Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România, asociație ce are drept scop promovarea informațiilor ce țin de cultele păgâne/neopăgâne  și ștințele ezoterice și reprezentarea comunității păgâne din România, înfințată în 24 iunie 2018 a organizat în 20 decembrie 2018 la Bacău o conferință cu ocazia celebrării sărbătorii precreștine de Yule, intitulată de „Descoperim împreună moștenirea dacă – Yule”.

În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare și Studii Religioase „Horapollo”, Platforma Restart Education, Platforma Pagan Acceptance, Societatea Păgână Kemetică, cât și alți parteneri organizaționali și persoane interesate de aspectele discutate în cadrul evenimentului.

În cadrul evenimentului s-au ținut trei sesiuni de curs care au tratat subiecte ca semnificațiile și tradițiile de Yule, informații cu privire la Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România, prezentarea situației actuale a comunității păgâne din România, prezentarea rapoartelor de activitate a celor 2 ani de activitate ai asociației și o sesiune de meditație, cât și un mic coffe break și o sesiune de discuții.

Olteanu Cosmin, președintele Asociației alături de Panaite Răzvan au făcut deschiderea evenimentului prezentând primul modul din cadrul evenimentului și au vorbit despre situația gravă în care comunitatea păgână se găsește, despre abuzurile sistemului, despre discriminare, însă și despre reușitele comunității păgâne din România și au pus accent pe unitate, pe spiritul de echipă și familie.

În continuare au venit pe scenă la microfon, Negru Claudiu, coordonator Platforma RESTART EDUCATION, platforma lansată de Asociație Mișcarea Neopăgânilor din România și a vorbit despre inițiativa elevilor din Bacău și nu numai de a democratiza și combate corupția din unitățiile de învătâmânt din România, inițiativă pe care Claudiu a ținut să precizeze că a fost sprijinită de Asociația care a ținut și conferința. După ce acesta a pus accent pe problemele grave din educație, probleme în care elevii ajung deseori victime, dar nici profesorii nu fac excepțiede la regulă fiind și ei deseori victime la vorbitor au venit reprezentanți ai altor societăți partenere ca SC The Pegasian Pentacles SRL care au vorbit despre necesitatea comunității păgâne de a avea un magazin dedicat lor și de a servi drept metodă de finanțare a Asociației Mișcarea Neopăgânilor din România.

Panaite Răzvan, sa-ra (vicepreședinte) în cadrul Kenbetului (Consiliului Director) al Societății Păgâne Kemetice a vorbit despre politica de federalizare a MNR și decentralizarea cultelor păgâne din România și începerea instituționălizării acestor culte în România.

Sucursala MNR Botoșani, reprezentată de Mona A. a ținut un curs cu privire la sărbătoarea păgână de Yule și a prezentat un modul în care a dezbătut subiecte ca originea sărbătorii, tradiții de Yule, simbolismul sărbătorii și corespondențe  în religia creștină a sărbătorii. După acest curs teoretic a urmat o sesiune de meditație și exerciții de inducere în hipnoză după exemplul oferit de părintele psihanalizei, Sigmund Freud.

Moisei Ovidiu, președintele Sucursalei MNR Brașov a fost premiat pentru implicarea în reprezentarea comunității păgâne din România, alături de Olteanu Cosmin, Lavric Ioan, Panaite Răzvan, Mona A. și mulți alții la finalul evenimentului în cadrul unei mici gale de decernare a premilor destinate celor mai activi reprezentanți ai comunității păgâne din România.

Impactul evenimentului a fost unul pozitiv, în urma feedback-ului oferit de participanți și partenerii evenimentului Federația Păgână Intenațională, Universal Life Church Canada, NOVA ROMA și mulți alții.

 Olteanu Cosmin