„Singur Acasă” (titlu original: Home Alone) este un film de comedie de Crăciun din 1990. Filmul este scris și produs de John Hughes și regizat de Chris Columbus. În film interpretează Macaulay Culkin în rolul lui Kevin McCallister. Filmul a fost nominalizat la două premii Oscar și la două Globuri de Aur. Este urmat de „Singur acasă 2 – Pierdut în New York” (1992).

 

Crăciunul – minunata perioadă în care toți suntem mai buni, în care primim și oferim cadouri. Despre esența sărbătorii nu are rost să vorbesc, oricum nu sărbătorim ceea ce trebuie.
În aceste zile, oamenii se lasă pe-o ureche și au încredere în oricine, merg în vizite la rude și… se ghiftuiesc ca lumea. În Home Alone ni se arată, subtil, partea urâtă și dramatică a acestei perioade înșelătoare.

Marv și Harry reprezintă răul stupid, dar sigur. Amprenta intenției greșite, stângăcia bâlbâită. Cuplul de bandiți, sau cum își spun ei, „Bandiții Umezi”, se prezintă original pentru perioada asta. Harry se dă drept polițist într-un cartier ca să observe din interior ce poate fura împreună cu Marv. Ce putem spune despre Marv? El este corigentul. Un fel de fotbalist, ș-atât. Cam ca unii politicieni, doar că ăsta al nostru, Marv, e mai inteligent!

Apoi, acțiunea – se iau la rând casele care pot cădea repede pradă hoților. Aveau o amprentă. Lăsau robinetele pornite să inunde casa. Inteligenți, nu? Nu-i ca și cum dacă o să fie vreodată descoperiți, polițiștii nu o să-și dea seama că ei au făcut și spargerile precedente, nu…

Partea interesantă este că un copil îi bagă în buzunar la capitolul creier. Lucru ce se întâmplă și acum. Copiii sunt puri, spun adevărul, au simț al lucrului nou. Adaptabili și greu coruptibili, atâta timp cât au o bază. Kevin a devenit popular pentru că îi cam bătea pe ăștia doi, iar durerea suportată de cei doi nu era compensată de beneficiile tâlhăriei lor.

 

De ce era Kevin singur?

Știți povestea. Părinți aerieni, mulți frați, multe rude, casă mare și… Kevin – un copil problemă. Copil problemă? Nu prea cred, personajul lui a fost structurat pe scheletul pre-adolescentului modern (aici, Kevin e puțin mai dezvoltat vizavi de vârsta lui). După plecarea părinților, rămâne acasă și începe aventura „kill-ărelii” cu bandiți.

 

Regăsim și aici divinul.

În ceea ce ne așteptăm mai puțin putem găsi lucruri extraordinare. Groparul Marley era un om de speriat pe baza căruia s-au creat povești de groază sadice. Dar iată că acest monstru care sapă către abis, de fapt era în căutarea lăcașului pentru suflet. Îl vedem într-o ipostază care te încălzește, chiar dacă ești ateu. El, în biserică, singur, spunându-și parcă drama vieții lui în gând, ca să-l audă doar Dumnezeu. Apoi această poveste este împărtășită cu Kevin, care plănuiește în paralel chinul hoților menționați mai sus.

 

Drama interioară a mamei.

Numeroasa familie McCallister pleacă în mare grabă la Paris să sărbătorească Crăciunul, dar îl uită pe Kevin McCallister acasă. Kevin, care are doar 8 ani, trebuie să înfrunte doi hoți care se pregătesc să-i jefuiască casa crezând-o nelocuită. Inteligent și curajos, Kevin, este nevoit să pună tot felul de capcane pentru a-și apăra locuința. Mama lui, însă, face sacrificii enorme să se întoarcă acasă unde și-a uitat copilul. Merge cu avionul, autocarul, mașina sau dubița plină de muzicieni ca să își vadă cât mai repede feciorașul care se folosește de crunta durere a hoților pentru a-și alimenta orgoliul. Așa că ne putem da seama prin ce a trecut…

„Aceste filme sunt despre răii care o încasează de la un puști” – spune Joe Pesci, interpretul banditului Harry. „Toți copiii vor să fie Mack și să ne facă praf pe Daniel și pe mine. Mi se întâmplă deseori ca puștii pe care-i întâlnesc să-mi dea adresele ca să le jefuiesc casele și ca ei să mă poată pune cu botul pe labe.”
Celălalt hoț, Marv, e jucat de Daniel Stern, care povesteste: Eu sunt banditul mai blând și mai milos, cam tare de cap, e-adevărat, dar dornic de revanșă.