Ei bine, cu toții am avut cel puțin o dată în viața noastră un coșmar. Poate că nu vă amintiți conținutul acestora însă vă amintiți cu siguranță că le-ați experimentat și cu siguranță vă amintiți că v-au marcat pentru moment.

Ei bine a venit momentul să descoperiți ce sunt defapt coșmarurile și cum funcționează acestea.

-Ce este un coșmar ?

Aceste așa zise „descărcări ale subconștientului” reprezintă un cumul de informații negative adunate pe parcursul zilei care sunt lăsate libere de către subconștient în timpul semnului, în special în perioada REM a somnului. Această perioada REM reprezintă cea mai activă parte a somnului ceea ce determina formarea viselor și respectiv a coșmarurilor. Totodată, în multe din cazuri, aceste vise sunt foarte complexe, deformând realitatea.

Popular înțelegem coșmarurile ca vise care se manifestă sufocant și apăsător fiind însoțite de stări și sentimente de anxietate, frică și chiar furie. Acest lucru nu este în totalitate adevărat deoarece se știe că în trecut coșmarurile erau considerate vise premonitorii care adesea preziceau un dezastru. Acest lucru se practica la o scară mai largă în zona rurală cu precădere în satele în care existau așa numitele „vrăjitoare ale satului”.

Un reper literar pentru această informație poate fi considerat însăși opera „Baltagul” de Mihail Sadoveanu în care este prezentat felul în care coșmarurile sunt percepute ca fiind premoniții.

 -Cum se manifestă coșmarurile?      

Ei bine, la baza formării viselor și respectiv coșmarurilor contribuie o complexă activitate psihică realizată de către cortex în timpul somnului. Aceste informații prelucrate de creierul nostru sunt adesea complexe și foarte greu de înțeles, cu toate acestea știm cu certitudine că un astfel de vis ne creează o stare de disconfort care se poate manifesta foarte divers. Pot apărea palpitații, poate apărea starea de teamă și anxietate și se poate ajunge chiar la atacuri de panică.

Uneori trăirea unui vis de acest gen poate fii atât de intensă încât chiar și atunci când persoană se trezește simte că se află în acea stare din timpul somnului, ceea ce ne demonstrează cu ce putere pot să ne afecteze coșmarurile. Totodată, un vis poate să te trezească din somn sau chiar să te facă somnambul, acest lucru depinzând de intensitatea visului.

Cu toate că e greu de crezut, noi putem visa doar persoane pe care le-am mai întâlnit, de aceea impresia că ai visat un necunoscut este complet eronată. Chiar dacă tu nu îți amintești cu exactitate acea persoană, subconștientul tău lucrează și cu siguranță „își amintește” acea persoană.

-Care sunt factorii care determina apariția coșmarurilor ?

  • Stresul și anxietatea
  • Depresia și lipsa de încredere
  • Un ritm de viață agitat și alert
  • O traumă suferită în trecut
  • Vizionarea unor informații tulburătoare
  • Temperatura
  • Gustările la ore târzii
  • Anumite medicamente
  • Alcoolul și drogurile

-Cum ne afectează coșmarurile ?

Coșmarurile ne afectează în mod indirect determinând insomnii care duc mai departe la oboseală, lipsa de concentrare, o stare recalcitrantă, scăderea randamentului de muncă ș.a.

În cazul în care coșmarurile sunt frecvente și foarte intense acestea pot duce la apariția fricii de a dormii pentru a nu mai visa urât. În aceste condiții trebuie contactat un specialist care este un psiholog care poate remedia situația.

-Cine are coșmaruri ?

Coșmarurile pot apărea la orice vârstă și la orice persoană. Totuși studiile arată că persoanele supuse la stres îndelungat sunt mai predispuse la apariția coșmarurilor.

Este important să știm că toate coșmarurile sunt unice însă există anumite teme care se pot regăsi în mai multe coșmaruri. O cercetare făcută în 2014 de oamenii de știință de la Universitatea Montreal arată că agresiunea fizică este cel mai des întâlnită temă în coșmaruri, urmată de moarte, boală şi amenințare.

 

În concluzie, oricât de groaznice și complexe ar fii coșmarurile, acestea se nasc și se hrănesc cu informații negative pe care noi le furnizăm și le procesăm. Astfel putem considera coșmarurile un mecanism de eliberare a conștiinței noastre de temeri și regrete sau chiar traume.

Aurel Isip