„Sunt Lorena din Pașcani, moldovencă 100%, am venit să colonizez capitala. Sunt actriță și uneori mai comit și câte un cântec. Îmi place meseria mea și aș fi în stare de multe sacrificii pentru această profesie. Îmi iubesc familia enorm și fără ei aș fi pustie. Am norocul să am cei mai frumoși prieteni din lume, inside out. Am o cătelușă pe nume Tasha și e sufletul meu. Vreau să călătoresc și să iubesc!” Așa se descrie pe scurt Lorena Luchian. O tânără ce s-a remarcat prin serialul „Băieți de oraș”, un serial gândit în mare de Mihai Bendeac. O interpreta pe Danela, femeia inteligentă, emancipată, cu suflet mare și iubitoare de cultură. Ei bine, așa este și Lorena, care parcă a interpretat rolul vieții ei, la propriu!

P.S: Am să scriu întrebările „la per tu” pentru că așa m-a rugat Lorena.

Î: De unde vine pasiunea pentru teatru?

R: Din trecuturi îndepărtate. Când eram mică, m-a dus mama la un spectacol pentru copii, Ivan Turbincă, și acela a fost momentul în care din atâta admirație pentru ce se întamplă pe scenă mi-am dorit și eu să pot face asta, măcar o dată.

 

Î: Ești un spirit foarte liber, discret și curios. E esențial pentru o carieră în teatru?

R: Cred că sunt niște caracteristici esențiale pentru orice profesie. Se aplică în orice domeniu. Să observi, să nu te trădezi pe tine și să „stai în banca ta”.

 

Î: Cum a fost când ai apărut prima dată pe scenă?

R: Nu îmi mai amintesc, sincer. Parcă a trecut o viață. Cred că au fost prea puternice emoțiile și mi le-am blocat.

 

Î: Îți amintești debutul în teatrul profesionist? Cum a fost?

R: Teatrul profesionist nu înseamnă neapărat instituția în sine. Și în școală, tot asta se face. Nu îmi place cuvântul ăsta… „debut”. Poți simți și la 40 de ani că abia ai debutat, dacă până atunci nu te-ai „legat” de niciun rol foarte tare. Eu nu știu dacă am debutat, încă. A fost un spectacol, a lui  Andrei Majeri, în care făceam unu-doi clowni. Dar l-am amânat pentru când va fi momentul lui.

Short story- Serialul „Băieți de oraș” a avut și încă are o influență în mediul media foarte mare. Scris cu un umor subtil, grosolan sau doar satiră, umple casele românilor. Lorena Luchian avea personajul Danela, adică iubita, soția și suflețelul lui Roby Roberto, cocalarul cu inimă pentru o frumoasă domnișoară inteligentă și emancipată. Acesta era, cumva, personajul principal, iar subiectele erau construite în jurul cuplului Roby-Danela sau Roby-Malone.

 

Î: Cum reacționezi când îți spune lumea pe stradă „Danela”?

R: Mi-am asumat de la început că lumea o să mă asocieze mult timp cu acest personaj care mi-e foarte drag. Uneori mai sunt și om, iar dacă ceva e prea mult, devine deranjant. Dar, repet, e un personaj drag mie, de care nu o să mă despart niciodată. Serialul ăsta a fost un proiect de suflet. Și colegii mei sunt absolut minunați. Munți de talent.

 

Lorena demarează și proiecte în domeniul muzical. Ne-a oferit informații și despre acesta.

 

Î: Cum ai început să cânți? Când ai descoperit prima dată că ai și acest talent?

R: Am început să cânt de când eram mică… 7-8 ani, ca hobby. Nu am descoperit, cred că a venit pur și simplu, natural. Când eram mică, mama îmi cânta un cîntec de leagăn și doar așa adormeam, iar când se întâmpla să mă lase la bunica, mi-l cântam singură, pentru că bunica nu îl știa. Asta se întâmpla pe la 2-3 ani.

 

Î: A avut o importanță majoră în meseria ta de actriță?

R: Sigur că este un plus, să fii un actor care cântă. Cânt, dans, actorie, cam asta înseamnă ceea ce industria denumește „actor total”.

 

Î: Unde depui mai mult suflet? În teatru sau în muzică?

R: Ambele sunt zone de vocație. Cânți sau joci, pentru că asta îți e chemarea. Orice fac, fac din tot sufletul. Nu sunt omul jumătăților de măsură, mai ales când este vorba de ceva ce mă pasionează.

 

Î: Care sunt următoarele proiecte?

R: Am spectacole pe care le tot joc. Din 2019 pregătesc un nou specatcol de care nu vă pot spune prea multe, doar că e sub bagheta unui tânăr regizor demențial de talentat și cu care mi-am dorit sî joc de multă vreme. De asemenea, vlogul „Discuții între actrițe”, un proiecțel pornit cu două colege și prietene de-ale mele, Ana Maria Pop și Denise Moise.

 

Î: Care este gândul tău pentru redacția, colegii și cititorii POV21?

R: Numai gânduri de bine și de încurajare. Să aveți un nou an plin de frumos, să nu vă pierdeți speranța că mereu poate fi mai bine și să nu uitați să zâmbiți. Aaaa, să citiți POV21!