Vin românii, vin la Alba iar.”

https://youtu.be/boSD8HeJUxI

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, am sărbătorit aniversarea cu numărul 100 de la Marea Unire. Și unde puteam să petrecem mai bine această zi dacă nu la Alba, orașul în care s-a petrecut marele eveniment în anul 1918?

Marea Unire din 1918 a reprezentat o poruncă a istoriei, care se cere a fi repetată. În urmă cu 100 de ani, pentru prima dată în istoria românilor, provinciile istorice au dus la indeplinirea visului atâtor înaintași ai spațiului românesc, exprimat prin ,,Unirea în cuget și simțire”.

La ceas de sărbătoare, români din toate colțurile țării s-au adunat la Alba pentru a sărbători și pentru a aduce un omagiu celor care au reușit să realizeze un vis aparent imposibil : unirea tuturor românilor și lupta pentru Reîntregirea Țării.

Și uite așa, am ajuns și noi, bistrițenii, acolo, să ne alăturăm celorlalți români care cântau cu un glas puternic ,,Noi suntem români, noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni!”

Aniversarea a început printr-o paradă, organizată în ordine alfabetică în funcție de orașele reprezentate. Pe tot parcursul paradei, oamenii din interiorul acesteia cât și cei de pe margine s-au îndreptat către cetate cântând în cor cântece patriotice cât și colinde.

Ajunși la cetate am asistat cu toții la discursul ținut de către primarul orașului și alți câțiva reprezentanți. Tot aici au fost prezenți și câțiva soliști ce au interpretat cântece patriotice fiind acompaniați și de către mulțimea prezentă.

După ceva timp a avut loc sfințirea monumentului și un alt discurs ținut de către Președintele țării noastre.

Plimbându-ne cu alaiul de dansatori pe ,,străzile” cetății, majoritatea oamenilor îi opreau ca să facă poze cu ei în special, datorită costumelor colorate și autentice zonei noastre.

Spre seară au avut loc mai multe spectacole la mai multe colțuri ale cetății. Cel pe care l-am urmărit a fost cel al reprezentanților orașului nostru, Ansamblul Folcloric Ciobănașul, de la Șieuț, care au interprerat o suită de dansuri de pe Valea Șieului, cântece patriotice cât și colinde.

Deși temperatura nu a fost deloc preietenoasă cu noi, înregistrându-se peste -10°C, pot spune că ne-am simțit minunat și, totodată, mândri că suntem Români.

La mulți ani, România!

 

Georgiana Seica