Ia-ți un pahar de vin și hai să bem pentru nemurire! Mâine poate vom fi din nou mici. Mâine va fi gheață peste tot și lumina va scoate la iveală doar mizeria! Da-n seara asta ninge… Ninge cu povești, cu căldură. Mai lipsesc doar paharele de vin și valsul. Un cadru prea ideal pentr-un prezent atât de anost și corupt, nu? Dar cine zice, dragule, că trebuie să trăim în același ritm cu alții? Cine spune că trebuie să patinăm în aceeași direcție cu gloata? Putem să ne scriem propriul prezent. Să ne scriem povestea. Ah, nu prin cuvinte; că ne pricepem amândoi atât de bine la ele încât ar deveni totul clișeic, superficial; și nu ne permite propriul orgoliu asta, nu?

Mâine ne vom lovi din nou în trecere unul de celălalt. Mâine vom fi din nou străini. Fără complicități. Fără trecut. Fără viitor. Da-n seara asta suntem aliați la ceva ce ne depășește prin grandoare. În seara asta suntem titani și vinul ne dă sens.

Cheers pentru nemurire, dragoste! Cheers pentru clipa asta pe care n-o vom mai gusta niciodată! Cheers pentru toate drumurile bătătorite pe care le-am străbătut până aici! Cheers pentru ziua de mâine-n care nici unul nu va mai exista pentru celălalt. Fuge timpul de noi cum fugim noi pe lângă desăvârșire. Suntem piesele alea dintr-un puzzle care nu-și găsesc locul niciunde. Nu le poți potrivi nicicum, decât cu mare indulgență. Nu ăsta-i farmecul nostru, trecătorule?

Frumusețea noastră a constat mereu în inadaptare. Am fost doi inadaptați la societate, la dragostea secolului 21. Am fost doi inadaptați în propriile vieți. M-am îmbrăcat cu tine ca să-mi ții de cald când lumea m-a șocat cu răceala sa. La fel și tu. M-ai purtat ca o mănușă, pentru ostentativitate, pentru-ați da un sens mâinilor făcute să zidească lumea și să o distrugă, pentru că ești bărbat, ce naiba!

Cheers pentru ziua-n care ne-am abandonat unul altuia și-am rămas stupefiați că dragostea dă tonul!

Încă-un pahar pentru nemurire! Hai, că-n seara asta ne permitem. În seara asta suntem cine vrem să fim. În seara asta realitatea stă pe tușă. Suntem în același film. În aceeași poveste. În același decembrie.

Încă n-am amețit. Doar ochii îmi sclipesc mai tare. Fredonez melodia asta și mă gândesc la câtă tinerețe mă-nfășoară. Și râd. Râd mult. Râd ca o dementă. Poate pentru că-și face vinul efectul, sau poate pentru că veci n-am fost așa fericită.

Vii lângă mine și-ți pui brațele-n jurul meu. Tu nu te clatini. Ești mai stabil. Mereu ai fost. Altfel nici nu ți-ai fi găsit un loc în tot haosul meu. Te respir. Mă-mbăt mai tare. Te trăiesc. Acum. În clipa asta. În noaptea asta-n care ne e-atât de cald și-afară ninge fără-oprire. Mâine toate gesturile-o să fie date spre uitare și văpăile nu vor mai avea forță să ardă, da-n noaptea asta nu contează altceva decât melodia care rulează pe fundal și paharele de vin.

Mâine vom fi din nou oameni. Cu obligații. Cu imagini absurde și roluri tâmpite-n societate. Cu drumuri alese de alții. Cu nebunii și superficialități. Mâine-i un fel de moarte premeditată; de-aceea, dragul meu, nu vrei să dăm sonorul lumii mai încet și să ne trăim așa cum știm în noaptea asta?

Să ne-abandonăm așa cum suntem. Așa cum ne temem să fim. Să ne-abandonăm și să ne pierdem, c-a doua zi oricum n-o să ne putem culege. N-o să avem ce aduna. Mâine vom fi alții, da-n seara asta suntem suflete îmbibate până la refuz în vin!

Mai ia-ți un pahar și hai să bem pentru nemurire!