Săptămânile trecute am purtat o discuție interesantă cu un amic, în care el insinua că lucruri super mișto chiar se întâmplă la noi în țară… dar nu vorbim despre așa ceva. Normal, fiindcă, ca oameni, nu ajunsurile ci neajunsurile sunt lucruri pe care ne focusăm. E normal să vrei mai mult, suntem, toți, în fond, niște hedoniști. Cum ne trebuie o zi specială să fim naționaliști, dar eu nu prea mai cred în granițe în secolul 21. Mă rog, așa avem și Dragobetele, dar nu este cazul să generalizăm. Suntem, mai presus de toate, oameni. Da, nu vreau să transmit că lumea e un loc perfect, idilic; nu este, dar adevărul stă în faptul că în momentul actual o ducem cel mai bine. Da, o chestie logic evolutivă, nu contest.

Vreau să punctez ce face comunismul din viitorul unei țări. Cum, ușor amuzant și freudian, impactul trecutului se manifestă în maturitatea unui individ – iar dacă ducem conceptul mai presus de noi, putem afirma că se observă și în politicile unei țări, sau, mai bine spus, în oamenii țării. Mai știți cum începea „Marele Gatsby”? „Ori de câte ori ai poftă să critici pe cineva, pune seama că nu toți oamenii au avut avantajele de care te-ai bucurat tu.” Da. Tocmai așa este și cu noi. Și, oricum, vorbim de micro-schimbări care duc la macro-schimbări. Nu cred că o schimbare reală și de impact se poate produce altfel. Iar noi chiar avem parte de micro-schimbări. Trebuie doar să știi unde să te uiți. În ultimele luni, odată cu aventurarea mea în sfera ONG-urilor chiar am întâlnit o tonă de oameni care luptă pentru cauzele lor. Da, chiar la noi în țară. Fără frică de ridicol, fără a fi paralizați de gândul eșecului sau de eșec în sine. Revenind, chiar vreau să subliniez cum corupția asta are rădăcini mult mai adânci de 1989. Câte povești ale bunicilor sau părinților am auzit despre cum se descurcau ei în comunism? Cum erau obișnuiți să ducă mici ”atenții” pentru a rezolva câte o trebușoară la doctor? Cum încercau ei să păcălească sistemul? Nu-i putem învinui pentru cum au ales ei să supraviețuiască. Și nici nu e sănătos să-i condamnăm absolut. Unde e iubirea aia de care tot vorbeam? Unde e înțelegerea și comunicarea? Unde sunt perspectivele sub specie aeternitatis? Privirea de ansamblu? Iar tabieturile astea le-au purtat cu ei până în ziua de astăzi. Nu doresc să îi absolv de vină, nu total. Dar, cer înțelegere.

Am auzit foarte mulți oameni care se plâng că noi nu avem „istorie” ca țară. Nu suntem singurii, hai să ne gândim la latini. John Leguizamo are un stand-up comedy tocmai pe tema asta. Da, nici asta nu rezolvă problema, dar doresc să subliniez că nu suntem singuri în treaba asta. Nu suntem, tocmai, cei mai bătuți în cap de soartă. Și țin să amintesc că suntem pe locul 50 în lista țărilor după indicele de dezvoltare umană. Cât despre istorie, am observat un val destul de mare de istorici care publică; Lucian Boia, Constantin Gane, etc. Sau, în cel mai rău caz, poți deschide ceva scris de Neagu Djuvara.

În definitiv, nu doresc să țin o parlamentare lungă despre cum e greșit să învinuim țara sau să spunem că noi o ducem rău. Căci am mai făcut-o, plus, e contrar credinței mele în relativitate și al artei de a fi. Dar, cum spuneam la început, eu nu prea mai cred în granițe. Cred, pur și simplu, în umanitate. Și în micro-schimbări care duc la macro-schimbări. 100.. este despre noi și voi adăuga: ca oameni. Poate nu trebuie să sărbătorim ce am făcut până acum, ci să ne gândim ce vom face de acum încolo. Sau să începem de azi. Cu pași mici. Poate e timpul să fim noi oameni mai buni. Nu? Da, vocea ta contează, dar acțiunile tale vorbesc mai mult.

Iulia-Ioana Radu