Inamicul real [2/2]

"în Texte/Poezie și literatură" by

Te dezgustă oamenii care ar fi în stare să-L vândă pe Dumnezeu pentru a aranja lucrurile după plăcerea lor, cărora nu le pasă de nimeni și nimic? Ai obosit să te tot lovești de oameni falși și simți că nu mai poți avea încredere în nimeni?

Atunci, nu fii ca ei!

Înțeleg și stiu foarte bine cum se simte să fii nedreptățit de cineva, să înghiți prejudecăți… chiar dacă ești cu adevărul în mână. Și de multe ori te întrebi: dacă alții fac rău, eu de ce sa fac bine? Dacă cineva te-a călcat în picioare, tu cum să nu ripostezi? Să-l pui la punct pe nemernic, să îi areți cine ești. Greșit. Dacă cineva te-a lovit și tu-l lovești înapoi, cu ce ești mai bun decât el? Cu ce esti tu diferit de el dacă te răzbuni și îi provoci durerea pe care el ți-a provocat-o? Cu nimic. Ceea ce oferi, asta primesti. Te-a facut să suferi? Va suferi la rândul său. Nu ești deloc mai puternic și mai înțelept dacă acționezi exact ca și el, folosind toate mijloacele lumești pentru a-ți demonstra puterea. Nu am încurajat, niciodată, nicio formă de violență. Amenințând, agresând sau înfricoșând pe cineva nu demonstrezi că ești mai puternic.

Poate o să ți se pară nebunesc ce urmează să îți spun, dar… Te-ai gandit vreodată că un om care se comportă astfel, care încearcă să pară ceea ce nu este sau este extrem de violent, face toate lucruriile astea pentru că ascunde o durere sufletească? Oamenii reacționează diferit la întâmpinarea unor greutăți și poate imaginea pe care ei o expun este modalitatea de a ascunde sau, din contră, de a exterioriza o suferință ascunsă. Și atunci de ce să nu privești cu compasiune un astfel de om? Nu-ți cer să devii psihologul tuturor, ci doar să înțelegi și să analizezi, înainte de a reacționa. Chiar dacă omul acela așa este, vezi că nu poate sau nu vrea mai mult, nu te însoți cu el, dar nu-i face rău. Până la urmă, este alegerea fiecăruia cum vrea să fie și ce vrea să promoveze. Vrei să promovezi răutatea și superficialitatea care există în lume sau vrei să areți că există și oameni diferiți? Și poate asta nu te ajută, dar ar trebui să fii mândru de tine că ai reușit să faci ceva ce nu oricine poate să facă: să fii bun. Iar dacă cineva îți face rău și tu îl ierți, în final, lui își face tot răul. Dacă încearcă să demonstreze ceva neadevărat despre tine, va demonstra doar că este o persoana prefăcută.

Acționând astfel, dragul meu, ești cu adevărat puternic. Nu lăsa gândurile întunecate, fie ele derivate din nervi, fie ascunse în mintea ta de timp îndelungat, să-ți inunde mintea și să îți controleze viața. Ești tot ceea ce îți propui să fii! Alege înțelept. Nu ai nevoie ca cineva să îți ofere tot pe tavă, așa nu vei învata niciodată să apreciezi un lucru la adevărata sa valoare. Nu te lăsa manipulat de greșelile pe care le-ai făcut.

 

Uneori, dacă nu dai cu capul suficient de tare, nu înțelegi unele lucruri.

Poate treci prin momente delicate, în care încerci să te regăsești după niște experiențe negative sau pur și simplu să te vindeci de niște răni – și nu mă refer la rănile trupului. Îți vorbeam mai sus despre înțelegere, despre calitatea de a fi bun, despre iertare, dar toate acestea trebuie aplicate mai întâi pe tine. Trebuie să înveți să te ierți, să îți mai acorzi ție o șansă pentru a face lucrurile diferit, să te accepți și să te iubești. Nu trebuie să te privești prin ochii altor persoane, părerea oamenilor se schimbă des. Respectă-i pe toți, indiferent de cum se comportă, pentru că, ține minte, îi respecți nu pentru că ar merita ei, ci pentru că meriți tu, dar nu te lăsa controlat de ei.

 

În lumea aceasta avem toți drepturi egale.

Toți suntem egali, însă nu vreau să fiu înțeleasă greșit. Când am spus egali, nu mă refeream spre exemplu – că un om care nu face nimic merită să aibă acelasi salariu ca și unul care lucrează, să zic, opt ore pe zi. Sau, un om care te-a mințit, te-a trădat și te-a făcut să plângi merită păstrat în viața ta și apreciat ca și un om care ține cu adevărat la tine, un om care a fost acolo când aveai nevoie și te-a sprijinit mereu. Nu. Mă referam că toți avem șansa să devenim mai buni, să ne îndeplinim visele și să ne cultivăm darurile cu care ne-am născut. Toți putem să învățăm din greșeli și să ne acordăm o a doua șansă. Suntem diferiți, dar cu toții avem un rost în viața asta, cu toții am fost și suntem iubiți și cu toții avem șansa la fericire. Nu lăsa pe nimeni să-ți ia această șansă! Nu lăsa pe nimeni să fie stăpân pe viața ta! Cineva spunea Ceea ce ai în cap nu-ți poate lua nimeni. Dacă ai gânduri de pace, gânduri de iubire și compasiune, încurajări pentru muncă și toți neuronii transmit POT”, se va vedea în ceea ce faci. O altitudine de învingător va atrage victoria spre tine și vei emana putere și speranță pentru cei din jur. Iar ceea ce faci, aia primești.

 

Și atunci cine este inamicul real?

Oamenii care te-au rănit? Nu, pe aceea iartă-i, iar dacă știi că îți vor mai face rău, evită-i. Dar nu le face rău. Viața pentru ca te-a supus la greutăți? Nu, greutățile te pot ajuta să îți conturezi anumite calități și să înveți niște lecții. Societatea pentru că nu te ajută și nu te înțelege? Nu, dacă vrei o schimbare, fii tu acea schimbare. Iar dacă nu ai găsit ajutor și susținere într-un anumit loc, nu ai căutat unde trebuie. Inaimucul tău real ești chiar tu, mai exact gândirea ta disfuncțională. Imaginează-ți câte lucruri ai putea să faci dacă ți-ai permite să visezi dincolo de grămada de gânduri negative din mintea ta. Ai putea să faci tot ce îți dorești, pentru că ești liber să experimentezi, să încerci, chiar și să eșuezi… dar în final, să reușești!

 

Țeranu Elena-Victoria

Lasă un răspuns