Numele ei este Ioana Cătuna, are 15 ani și deja joacă în Liga 1 de fotbal feminin. În curând va împlini 16 ani și ne-a oferit un onorabil interviu. Eu sunt onorat să scriu despre ea, fiindu-mi colegă de clasă la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița. Practică fotbalul de mică și oamenii din jurul ei au văzut în ea ceva special. Au încurajat-o, iar acum a devenit foarte repede ceea ce-și dorea – fotbalistă. Pe lângă faptul că activează la Heniu Prundu Bârgăului, Ioana a fost chemată la lotul naționalei de juniori U15. Fata are talent!

Î: De când practici fotbalul?

R: Am început să joc de mică. Am fost influențată de fratele meu care mă chema să jucăm fotbal afară. Așa am început eu și așa am avut primul contact cu mingea. Primele pase, primele șuturi, prima mea plăcere – fotbalul.

Î: De unde vine pasiunea pentru fotbal?

R: După începutul în această lume, dar la un mod total neprofesionist, ci de „plictiseală” am început să fac fotbal la școală. Pe la 10 ani am participat pentru prima dată în echipa școlii, iar profesorului meu de sport i-a plăcut de mine, vedea ceva ce i se părea că înseamnă talent. La primul meci cu mine în formula de atac el a fost extrem de încântat și mi-a dat un imbold să continui. Practicând și învățând, am început să fiu apreciată de oamenii din jurul meu care mă motivează și azi.

Î: Cine te-a susținut cel mai mult?

R: Persoanele care m-au susținut mereu sunt mama mea și fratele meu, fără de care, cu siguranță nu ajungeam unde sunt acum.

Î: Cum crezi că va fi viitorul tău în fotbal?

R: În fotbalul feminin românesc nu sunt prea multe lucruri de făcut, decât să urmărești performanța. În rest, eu mi-am făcut promisiunea față de mine că o să fac tot ce-mi stă în putință; să dau tot ce am, să îmi depășesc limitele și să joc la un nivel înalt.

Î: Care sunt cele mai mari realizări ale tale?

R: Am două mari realizări, care sunt și oportunități. Una este cea despre care discutăm acum, adică prezența mea în lotul de la Heniu, iar a doua mare realizare a mea este cea despre care multă lume nu știe – am jucat pentru România în lotul național U15.

Î: Cum reușești să-ți controlezi emoțiile?

R: Înainte de meciuri urmăresc clipuri motivaționale. Îmi fac curaj și intru pe teren cu fruntea sus, cu gândul că toate o să ne meargă bine. După meci, depind emoțiile în funcție de rezultat. Dar, sunt emoții foarte greu de descris.

Î: Cum este ca la vârsta ta, să joci într-o echipă din Liga 1?

R: Este o onoare să joc alături de coechipierele mele, care, unele, au contact cu naționalele mari. Eu sunt la început, nu intru des ca titular, dar trebuie să fiu rulată. Pentru vârsta mea nu înseamnă decât pas spre performanță.

Î: Cui dorești să îi mulțumești pentru cine ești?

R: Îi mulțumesc mamei, fratelui meu și staff-ului de la Heniu. Le mulțumesc din suflet pentru că mă ajută să îmi îndeplinesc visul. Mulțumesc pentru sprijinul și încrederea acordată.

Î: Cum se pot realiza visele, Ioana?

R: Orice este realizabil, important este să crezi, să muncești permanent și să pui suflet.

Î: Unde vezi echipa la finalul sezonului?

R: Eu cred că ne vom clasa minim pe locul al treilea. Aveam șansa ca la finalul acestui tur să terminăm pe locul doi. Dar se pare că locul cinci este al nostru. Nu-i nimic, de podium ne desparte doar un punct, deci este realizabil absolul totul.

Ioana: Dacă îți place fotbalul, practică-l. Nu doar pentru că e fotbal, ci pentru că e un sport care te dezvoltă din punct de vedere fizic și psihic. Legi noi prietenii, cunoști oameni noi și cel mai importan, vei putea să-ți satisfaci orgoliul personal.