Pentru o zi în trecut. Festivalul de pe Valea Ilvei

"în Texte" by

Festivalul colindelor și obiceiurilor de iarnă de pe Valea Ilvei ,,Vin colindătorii” a devenit în scurt timp o emblemă a Țării Năsăudului, anul acesta a având loc cea de-a XXIII ediție în comna Ilva-Mică.

Tineri din toate satele ilvene au participat cu mândrie, prezentându-și obiceiul sătesc. Această tradiție este respectată în fiecare an, pe data de 27 decembrie. Printr-o ordine de mult stabilită, fiecare comună ajunge să fie gazda evenimentului.

Festivalul a debutat cu o paradă a hainelor tradinționale, iar mai apoi cu momentul comunei gazdă, acesta fiind tradiționala șezătoare în care sunt evidențate jocurile și obiceiurile vechi, cum ar fi cele de chemare a băieților : ,, Sâta” (,, Vine mă!/ Cine mă?/ Vasile! / De n-a veni a plesni/ De n-a plesni a crepa!/ Stropșăle pin objele/ Furniși pin opșinși/ De mult să fie aiși!) dar și cântece.

De asemenea, sunt și multe jocuri de apropiere a tinerilor: „Purice” (,, Învârti-te purișe/ Nu mai pot de pântișe / Până cân’ ?/ Până a veni Ion/Ana să mă pupe!”) și ,, Fântâna” ( ,, Am pcicat într-o fântână!/ Ieși de acolo./ Nu pot!/ Până cân’ ?/ Până a veni Ion/Ana să mă scoată!”). Aceste jocuri mai fiind amintite doar la astfel de evenimente.

Festivalul continuă cu colinde interpretate de către reprezentanții comunei Lunca Ilvei și jocul caprelor, numit și ,, Belciugarii”, în care se spun diferite strigături: Frunza verge de mărari/Buna sara, gospodari/Frunza verde de măsline/Buna sara, gospodine/ Gospodari și gospodine/ Ascultați-mă pe mine :/Foicica foi de fag/ Caprele mele în prag!/ Caprițe de pe la noi/ Și – nainte și – napoi!/ Capriță cu cohatete/ Jos cu capu’ la podele!/ Și te scoala si o bate/ Și o scarpină pe spate./ Asta-i capra lu’ Ionasca/ S-a-nvățat să beie-n casă./ Asta-i capra lu’ Marin/ S-a-nvățat să beie vin/ Asta-i capra lu’ Costică/ S-a-nvățat să beie țuică/ etc.

În continuarea festivalului fiecare comună își va prezenta cu mândrie tradiția satului din care provine, acestea fiind în mare parte colinde vechi.

Anca Nechiti

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*