Astăzi, în lumea „creștină”, este sărbătoare. Proiectul megaloman, rupt din ideile unui Hitler ultra-credincios a fost sfințit. Sfințit, adică s-au citit niște rânduri care nu mai aveau acolo vreo valoare sau vreun gram de spiritualitate. Doar cugetul, spre gândire.
Catedrala Mântuirii Neamului este un proiect coordonat de BOR și Primăria Capitalei, cu Gabriela Firea primar. Preafericitul nostru, Daniel, a declarat că această catedrală este semnul credinței românilor față de Dumnezeu. Moment în care mi s-a tăiat aerul.
În România, dacă te desparți puțin de urbanitate, observi cât de înapoiată este societatea. Copii desculți, case fără acoperiș, școli cu toalete în curte, drumuri făcute natural – adică uliță din noroi, părinți care își trimit copiii la școală la 2-6 kilometri depărtare de casă, lumină, gaze, canalizare lipsă și lista poate continua până mâine dimineață. Să nu mai vorbim de capitolul cultură…
S-au investit până acum puțin peste 120.000.000 euro. Asta ar însemna undeva la 558.000.000 lei; bani cu care se puteau ridica o grămadă de școli și spitale superbe de rang european. Nu doar că se puteau construi 12 spitale ultra moderne, cu toată apartura necesară, dar am fi putut avea spitale cu secții specializate în „Arși”. Arșii, oameni care au foarte mult ghinion sau au o tragedie, nu au unde se trata. Astfel șansele lor de supraviețuire se reduc și, se pare că nu toți se tratează în străinătate. Din păcate, acolo trebuie prea mulți bani, dar nu la fel de mulți câți s-au donat de la marele Gigi, căruia două milioane de euro i se par așa… de o măsea și îi poate scuipa în curtea bisericii. La fel a donat și Primăria, și mai multe persoane care se pare că apar cu numele pe site-ul catedralei. Da, se pare că biserica e modernă, să nu le mai spunem înapoiați sau de ev mediu, că ei au site!
Pe acest site, care din punctul meu de vedere, judecând după structură, culori și fonturi, e cumpărat cu bani tot din cutia milei. Cutie care ar trebui folosită în biserici pentru lucrurile care țin de interior, pentru că s-ar spune că statul nu răspunde de instituțiile acestea. Mda… prostii. Tot a statului e, așa că nu găsesc locul scuzelor și această „bociferare” autodeclarată, pentru că tot ei o duc bine. Să revenim la site. Apar numele donatorilor doar pe anul 2015. Nume, prenume, ora transferului (pentru că se donează online, a naibii primitivi), dar nu se specifică nicăieri care este suma donată! Dar, ei declară suma ca total că a fi undeva la 250 milioane de euro. Vorbesc acum în euro, pentru că dacă trecem pe lei e posibil să nu știu scrie așa cârnaț de cifre. Deci, nu ni se declară exact sumele, ci se aproximează. Fair enough.
La catedrală niciun preot nu s-a făcut de maro. Au ajuns în S-uri, ML-uri și JEEP-uri; ce-i la modă. S600-le al Preafericitului Daniel le-a dat clasă, totuși, el e boss-ul acolo. Mi-ar fi plăcut să vină măcar cu un elicopter sau să fie mai modest, un JET supersonic, să se vadă că și părinții spirituali pot fi „motorizați”.
Trafaletul lui Daniel se pare că nu a apărut (acum). Legenda spune că va reapărea când sfințirea va fi pe low-budget.
În nebunia după pupatul crucii de la intrare, 90 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. ÎPF Daniel a anunțat că le mulțumește oamenilor pentru că au donat, că vor mai dona și că în proporție cu populația, catedrala e mică. „Mulțumim celor care ne-au ajutat și celor care ne vor ajuta în continuare, pentru că, așa cum se vede, mai sunt unele lucrări și trebuie pictat mozaicul. Sperăm ca peste 3 ani să revenim la sfințirea picturii Catedralei”, a spus Patriarhul Daniel.
Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone şi care au fost montate în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri.
Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată apreciată la peste 400 ani şi au fost aduse în ţară în mai 2017.
Cele şase clopote cântăresc împreună 33 de tone. Clopotul mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.
„În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate. Urmând tradiţiei creştine privind inscripţionarea clopotelor, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al Patriarhului Daniel – sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale – şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia: Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018″, spun reprezentanţii Patriarhiei.
Iubiți credincioşi, ne mor copiii de foame sau mâncați de maidanezi. Le degeră mâinile bunicilor noştri pentru că nu au cu ce se încălzi. Părinții muncesc zi-noapte ca robii, nu-şi permit să îşi trimită copiii la şcoli şi plătesc zeci de taxe ca să se ridice o clădire ca oricare alta, doar că mai mare, mai scumpă şi cu alte scopuri decât cele utile nouă, românilor. Dacă vreți să vă rugați, o puteți face şi într-o bisericuță de lemn, sau acasă. Oriunde este un loc pentru o rugăciune. Nu ai nevoie de mii de metri pătrați, sute de kilograme de aur şi marmură… nu ai nevoie de oameni care să-ți controleze viața, banii şi alegerile.