A venit iarna! E frig, suflă vântul cu putere, nu prea mai vedem soarele, cu greu ne mai găsim curajul să ieșim din casă și așteptăm cu nerăbdare să ajungă totul acoperit cu zăpadă și Crăciunul.

Între 13 și 15 decembrie, „într-un cadru de poveste vă invităm să petrecem împreună cele trei zile în care vă vom încălzi inimile cu momente artistice unice, colinde, obiceiuri tradiționale din Țara Năsăudului și multe alte surprize.”

Năsăudul, deși e un orășel mic pe care, pe strada pricinpală, îl poți străbate dintr-un capăt în celălalt în timpul recomandat zilnic de mișcare – 30 de minute. Are o mare istorie în urmă… fie ca ne gândim că a fost Regimentul II Grăniceresc, fie că ne gândim că este cel mai mic oraș al județului, un oraș care a oferit lumii mulți academicieni. Iată că, în acest an, a apărut și Târgul de Crăciun.

Ce vom găsi la Târgul de Crăciun?

În cadrul de poveste oferit de Muzeul Grăniceresc Năsăudeana, CLEO-SHISHA-PUB Cluj ne oferă vin fiert, ceaiuri aromate și multe altele. MON-JARDIN-PATISSERIE ne va delecta cu cele mai sofisticate și aromate produse de patiserie. TAVERNA RESTAURANT ne-a promis un răsfăț culinar. Vom avea și lumânări decorative, aranjamente de Crăciun, bijuterii hand-made și multe-multe altele în decursul acestor trei zile. Tarabele amenajate specific ne așteaptă și cu de-a le gurii, dar și cu ocazia de a duce acasă un mic suvenir, o decorațiune specială, ceva pentru a rămâne cu o amintire a acestor trei zile.

Programul – pe scurt

Ieri, în 13, a avut loc inaugurarea primei ediții a Târgului de Crăciun, de către primarul orașului, Mircea Romocea. Un moment frumos și călduros pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Cu momente artistice frumoase, cu vin fiert, ceai, prăjituri și multe delicii culinare și remarcabilul mod în care curtea Muzeului Grăniceresc Năsăudean – locul în care se desfășoară târgul – a ajuns decorat, iar din toate decorațiunile, ceea ce i-a atras cel mai mult pe copii a fost sania Moșului.

Astăzi, 14 decembrie, între orele 12:00 – 19:00, vor fi multe colinde puse-n scenă. De la cei mai mici – colindătorii Grădiniței cu Program Prelungit – până la cei mai mari, la colindători de la fiecare liceu. Pe lângă cele menționate, vor fi mai multe momente artistice și mai mulți artiști care vor întreține atmosfera. Însă, ar fi păcat să se strice farmecul evenimentului, menționând fiecare aspect în acest articol. Nu-i așa?

Mâine, în 15 decembrie, între orele 15:00 – 19:00, fiind ultima zi a târgului, printre altele, se vor întâlni copiii cu Moșul, vom avea parte de și mai multe colinde frumoase și de un moment inedit alături de grupul folk „ARMADIA”.

În aceste trei zile, Iulia Ionela Dragu va modera evenimentul organizat de Asociația Mereu Împreună, Primăria Orașului Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud și Muzeul Grăniceresc Năsăudean; alături de numărul mare de sponsori care au făcut posibil acest eveniment.

Așadar, nu trebuie totul să se rezume la timpul scurs cu căruciorul plin, la casa de marcat a unui supermarket, la tradiții și obiceiuri – religioase sau nu – și să treacă fiecare an exact la fel. Însă, de cele mai multe ori este necesar mult curaj pentru a aduce o schimbare, pentru a pune-n scenă ceva nou, mai ales la nivelul unui întreg oraș. Hai să apreciem inițiativa celor care au organizat acest eveniment și să ne bucurăm de el, fiecare în felul în care considerăm.

Articolul precedentCenaclul Coșbuc – ședința de decembrie
Articolul următorMoș Nicolae a plecat, îi face loc lui Moș Crăciun
„Libera me de ignem fidem scriptum est enim in ortum tenebris...”✌?? Student U.B.B. ~ Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Bună! Pe lângă educație, mă pasionează arta, scrisul - arta cuvântului - în mod special. Ador filosofia, ficțiunea, paranormalul, groaza, misterul, drama și îmi place să scriu, atât în proză, cât și în versuri. Valorific, prin cât mai multe detalii și, preponderent, prin narațiune subiectivă: acțiunea, impactul, latura moralizatoare și varietatea interpretărilor oferite unui text. De asemenea, în poezie, cultiv simbolism, o estetică a urâtului patologic, tristețe, nostalgie și profunzimea emoției încifrate. Îmi doresc să plasez cititorul în centrul poveștii ori să îl pun pe gânduri; să ofer idei, momente, perspective, teme și motive de reflectare sau contemplare.