurtă durată cu un barman. Iar când ceilalți vor afla, o vor respinge pentru o vreme

Familia lui Sam îl susține foarte mult, inclsiv sora lui mai mică de 15 ani, Casie a cărei procupare în prima parte a sezonului 1 se rezumă la repsonsabilitatea de a-l veghea pe Sam. Însă eu m-am regăsit în mare măsură în Casie și recunosc că au existat momente când așteptasem cu sufletul la gură scenele în care apărea ea.

 

Când prietenul tău este un guru… cam în orice domeniu

De asemenea, în serial este redată foarte bine și prietenia dintre Sam și Zahid, colegul său de muncă; adolesentul îl admiră mult pe Zhid pentru „înțelepciunea lui” și „experiența bogată de viață”. Sfaturile lui pentru adolesent sunt foarte hilare, mai ales că folosește un limbaj metaforic, pe care de cele mai multe ori Sam nu îl înțelege și îl interpretează literal. În situațiile de acest fel, urmările sunt comice.

Eu vă recomand din tot sufletul Atypical; primul episod doar, fiindcă  în cazul în care  totul decurge bine, va urma o succesiune logică voluntară a episoadelor, provocată de voi, desigur.

Finalul e posibil să vă provoace un vid uscat în stomac, așasadar acoradați-i măcar o șansă.