Horațiu Emanuel Berengea este un tânăr bistrițean, student în anul doi la Facultatea de Educație Fizică și Sport, fiind unul dintre antrenorii de la Clubul de Dans Sportiv „Floris”; se afla  sub îndrumarea doamnei Florica Budușan, cea care a dat naștere acestui club cu o activitate  ce depășește   treizeci de ani. Chiar dacă la începutul carierei de dansator nu a simțit că este tocmai ceea ce își dorește cu adevarătat, datorită oamenilor dragi și muncii sale, a ajuns astăzi să antreneze o mulțime de copii cu vârste cuprinse între trei și șaisprezece ani.

Aș putea spune multe lucruri atât din punct de vedere obiectiv, cât și subiectiv despre Emi, așa cum îi zicem noi, prietenii săi, însă vă las pe voi să îl cunoașteți mai bine prin acest interviu! Recunosc faptul că îl știam amabil, răbdător și respectuos, dar când am pășit în sala de dans a Clubului ,,Floris” (căci de ceva timp urmez cursul său de dans pentru adulți) am cunoscut cu adevărat această latură frumoasă a sa, de antrenor. Pentru sfârșitul anului 2018, cei de la ,,Floris” au pregătit pentru dumneavoastră un spectacol intitulat ,,Cupa lui Moș Crăciun”, ce va avea loc în 20 decembrie, la Palatul Culturii începând cu ora 18:00.

Î: Când a început pasiunea ta pentru dans?
R: Am început la vârsta de 6 ani să practic dans sportiv, eram încă la grădiniță și s-a lăsat cu plânsete până să mă convingă părinții să merg. Pasiunea mea a început foarte ciudat, în sensul că eu nu am vrut să fac un astfel de sport, deoarece la vârsta aceea îl consideram ca pe un balet, opunându-mă dorinței părinților. Primii antrenori pe care i-am întâlnit în sala de dans au fost doamna Florica Budușan și Emil Leonte.

Î:Cum a fost prima ta experieță în fața publicului?
R: Pot spune că și acum îmi amintesc de primul meu concurs care se numea “Cupa lui Moș Craciun” prin 2006. Urma să se anunțe locurile pentru finală, eu și partenera mea fiind poziționați undeva la marginea ringului, așteptând rezultatele. Eram foarte emoționat și panicat în timp ce o țineam pe partenera mea de mână… am avut niște trăiri aparte având în vedere că a fost primul concurs la care am participat și la care am luat locul întâi. Datorită acestui concurs pe care l-am câștigat ne-am ambițioat, căci a fost primul nostru rezultat deosebit.

Î: Care sunt cele mai importante titluri pe care le-ai obținut?
R: Unele dintre cele mai importante titluri pe care le-am obținut în această carieră de dansator au fost titlul de Campion Național la clasa E 10-11 ani, Vicecampion la clasa C 12-13 ani și tot așa, Vicecampion la clasa C 14-15 ani. Am făcut parte și din formația ,,Rock the world” care a reprezentat România la Campionatele Mondiale, iar cel mai bun loc pe care l-am obținut a fost locul 7. De asemenea, am mai reprezentat țara și la Jocurile Mondiale de Dans Sportiv, care s-au ținut în Taiwan. Am participat la nenumărate Campionate Mondiale de formații standard, iar în cadrul competițiilor naționale am acumulat undeva la 20 de cupe de locul 1, 20 de cupe de locul 2, acestea fiind numere aproximative.

Î: Care au fost persoanele ce te-au îndrumat să urmezi această pasiune?
R: Persoanele care m-au îndrumat să urmez aceasta pasiune au fost părinții, în special mama mea, pentru că am avut o susținere deosebită din partea ei, alături de antrenoarea mea, doamna Florica Budușan. Dânsa a fost mereu alaturi de mine, de fapt alături de noi, adică de pereche, pentru că în sportul ăsta e nevoie de doi, nu putem vorbi de o singură persoană, deoarece este un sport de cuplu. Ca și primă partenera am avut-o pe Mădălina Roșu, alături de care am dansat timp de doisprezece ani și în prezent dansez cu Ana Dănilă.

Î:Cum este să fii antrenor si să lucrezi atât cu cei mici, cât și cu cei mari?
R: Nu îmi vine să cred că după atâția ani am ajuns să profesez în acest domeniu, având ca și antrenor 6 ani de practică. Am realizat în sfârșit cât de greu poate să fie să lucrezi cu cei mici, dar totodata cât poate fi și de frumos. Ei te țin mereu în priză și ești nevoit ca și antrenor să te adaptezi continuu la situații noi, la comportamente noi. Mi-am dat seama că te atașezi foarte tare de astfel de copii, iar în unele momente simți că îți dau putere. Spre exemplu, avem în cadrul clubului și grupe de dans care încep de la vârsta de trei ani și indiferent de cât de rea a fost ziua respectivă, în momentul în care intri în sala unde se afla o grupă de copii atat de mici, te relaxezi. Te ajută foarte mult copii să uiți de probleme și te binedispun.

Î: Ce alte pasiuni mai ai?
R: Dacă prin pasiune se înțelege și hobby, sincer, ar fi schiatul. Deja suntem în luna decembrie, iar eu alături de alți bistrițeni așteptăm cu nerăbdare să se deschida cât de repede pârtia pe care o avem.

Î: Ce planuri ai după terminarea facultății?
R: În prezent studiez la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș Bolyai-Extensia Bistrița. Sunt stundent în anul doi și mă străduiesc din răsputeri să fac față tuturor provocarilor, dar dansul va rămâne o pasiune principală. Necesită foarte multă dedicare și îmi doresc din tot sufletul să calc pe urmele antrenoarei mele, Florica Budușan. O admir din toate punctele de vedere și simt ca am foarte multe de învățat de la dansa. După terminarea facultății îmi propun să ajung profesor de educație fizică și sport, în paralel continuând ca antrenor de dans. Nu este un lucru ușor să fii antrenor de dans, dar din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai frumoase joburi.

Î: Care este sfatul tău pentru tinerii ce au un vis pe care vor să și-l îndeplinească, însă ceva îi ține pe loc și nu știu cum ar trebui să acționeze?
R: Sfatul meu pentru tinerii care au un asemenea vis este să nu renunțe niciodată la el, pentru că nu toata lumea a pornit de sus. Dacă își doresc cu adevărat, o să realizeze ce și-au propus. În indeplinirea visului vor avea nevoie de ambiție și perseverență și totodată, vreau să le transmit faptul că indiferent de cât de rea ar fi lumea și câte critici ar primi, să nu se lase niciodată bătuți. Să aibă întotdeuna încredere în ei și să continue, pentru că niciodata nu se știe ce le rezervă viitorul.

Î:Care este mesajul tău pentru cititorii noștri?
R: Dacă doresc să își facă o idee despre ce înseamnă dansul sportiv, aș dori să îi invit cu mare drag la spectacolul nostru de sfârșit de an, care este numit și ,,Cupa lui Moș Crăciun”. Acesta va avea loc mâine, în data de 20 decembrie, la Palatul Culturii, începând cu ora 18:00. În cadrul acestuia veți urmări numeroase momente artistice din partea dansatorilor Clubului ,,Floris”. Din data de 14 ianuarie reîncepem cursurile de dans. Grupele de copii au vârste cuprinse între 3 și 16 ani, având și o grupă de adulți (+16 ani) pe care am inițiat-o de curând. Vă așteptăm cu mare drag pentru înscrieri! Vă dorim sărbătorii fericire și multă, multă sănătate!

 

Pentru înscrieri puteți suna la numărul de telefon 0746072301. De asemenea, Horațiu Berengea și Ana Dănilă au plăcerea de a vă oferi un moment artistic la evenimente dumneavoastră, numărul de contact fiind același.